Miles Davis

Miles Davis

Powered by
Last.fm

Miles Dewey Davis III a fost un cantaret, compozitor si trompetist american. Este considerat unul dintre cei mai importanti muzicieni ai secolului 20 deoarece face parte din promotorii genurilor bebop, cool jazz, hard bop si jazz fusion.

Mai multi muzicieni de renume au facut parte din trupele conduse de Davis, John Coltrane, George Coleman, Ron Carter, Darryl Jones, Herbie Hancock si Chick Corea.

Miles Davis a inceput sa invete sa cante la trompeta la 13 ani, iar la 17 ani cand in trupa lui Eddie Randle, The Blue Devils. Dupa terminarea liceului s-a mutat la New York si a inceput sa cante alaturi de Charlie Parker in doua cluburi din Harlem, Minton's Playhouse si Monroe's. A renuntat la cursurile de la Juilliard si si-a inceput cariera de instrumentist profesionist alaturi de Coleman Hawkins si Eddie Lockjaw.

In 1948, Davis a parasit definitv trupa lui Parker si a format o trupa din noua intrustrumentisti, din care a facut parte timp de un an alaturi de Gerry Mulligan, Bill Barber, Lee Konitz, Al Haig, John Lewis, Mike Zwerin si altii. In 1956, trupa a lansat primul sau album , Birth of Cool, album ce a dat nastere genului "cool jazz".

In 1949, a plecat in turneu in Franta alaturi de alti muzicieni americani. Acolo a intalnit-o pe actrita si cantareata Juliette Greco, de care s-a indragostit, insa Davis s-a intors ulterior in SUA. A urmat o perioada mai tulbure in viata artistului si in 1953 nu mai putea canta din cauza abuzului de droguri.

Intre 1951 si 1954 a inregistrat mai multe albume pentru casa de discuri Prestige, albume ce au format stilul hard bop. In ciuda faptului ca drogurile ii afectau viata si sanatatea, aceasta perioada a fost una foarte prolifica din punct de vedere artistic pentru Davis. S-a intors la New York in 1955 in cadrul festivalului de jazz Newport, unde a fost foarte bine primit de public si critici.

A format un cvintet alaturi de John Coltrane (saxofon), Red Garland (pian), Paul Chambers (bas) si Philly Joe Jones (tobe). In 1957 trupa s-a despartit si Davis a calatorit in Franta unde a inregistrat coloana sonora pentru filmul Ascenseur pour l'echafaud. Un an mai tarziu trupa s-a reunit si a lansat albumul "Milestones", impreuna cu saxofonistul Julian Adderley.

Pentru urmatorul album, 1958 Miles (58 Sessions) Miles i-a inlocuit pe Garland si Jones cu Bill Evans si Jimmy Cobb. Evans nu a rezistat in turneu alaturi de ceilalti muzicieni si a fost inlocuit cu Wynton Kelly. Davis a lucrat cu Gil Evans pentru urmatoarele sale albume, Miles Ahead (1957), Porgy and Bess (1958) si Quiet Nights (1962). In 1959, Davis a lucrat impreuna cu pianistul Bill Evans pentru albumul Kind of Blue, cel mai bine vandut album de jazz al tuturor timpurilor.

Miles Davis a avut mereu o relatie tensionata cu criticii de muzica, despre care credea ca nu ii inteleg sau nu ii aprecieaza muzica. Inclusiv in anii spre anii '70 cand Davis era bolnav, criticii nu au ezitat sa ii deconsidere concertele live. In 1975 se retrage din viata publica, lucreaza la albumul "The Man With the Horn" pe care il lanseaza in 1981, an in care se casatoreste cu actrita Cicely Tyson.

In 1983 a lucrat la album Decoy ce imbina muzica soul cu electronica, iar in 1985 se gandea sa lucreze la un album de cantece pop, dar a renuntat. In 1986 a inregistrat in studio, folosind aparatura moderna si sintetizatoare, albumul Tutu, cu care a castigat un premiu Grammy in 1987.

In 1990 a primit un premiu Grammy pentru intreaga sa cariera. In septembrie 1991 Miles Davis a decedat la varsta de 65 de ani in Santa Monica.

Discografia completa

Site oficial

Last.fm |MusicBrainzRecomandari de trupe similare

Se incarca

Nici un comentariu inca

Ai grija ce postezi! Ne rezervam dreptul de a modera comentariile care contin limbaj necivilizat sau spam.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.


Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje