Album: The King of Limbs - Radiohead

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
2
Stim ca ati asteptat cu nerabdare noul album Radiohead, The King of Limbs. Si noua ne-a trebuit ceva timp pana sa ne oprim la el, pentru ca este un material care merita disecat si intors pe toate partile, pana il inveti pe de rost si ii dai play pana si in vis.

Pana in prezent, albumul a primit numeroase critici pozitive. De altfel, nu trebuie sa fii fanul trupei pentru a-ti placea. Faptic, avem in fata un material discografic complex, asa cum Radiohead ne-a obisnuit deja. Din punctul nostru de vedere, The King of Limbs este mult mai melodios decat precedentul In Rainbows si exploreaza din nou acea delimitare fina dintre om si robot, precum o faceau in 1997 cu al treilea lor album, OK Computer.

Desi putin abstract, albumul da dovada de un calm savuros in toate cele 8 piese ale sale. Deja stim ca ati ascultat Lotus Flower, ca ati vazut videoclipul si variatiunile pe tema, si ca sunteti la curent cu divergentele de opinie vizavi de aceasta melodie. E timpul sa faceti cunostinta si cu Give Up the Ghost, Bloom, Morning Mr Magpie si Feral.

3
Open your mouth wide / A universal sigh - asa incepe The King of Limbs, ca o invitatie. Bloom nu este o piesa usoara, ritmurile aproape zanganite, pulsul instrumentelor si versurile elpitice nu iti ofera posibilitatea sa digeri usor melodia ca atare. Ca piesa ce deschide albmul, insa, Bloom transfigureaza continutul celor ce urmeaza.

You've got some nerve / coming here - ne este dat sa ascultam in Morning Mr Magpie, a doua melodie de pe The King of Limbs. Sa fie vorba de un soi de psihologie inversa? Gen: ascultati, dar nu ascultati? Dar cel putin din curiozitate... noi trebuie sa mergem mai departe.

Little by Little este o piesa ce s-ar putea sa iti creeze fiori inainte de a o asculta, asta daca stii ca in urma cu ceva timp si Oasis lansa o melodie cu acelasi titlu. Insa fiti fara grija, este doar o coincidenta.

In Feral, lasand la o parte neinteligibilitatea versurilor sau zona in care pana si abstractul devine abstract pentru sine insusi, avem parte de un aranjament instrumental de exceptie.

Codex este poate melodia noastra preferata. Zanganitul care ne-a fost introdus in deschidere si la care trebuie sa ne asteptam pe tot parcursul albumului este inlocuit de pian.

Gather up the lost and sold - inca un vers ce ne-a placut. Give Up the Ghost este un soi de apogeu al albumului, acel punct culminant care nu inceteaza sa te ridice si sa te coboare, crescandu-ti nivelul de hormoni din sange.

Finally I'm free of all the weight I've been carrying - ne marturiseste trupa prin vocea lui Yorke la sfarsit. Greutatea a fost pasata catre ascultator, iar piesa Separator inchide The King of Limbs.

Ascultand acest album, iti aduci aminte de ce iti place Radiohead. Te face sa gandesti si, totodata, sa constientizezi formele diverse pe care muzica o poate lua. De altfel, e foarte posibil ca Radiohead sa fie singurii carora le iese modelarea de la o melodie la alta, de la un album la altul. The King of Limbs insumeaza mai putin de 40 de minute, fapt ce poate conduce la dorinta trupei de a servi o portie moderata de forme si abstractiuni muzicale. Albumul, insa, este mai mult decat ai crede la o prima ascultare. Drept dovada, desi a fost lansat oficial pe 18 februarie, si noi am asteptat pana a fost sa il intelegem mai bine.

Sfatul nostru: puneti-l pe repeat! Veti descoperi ca de fiecare data ascultati ceva nou.

1
Track listening:
1. Bloom
2. Morning Mr Magpie
3. Little by Little
4. Feral
5. Lotus Flower
6. Codex
7. Give Up the Ghost
8. Separator

Aici puteti asculta albumul in intregime.
3 comentarii

Album: The King of Limbs - Radiohead
Alex
#1 -

Comentariu nou

da-ti-mi voie sa nu fiu de acord, mi se pare un album foarte slab. esecul este comparabil cu cel al lui portishead - third, adica big... parerea mea :)

Album: The King of Limbs - Radiohead
TDS
#2 -

roflcopter

"Din punctul nostru de vedere, The King of Limbs este mult mai melodios decat precedentul In Rainbows si exploreaza din nou acea delimitare fina dintre om si robot, precum o faceau in 1997 cu al treilea lor album, OK Computer."

Cine a scris chestia asta ori e surd ori n-a ascultat altceva de la Radiohead in afara de Creep. Scurt pe doi si noroc in dragoste.

Album: The King of Limbs - Radiohead
veronica
#3 -

.

Cum pula mea sa te cheme Veronica PLACINTESCU? Da-te-n mm...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje