Deep Purple

Deep Purple

Powered by
Last.fm

- Ritchie, puiule, o sa canti cu baietii aia cu care stai tot timpul si Deep Purple, pentru bunica ta?
- Nu stiu, Gran, asta nu prea e stilul nostru.
- Voi tinerii din ziua de azi nu mai stiti ce e frumos.
- Asa o sa zicem si noi nepotilor nostri, Gran.
Daca Ritchie Blackmore a avut sau nu conversatia de mai sus cu bunica lui sau daca i-au cantat intr-adevar Deep Purple a lui Peter de Rose, un hit al anilor '30, nu stim. Ceea ce stie insa istoria este ca de la acel cantec preferat al bunicii si-a luat numele formatia prin anul 1968.

Intr-o Anglie ravasita de rock'n roll, care alerga dupa Beatlesi, dupa Rolling Stones si Yardbirds, prin anii '60 incepe sa-si faca simtita prezenta un nou fel de rock. Hard si heavy in comparatie cu trilurile romantice ale trupelor de baieti in costume si tunsi castron. Era epoca Hendrix, anii de inceput ai "rockului psihedelic sau acid", ai blues rock-ului. Era copilaria hard rockului anilor '70, cand se nasteau Black Sabbath, Led Zeppelin, Pink Floyd si Deep Purple.

Istoria Deep Purple este la fel de agitata ca vremurile in care au existat, in splendoarea gloriei lor. Au avut o existenta neliniara, cu intreruperi, despartiri, reunificari, cu multe proiecte separate, unele reusite, altele anonime:

Rainbow ('75) - formata la baza din Blackmore si Dio
Whitesnake ('77) - formata de David Coverdale, si pe care l-au insotit o perioada Paice si Jon Lord
Black Sabbath, la care intre '83 si '84 a cantat Ian Gillan
Blackmore's Night (anii '90) - o alta trupa a lui Ritchie impreuna cu cantareata Candice Night

Sinusoida pe care s-a inaltat sau a coborat Deep Purple i-a dus pe culmi in primii ani '70, i-a despartit in  '76, i-a reunit dupa opt ani, in '84 in formatia Blackmore, Gillan, Glover, Lord si Paice. Trupa purpurie a rezistat aproape 10 ani pana Blackmore s-a saturat iar si a plecat definitiv. In locul sau a venit o perioada Satriani, urmat de Steve Morse de la Kansas.

Dupa 40 de ani, 18 albume de studio, nenumarate live, hituri ca Black Night, Child In Time, Soldier of Fortune, Smoke on The Water, Strange Kind of Woman, Highway Star.... si asa mai departe, a venit iar the Rapture (of the Deep). Nu sub forma de despartire, ci de album si de tur, care ii plimba din 2006 prin lume pe cei cinci de acum: Ian Gillan, Ian Paice, Roger Glover, Don Airey si Steve Morse.

Last.fm |MusicBrainzRecomandari de trupe similare

Se incarca

Nici un comentariu inca

Ai grija ce postezi! Ne rezervam dreptul de a modera comentariile care contin limbaj necivilizat sau spam.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.


Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje