Album: Arcade Fire - The Suburbs

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
The kids want to be so hard/ But in my dreams we're still screaming

Dupa ce fiecare dintre primele lor doua albume au inregistrat un succes rasunator, Arcade Fire uimesc din nou prin cel de-al treilea lor album: The Suburbs. Daca Funeral (albumul de debut - 2004) a fost despre familie si despre pierderea celor apropiati, iar Neon Bible s-a indreptat mai mult inspre critica sistemului si a institutiilor si a felului in care suntem manipulati de acestea, The Suburbs este scris si inregistrat intr-o nota nostalgica, despre adolescenta si despre maturizare.   

Avand aceste trei albume la activ, destul de diferite intre ele ca tematica, canadienii de la Arcade Fire demonstreaza ca pot canta despre orice si ca-si merita din plin locul de indie rock royalty.

Pentru cei care nu au o rabdare prea mare, The Suburbs poate parea un album foarte lung. Si este destul de lung, fiind format din 16 piese si necesitand peste o ora de ascultat. Dar cu toate acestea, albumul nu ajunge sa plictiseasca deloc. Piesele sunt destul de variate si complexe, avand in spate o orchestra formata din chitari, tobe, viori, violoncel, clape, pian, harpa, acordeon, mandolina etc., plus vocile lui Win Butler si a sotiei sale Régine Chassagne. 

Singurele lucruri redundante de pe album sunt versurile care contin cuvinte ca "friends" sau "kids", dar ar fi fost dubios sa se intample altfel, din moment ce intregul album se invarte melancolic si ametitor in jurul copilariei.

Prima piesa, The Suburbs, rezuma foarte bine intregul album si pregateste urechile pentru restul de 15 piese: "Kids wanna be so hard/ But in my dreams we're still screamin' and runnin' through the yard/ And all of the walls that they built in the seventies finally fall".   

The Suburbs Arcade Fire
Track listing:
The Suburbs     
Ready to Start      
Modern Man
Rococo
Empty Room
City With No Children
Half Light I
Half Light II (No Celebration)
Suburban War      
Month of May      
Wasted Hours
Deep Blue
We Used to Wait      
Sprawl I (Flatland)
Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)
The Suburbs (Continued)

Cu un ritm ceva mai alert este piesa Ready to Start, dar in aceeasi nota melancolico-nostalgica si cu acelasi versuri care evoca copilaria: "All the kids have always known/That the emperor wears new clothes/ But to bow down to them anyway/ Is better than to be alone". Modern Man este, cel mai probabil, viitorul hit de pe acest album, cu Win Butler cantandu-ne despre alienarea omului modern.       

Rococo este si ea un potential hit, cu un refren care ti se lipeste de timpane, care incepe calm cu: "Let's go downtown and see the modern kids", dar care pe la jumatate explodeaza concluzionand: "They seem wild, but they are so tame".

Una dintre cele mai alerte piese de pe album si care rupe un pic stilul de pana acum este Empty Room, cu Régine Chassagne in prim plan si cu viori alerte, care parca alearga pe fundal. City With No Children revine inapoi la tonul de pe Rococo, cu Win Butler la microfon, dar sustinut de un cor format din intreaga trupa. Apoi Régine se intoarce pentru a ne canta alaturi de sotul ei Half Light I, o piesa frumoasa dar un pic cam lenta. Nu acelasi lucru se poate spune despre Half Light II, care-si construieste si dozeaza bine tensiunea pana la sfarsit.

Suburban War este una dintre cele mai nostalgice piese de pe album, cu versuri precum: "And my old friends, we were so different then" sau "And my old friends, I can remember when you cut your hair/ We never saw you again/ Now the cities we live in/ Could be distant stars".  Month of May are un aer mai "punkish", iar Win nu scapa ocazia de a-i pomeni din nou pe "the kids": "Now the kids are all standing with their arms folded tight/ The kids are all standing with their arms folded tight". Wasted Hours, Deep Blue, We Used to Wait, Sprawl si Sprawl II revin din nou la un ton mai chill si mai scufundat/pierdut in evocarea trecutului.

Iar dupa tot acest tur de forta (la propriu) atat din partea celor de la Arcade Fire, cat si din partea ascultatorilor, Win si Régine ne reamintesc cum a inceput totul, cu piesa The Suburbs (Continued), cantata de aceasta data pe un ton de "la revedere, somn usor". 

Cu acest al treilea album foarte bine inchegat in jurul temei copilariei/adolescentei, cu piese care curg una dintr-alta, cu versuri emotionante si care puncteaza atat de bine un adevar dupa altul si cu un sound foarte diversificat, compus dintr-un amestec de atat de multe instrumente, Arcade Fire isi consolideaza pozitia de cea mai buna si creativa trupa de indie rock si, in acelasi timp, arata ca de la album la album devin din ce in ce mai buni, indiferent de temele in jurul carora aleg sa cante (posibil ca zvonurile cum ca Arcade Fire ar fi cea mai buna trupa de pe planeta sa nu fie atat de exagerate).

The Suburbs merita cel putin o ascultare. Garantez ca veti ramane cu mai mult de 6 piese pe care le veti asculta pe repeat (foarte probabil cele de mai jos), daca nu chiar cu tot albumul.

Piesele favorite de pe acest album: The Suburbs, Ready to Start, Modern Man, Rococo, Empty Room, Suburban War.

Arcade Fire pe Wikipedia
Arcade Fire pe MySpace
Site-ul oficial Arcade Fire

4 comentarii

Album: Arcade Fire - The Suburbs
Andrei
#1 -

Unde am mai citit bucăţi din cronica asta?

Aaaa, pe stereogum.com, trebuie că te-au copiat ăia: http://stereogum.com/446892/premature-evaluation-arcade-fire-the-suburbs/franchises/premature-evaluation/. Zic să-i dai în judecată.

Album: Arcade Fire - The Suburbs
Tidus
#2 -

pardon, monsieur!

"Piesele sunt destul de variate si complexe, avand in spate o orchestra formata din chitari, tobe, viori, violoncel, clape, pian, harpa, acordeon, mandolina etc."

O chitara - doua chitarE, observ ca hipsterii asimileaza livrescul mai greu.

M-am oprit de citit imediat dupa paragraful respectiv.

Album: Arcade Fire - The Suburbs
dragos
#3 -

:D

Tidus, io zic sa nu mai asculti nici Arcade Fire dupa asta :-)

Album: Arcade Fire - The Suburbs
Tidus
#4 -

demisolul

bravo, nici nu ma asteptam la un reply mai putin inteligent :))

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje