Alice Cooper

Alice Cooper

Powered by
Last.fm

Vocalistul Alice Cooper (Vincent Damon Furnier) s-a nascut in localitatea Detroit, Michigan, si este fiul unui preot. Incepe sa compuna de la o varsta frageda, isi formeaza primul sau grup, „The Earwings”, nume schimbat ulterior in „The Spiders”. Lanseaza single-urile "Don't Blow Your Mind" şi "Wonder Who's Loving Her Now" la casa de discuri Santa Cruz din Phoenix. In anul 1968 devine solistul grupului Nazz (componenta: Ike Bruce, Dennis Dunaway, Glen Buxton si Neal Smith). Titulatura formatiei este schimbata in Alice Cooper, numele unei celebre vrajitoare din secolul XVII, a carei reincarnare Vincent crede ca este. Un an mai tarziu, semneaza cu nou-infiintata casa de discuri Straight Records, condusa de faimosul Frank Zappa. Apar albumele "Pretties For You" (1969) si "Easy Action" (1970), iar trupa isi continua ascensiunea spre glorie alaturi de Warner Bros. Primul single aparut la aici, "Eighteen", in 1971, ajunge pe locul 21 in Billboard Hot 100, promovand albumul "Love It To Death" din acelasi an. Trupa incepe sa-si faca un renume cu aparitiile live socante - machiaj demonic, concepte scenografice dure ce includ instrumente medievale de tortura, gen ghilotine, roti, lanturi, bice, scaune electrice si chiar... serpi veninosi. Vanzarile cresc de la un album la altul. Tot 1971 este anul in care editeaza un albumul "Killer" (disc de platina in SUA), primul din cariera care figureaza in clasamentele britanice. In 1972 trupe ajunge pe primele locuri ale aceleiasi ierarhii cu single-ul "School's Out". Albumul omonim atinge locul 4 in Marea Britanie si 2 in Statele Unite, cucereste un disc de platina si se claseaza pe locul 8 in Austria si Norvegia, fiind primul album Alice Cooper intrat in topurile europene. Piesele lor incep sa ocupe pozitii fruntase in topuri. Urmeaza cel mai bun album din cariera trupei, "Billion Dollar Babies" (1973), care ocupa locul 1 in Marea Britanie si in Statele Unite, urmat un an mai tarziu de L.P.-ul "Muscle Of Love". Istoria grupului in componenta amintita se opreste in acest moment. Alice Cooper e internat intr-un spital de boli mentale, iar restul trupei isi continua activitatea muzicala sub numele Million Dollar Babies, apropriindu-si notorietatea creata de albumul omonim.

Alice Cooper revine si isi formeaza propria echipa, care-i poarta numele. In componenta trupei  intra Dick Wagner (chitara si voce),  Steve "Deacon" Hunter (chitara), Prakash John (chitara bass), Penth "Whitey" Glan (baterie) si Josef Chirowski (clape). Lanseaza primul single in februarie 1975 - "Department Of Youth”, un preambul pentru albumul "Welcome To My Nightmare" din acelasi an, album recompensat si el cu un disc de platina si foarte bine clasat atat pe batranul, cat si pe noul continent.

Urmatoarea lovitura este LP-ul  "Alice Cooper Goes To Hell", urmat de "Lace And Whiskey". Josef Chirowski e inlocuit de Fred Mandel la clape; trupa e completata de Davey Johnstone la chitara si Mark Volman şi Howard Kaylan ca backing vocals. Alice intra in lumea cinematografiei; joaca roluri secundare in "Sextette" şi "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". O noua etapa traumatizanta – internarea intr-o clinica de dezalcoolizare din New York – vine sa-i puna o pauza in cariera muzicala. Se reintoarce un an mai tarziu, cu  L.P.-ul "Flush The Fashion", care reprezinta startul pentru trei ani de turneu. Aparitiile live sunt in formula  Mike Pinera (chitara) si Davey Johnstone (chitara), la care se adauga Duane Hitchings (clape), Eric Scott (chitara bass) si Craig Krampf (baterie). In pauzele dintre concerte, isi gaseste timp sa lanseze doua albume de studio ("Special Forces" si "Zipper Catches Skin").

Anul 1983 aduce un nou album, "Dada”, iar 1986 o noua casa de discuri, MCA Records. In 1988 inregistreaza versiunea live a faimoasei piese "School's Out" alaturi de Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Joe Perry, Tom Hamilton si Joey Kramer. In acelasi an, un alt hit Alice Cooper rupe clasamentele muzicale - single-ul "Poison" (compus si produs de Desmond Child) lansat in avanpremiera albumului "Trash" din acelasi an (disc de platina in Statele Unite).

Inceputul anului 1990 inseamna debutul unui nou turneu, iar anul urmator revine in studioul de inregistrare si colaboreaza cu legende precum Steve Vai, Joe Satriani, Stef Burns, Vinnie Moore, Slash pentru single-ul si albumul "Hey Stoopid".

In 1994 face parte din distributia filmului "Wayne's World", pelicula pentru care asigura si coloana sonora. Rezulta albumul "The Last Temptation", editat in componenta: Stef Burns (chitara), Greg Smith (chitara bass si voce), Derek Sherinian (clape, voce) si David Vosikkinen (baterie).

Dupa lansarea albumului "Along Come A Spider" din anul 2008, insira turneu dupa turneu. A declarat recent ca daca ar mai avea de trait doar 24 de ore, ar vrea sa se trezeasca in Maui, sa joace golf in Augusta, Atlanta, si New Jersey (este un impatimit al golfului ai ascris o carte despre asta), si…sa il forteze pe vegetarianul Paul McCartney sa manance o friptura in fata sa.

Last.fm |MusicBrainzRecomandari de trupe similare

Se incarca

Nici un comentariu inca

Ai grija ce postezi! Ne rezervam dreptul de a modera comentariile care contin limbaj necivilizat sau spam.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.


Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje