Album: MGMT - Congratulations

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa ce toata lumea a sters pe jos cu Flash Delirium, primul single de pe cel mai recent album, Congratulations, baietii de la MGMT au simtit nevoia sa-si ceara scuze ca nu s-au ridicat la asteptarile publicului, pe care tot ei l-au educat si hranit cu bunatati ca: Electric Feel, Time to Pretend si Kids. O reactie putin exagerata, daca stam bine sa ne gandim, dar justificata daca stam bine sa le ascultam cel de-al doilea album.

Cei care nu au expediat imediat peisa Flash Delirium cu un politicos "wtf?!", si au mai ascultat-o de cateva ori ca sa vada daca nu cumva le-o fi scapat vreo subtilitate psihedelico-electric-feel, mai mult ca sigur se asteptau de la Congratulations sa fie un "album-piniata" plin de bunatati muzicale... Ei bine, nu. Congratulations este o piniata, insa plina de Flash Delirium, care, luate la gramada, dau mai degraba impresia unui delirium tremens muzical.       

Oracular Spectacular (2007) si Congratulations (2010) zici ca sunt doua albume scoase de doua trupe diferite. Daca pe primul album, Ben Goldwasser si Andrew Van Wyngarden erau doi baieti excentrici, electrici, eclectici si plini de o energie pozitiva contagioasa, pe cel de-al doilea album sunt psihedelico-emo-sictiriti, lasand impresia ca cineva i-a sechestrat timp de trei ani intr-o camera izolata fonic, unde i-a pus sa fumeze la greu Lennon, Syd Barrett si Brian Eno.

2 1
Track listing:
It's Working
Song for Dan Treacy
Someone's Missing
Flash Delirium
I Found a Whistle
Siberian Breaks
Brian Eno
Lady Dada's Nightmare
Congratulations

It's Working, piesa care deschide albumul, it's not working, deloc. E cea care da startul unui bad bad trip: "my mind's affected/ it's empty now/ as I lay down/ I feel alright/ my heart is racing" - ca sa citam un pic si din versuri. Song for Dan Treacy e un cantecel plictisitor si enervant, atat de enervant cand incepe sa repete obsesiv: "he made his mind up/ yeah, he's gonna get it done/ he made his mind up".

Someone's Missing este, poate una dintre cele mai decente piese de pe intregul album, asta desi in primele 20 de secunde ai impresia ca e cantata de niste Bee Gees lesinati. In orice caz, este scurta si fresh. Dar nu-i nimic, pentru ca Flash Delirium si I Found a Whistle reusesc sa ne bage din nou intr-un trip hippie-molcom-apatic. Siberian Breaks este inca un "caleidoscop" muzical flower power, pe care te poti legana timp de 10 minute - mare minune daca nu vei si adormi in tot acest timp.    

Brian Eno este un fel de Song for Dan Treacy, doar ca de aceasta data versurile stupide care zgarie timpanul printr-o repetitie enervanta sunt: "I can tell that he's kind of smiling/ but what does he know?/ We're always one step behind him,/ he's Brian Eno, Brian Eno?".  Lady DaDa's Nightmare nici nu merita mentionata, iar Congratulations e pur si simplu blank&boring.    

Cu alte cuvinte, apologize accepted pentru tot albumul care nu merita congratulations de niciun fel. Speram doar sa nu asteptam inca trei ani pentru un material similar. Ii vrem inapoi pe baietii de la MGMT, cei care cantau: "This is our decision, to live fast and die young. We’ve got the vision, now let’s have some fun.", pentru ca ultimul album nu are niciun fun si niciun live fast.  

MGMT pe MySpace
MGMT pe Wikipedia
Site-ul oficial MGMT
13 comentarii

Album: MGMT - Congratulations
Rat
#1 -

Comentariu nou

2deep4u bro

Album: MGMT - Congratulations
Tudor
#2 -

Comentariu nou

Sunt total in dezacord cu acest review; serios, fiecare propozitie luata in parte, opusul este adevarat...parerea mea :).
Albumul trebuie ascultat de ceva mai multe ori pentru a fi apreciat.

Album: MGMT - Congratulations
Raluca
#3 -

Superficial review

No offense, dar acest review pare scris efectiv de o persoana care asculta muzica doar la party-uri, altfel nu-mi pot explica parerea atat de proasta legata de albumul Congratulations. Ok, este diferit de Oracular Spectacular, but in a good way - sound-ul este cool, 21st century, atmosfera este super actuala.

Sper sincer ca persoana care scrie review-urile sa nu caute in muzica pe care o asculta doar adrenalina unui live fast and have lots of fun, ci si un strop de mesaj, de profunzime. Just my humble 2 cents.

Album: MGMT - Congratulations
elena
#4 -

depinde

Depinde pentru ce asculti muzica. Pentru mesaj si profunzime puteti citi poezie. Pentru sunete & dans se asculta muzica.

Eu cred ca MGMT au dat tot din ei pe OS si punct. Se mai intampla. Si MJ a dat tot ce a avut in Thriller, apoi nu a mai putut egala cu nimic succesul lui.

Album: MGMT - Congratulations
atlas
#5 -

not quite

Pitchfork i-a dat - 6.8
allmusic - 4 din 5
Chicago Tribune - 3 jumate din 4
Entertainment Weekly - B
The Guardian - 3 din 5
Mojo - 5 din 5
Spin - 4 din 5
Rolling Stone - 3 din 5
si asa cum zice wikipedia:
"The album received mostly positive reviews upon its release, currently holding a 65/100 score at Any Decent Music and a 70/100 metascore at Metacritic, based upon 37 and 31 reviews, respectively. NME got a first listen of the album and described it as a mix of "frenetic, brief psych nuggets," "echo-drenched mini epic tendencies" and some "classic MGMT". As previously indicated by its creators, the album contains nothing in the way of "'Kids'-esque pop singles," adding that "it instead delves deeper into the sprawling, psychedelic sounds that characterized the second half of Oracular Spectacular."
- dar poate metropotam stie mai multa muzica decat toti ceilalti la un loc

Album: MGMT - Congratulations
ReVo
#6 -

Comentariu nou

@Tudor, am ascultat de vre-o 3 ori albumul, tot nu mi se pare impresionant, de cate ori trebuie sa-l mai ascult ?
Am incercat sa-l ascult in masina, acasa noaptea tarziu, ziua, in metrou/autobuz la casti, nu gasesc un context bun in care sa-l ascult.
@Raluca, ce mesaj transmite acest album ? De ce alte albume au mesaj si totusi suna si bine ? Nu poti asculta MUZICA doar pentru mesaj.
@atlas, hai sa fim cosmopoliti si sa nu avem opinie.

am ascultat albumul, nu suna bine, melodiile ma plictisesc, e banal, nu ma face sa vreau sa-l mai ascult inca odata. mi se pare ca review`ul de sus este indulgent. l-am sters. prea multe albume proaste in ultima vreme

Album: MGMT - Congratulations
alex
#7 -

congratulations

enervant reviewul. Daca tu te plictisesti ascultand albumul asta nu inseamna neaparat ca el este plictisitor, si tu nu gasesti nimic in el. Dar ii ignorant sa zici ca-i slab din cauza asta. Asculta oracular spectacular ca-i foarte fain dar congratulations ii un album care m-a marcat de cat de mult mi-a placut. Probabil multe chestii bune nu-ti plac ca ti se par plictisitoare. Unele lucruri nu-s pentru toata lumea...

Album: MGMT - Congratulations
Tudorik
#8 -

sec

discutia de-aici m-a facut sa REascult albumu`. Nefiind influentat in absolut nici un fel de articolu` asta : Albumu suge...big time.

Album: MGMT - Congratulations
Leilana
#9 -

nu

o sa incep prin a spune un lucru mai mult decat evident: fiecare are dreptul la propria sa opinie. nu poti sa ceri unui om sa ii placa un album doar pentru ca nme i-a dat nu stiu cate stele (asta apropo de comentariul lui atlas). gruia nu a facut in acest review decat sa isi exprime dezaprobarea pentru muzica psihedelica. e dreptul lui, gusturile lui, nu o sa sar in capul omului pentru asta (in ciuda faptului ca eu gasesc "i found a whistle", de pilda, una dintre cele mai bune piese de pe album).

in ceea ce priveste insa comparatia dintre "oracular spectacular" si "congratulations", autorul review-ului a dat-o serios in bara. "oracular spectacular" nu inseamna numai "electric feel", "time to pretend" si "kids", iar faptul ca enumeri numai aceste trei cantece denota superficialitate in ascultare. mgmt nu stau numai in aceste trei piese. pe albumul ala exista si piese precum "weekend wars", "the youth" sau "pieces of what", care nu merg neaparat pe linia impusa de cele trei piese mentionate anterior. mai mult, daca asculti cu atentie albumul iti vei da seama ca asa-zisa schimbare in sunet de pe "congratulations" a fost de fapt anticipata inca de pe "oracular", prin piese precum "of moons, birds and mushrooms". nu e vorba de o chestie gen "mgmt au fost asa, acum sunt altfel" - asta e un mod mult prea simplist de a pune problema. sincera sa fiu, eu in locul tau nu as folosi drept termen de comparatie un album pe care nici macar nu l-am ascultat (daca l-ai ascultat si nu ai retinut din el decat aceste trei piese, cu atat mai rau).

@elena: a, deci sa inteleg ca pentru tine formatii precum pink floyd nu intra la categoria muzica? da-mi voie sa iti rad in nas.

Album: MGMT - Congratulations
Leilana
#10 -

si...

apropo, gruia, vezi ca e "flash delirium", nu "flash delerium". ;)

Album: MGMT - Congratulations
Nancy
#11 -

Sooooo....

... u get paid to do this?

Ar fi multe de spus pe care le-au mai spus oamenii dinaintea mea... pot sa le repet si o sa intelegi mai bine. Nu prea au baza afirmatiile tale, faci greseli (last time I checked, nimeni n-a sters pe jos cu Flash), folosesti clisee , nu ai ascultat (atent) OS (cum zice Leilana, albumul asta e o continaure a OS de fapt), se vede ca un dram de research sa vezi ce au zis baietii inainte sa scoata albumul nu ai facut. Also, nu prea vad cum te legeni pe Siberian Breaks si cum te plictiseste cand pare a fi such a bad trip si so schizoid, so many great shifts in the song, dar fie, we all have the right to an opinion. Faza e caaaaa, la cata incultura muzicala si lipsa de talent dai dovada in recenziile tale, eu una nu prea te-as lasa sa scrii. But hey...

Album: MGMT - Congratulations
Leilana
#12 -

Comentariu nou

damn, acum vad ca am scris "of moons, birds and mushrooms" in loc de "on moons, birds and monsters". :)) mea culpa.

Album: MGMT - Congratulations
sabina
#13 -

petitie :x

http://www.petitieonline.ro/petitie-p21327044.html

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje