Ray Charles

Ray Charles

Powered by
Last.fm

Ray Charles a fost un cantaret si compozitor american activ in anii 1950. Muzica lui Ray Charles imbina ritmurile soul, blues, jazz, countru, rock & roll, r&b si pop.

A inceput sa-si piarda vederea la cinci ani, iar la sapte ani era complet orb. A urmat cursurile unei scoli pentru orbi din Florida, unde si-a descoperit pasiunea pentru muzica. Dupa moartea mamei sale si-a incetat cursurile si s-a mutat in Jacksonville, unde a inceput sa cante la pian la Ritz Theatre.

In 1947 s-a mutat la Seattle si a inceput sa inregistreze pentru casa de discuri Swing Time Records. Un an mai tarziu a lansat primul sau hit, Confession Blues, care a ajuns pe locul 2 in topul r&b. In 1952 a schimbat casa de discuri si a lansat mai multe hituri si albume care au ajuns in topurile r&b.

Ray Charles a castigat 12 premii Grammy pe parcursul carierei sale si inca cinci dupa moartea sa. In 1981 i-a fost acordata o stea pe Hollywood Walk of Fame si a fost printre primii artisti inclusi in Rock&Roll Hall of Fame, la inaugurarea din 1986. In 2004 a fost inclus in Jazz Hall of Fame si revista Rolling Stones l-a plasat pe locul 10 in topul 100 Cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor.

In 2004 actorul Jamie Foxx a jucat rolul principal in filmul biografic Ray. Ray Charles a fost implicat in productia filmului dar a murit inainte ca acesta sa se lanseze. Foxx a castigat un Oscar pentru interpretarea sa la ceremonia din 2005.

Asculta:

- Hit the Road Jack
- Georgia On My Mind
- I Got A Woman
- America the Beautiful
- Yesterday

Site oficial

Last.fm |MusicBrainzRecomandari de trupe similare

Se incarca

Nici un comentariu inca

Ai grija ce postezi! Ne rezervam dreptul de a modera comentariile care contin limbaj necivilizat sau spam.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.


Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje