Album: Gorillaz - Plastic Beach

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Plastic Beach acest vis frumos al tuturor fanilor Gorillaz a ajuns in casele unora mai norocosi si in streaming-ul* altora mai putin norocosi. Si este un vis de vara, te duce cu gandul la lancezire, la zile petrecute cu burta la soare si brize marine.Usor dement acest vis, ce-i adevarat, avand in vedere ca Plastic Beach este o insula artificiala, din gunoaie. Cantecele vorbesc despre decaderea civilizatiei, despre obsesia pentru consumerism si despre cat de false si superficiale sunt lucrurile din jurul nostru.

Si dementa continua de indata ce pe o piesa lenta si suava dupa un blissful your love is like rhinestone falling from the skies intra un I like big dick dick dick (sau asa ti se pare pentru ca la a doua ascultare auzi That's electric-tric-tric-tric). Sau cand vocea lui Snoop Dog baga un the revolution will be televised si cum he's driking lemonade in the shade. Trebuie sa intri intro stare demna de un glorios lay back & enjoy the ride, pentru ca Plastic Beach este o evadare. Doar asculti Gorillaz.Si totul incepe atat de frumos cu Orchestral Intro, cu sunete de valuri, pescarusi si muzica clasica. Sublim. Si apoi urarea de Welcome to the World of Plastic Beach ti-o da chiar Snoop, pe un fundal muzical retro si cu intreruperea unei voci computerizate cu feel tehno. Deja stilul muzical al albumului o ia razna, pop vs hip-hop vs lounge music vs electronic vs funk.

White Flag intra in forta cu bongos si fluiere, un pic oriental, nitel exotic, total linistit pana la un scurt crescendo cand intervin rapperii britanici Bashy si Kano. Melodia este anti-razboi, anti-violenta, anti-arme, anti-religie/preconceptii. Pe insula se vine cu steagul alb la purtator. Si acolo ploua cu pietre pretioase, desi in ochii fetelor se vad furnalele fabricilor, cel putin asa zice Rhinestone Eyes.

Stylo, single-ul de pe album, ajuns prea devreme pe Internet, poate si pentru ca in videoclip apare Bruce Willis si asteptarea atingea cote maxime, Murdoc trebuia sa revina in vietile noastre. Mos Def face ravagii pe partea de rap, iar Bobby Womack vine cu un vibe soul si R&B, care poate nu ar da bine in alta parte, dar in mixul eclectic de pe Plastic Beach pica la fix.

Si in marea de calm apare Superfast Jellyfish, un cantec ce vine with a toy... ha-ha conform lui Russel, foarte ritmat si voios, superfast, superfast. Apoi iar ne linistim cu inceputul melodiei Empire Ants, ne reintoarcem sub palmieri pe o balada frumoasa si melancolica, pe care Albarn isi face de cap, la fel cum se intampla si pe On Melancholy Hill. Noroc cu exuberanta numita Glitter Freeze, o explozie instrumentala pentru urechi.

Broken este un cantec de inima albastra, pe care sa il pui pe repeat pana cand nu mai suporti sa auzi cuvantul broken si pana cand te saturi de beat-ul ametitor. La fel si To Binge, pe care Albarn si Yukimi Nagano de la Little Dragon fac un duet minunat. Apoi, o noua trecere brusca de la un stil la altul, pentru ca urmeaza Sweepstakes si reintalnirea cu Mos Def pe un cantec-imn ce ar putea deschide orice petrecere.

Finalul, Pirate Jet, inchide perfect pledoaria de pe album cu it's all good news now, because we left the taps running for a hundred years, pe un fundal futuristic si robotic. Lumea Plastic Beach este desenata si nu ne ramane decat sa drink until we dream plastic cup dreams.

Poate nu totul pica bine din prima. Poate nu toate colaborarile par stralucite si poate de multe ori dai din cap uimit, dar Plastic Beach este un album bun. Damon Albarn face ce face si transforma Gorillaz in icons animate ale unui nou tip de muzica, pe care probabil ca nu o vei auzi la orice colt de strada, iar asta nu este un lucru rau.

Per ansamblu este un album chill, relaxat, dar eclectic in acelasi timp. Are influente din mai multe genuri muzicale, incat ajunge un mic hibrid debusolat, dar unul care suna bine. Este some kind of mixture, the good kind.

Tracklist:

1. Orchestral Intro (feat. Sinfonia ViVA)
2. Welcome to the World of the Plastic Beach (feat. Snoop Dogg and Hypnotic Brass Ensemble)
3. White Flag (feat. Bashy, Kano si The Lebanese National Orchestra for Oriental Arabic Music)
4. Rhinestone Eyes
5. Stylo (feat. Bobby Womack and Mos Def)
6. Superfast Jellyfish (feat. Gruff Rhys and De La Soul)
7. Empire Ants (feat. Little Dragon)
8. Glitter Freeze (feat. Mark E. Smith)
9. Some Kind of Nature (feat. Lou Reed)
10. On Melancholy Hill
11. Broken
12. Sweepstakes (feat. Mos Def si Hypnotic Brass Ensemble)
13. Plastic Beach (feat. Mick Jones and Paul Simonon)
14. To Binge (feat. Little Dragon)
15. Cloud of Unknowing (featuring Bobby Womack and Sinfonia ViVA)
16. Pirate Jet

*Pentru curiosi link 1 si link 2


2 comentarii

Album: Gorillaz - Plastic Beach
MentalCube
#1 -

Comentariu nou

Plastic Beach este excelent; chiar imi place albul asta. Un sfat: ascultati si albumele Little Dragon: merita! PS asa se scrie un review, bravo autorului!

Album: Gorillaz - Plastic Beach
MentalCube
#2 -

Comentariu nou

* albumul

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje