Top piese de la Gregory Porter - in asteptarea concertului de la Sala Palatului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Aflat in turneu mondial, Gregory Porter va prezenta pe 24 aprilie in premiera la Sala Palatului din Bucuresti discul Take me to the Alley, aparut in 2016.

Artistul a fost pana la 40 ani un secret bine pastrat. Apoi, oamenii i-au auzit vocea. Poate ca a fost nevoie de peste zece ani de momente bune si momente grele stranse laolalta, ca secretul sa poata iesi la iveala pentru o lume-ntreaga.

1. Take me to the alley - melodia care da numele ultimului album vorbeste fara doar si poate despre copilaria lui Porter, care-i revine in flashback-uri. Atat vocea lui blanda, cat si versurile ne deschid portile catre o lume mai putin vazuta, adesea ignorata.

Suntem invitati sa-i vedem pe oamenii lasati in intunericul unei strazi sau in singuratate, sa nu mai fim nepasatori. Cuvintele vin din suflet si hasureaza caracterul puternic al mamei lui Porter, care obisnuia sa fie buna samariteana pentru cei din jur, oricand si in orice fel, fara judecati.

2. Holding On - Poate cunoasteti piesa de la duetul electro Disclosure. Porter a compus versurile impreuna cu ei, apoi inregistrarea a intrat in „laboratorul” lor cu beat-uri, ca apoi sa devina un hit pe care danseaza sute de oameni in zeci de cluburi. Cat de deschis ar fi Porter la nou, a ales sa lanseze si varianta mai blanda si mai apropiata de el, versuri si ritmuri soul si blues, care pot servi drept sincera declaratie de dragoste.

3. Liquid Spirit - Ne pregatim sa dansam, sa aplaudam, sa ne unduim pe ritmurile Liquid Spirit, melodia care da numele primului sau album castigator de Grammy. Versurile ne indeamna sa mai lasam din cand lucrurile sa-si urmeze cursul firesc, sa bem daca ne e sete, sa mai fim si maleabili, sa ne comportam firesc. Firesc e ca o sa ti se deschida apetitul la dans daca apesi Play.

4. Musical Genocide - „Porter nu se vede ca pe un salvator al jazz-ului sau soul-ului sau gospel-ului – desi in mintea lui sunt toate, fara indoiala, interconectate - dar este un conservator de genuri, uneori unul provocator. In Musical Genocide canta despre autentic si se opune categoric genericului”, scria Michael J. Agovino despre Porter in Esquire. Un Porter caruia ii e frica de stingerea jazz-ului si a blues-ului in formele lor sincere.

„Daca energia stilului e pe duca, atunci vom vorbi doar despre bling-bling si masini”, ii spunea lui Agovino, „atunci vom avea suflete goale, intelegi?”

5. Be good (Lion`s song) – „Imi amintesc cum ma-ntorceam acasa pe bicicleta dupa despartirea de aceasta femeie careia-i spuneam Be Good. Simteam ca am nevoie de consolare si a iesit asta, un cantec de leagan pentru barbati in toata firea”, spunea Porter intr-un interviu.

„Am fost puternic, dar intr-un fel am fost si vulnerabil. Cum am ajuns acasa am inceput sa scriu cantecul. Ea ma admira asa cum ai face cu un leu la circ, se minuna de mine si-m spunea mereu cat sunt de grozav, dar ma tinea intr-o cusca a prieteniei. Imi admira coama si ragetul, dar niciodata suficient cat sa fiu liber s-o iubesc cum vreau, cand vreau. Se intampla doar cand ii convenea ei, in timpul orelor de vizita de la Zoo.”

6. Wolfcry – Nu degeaba Liquid Spirit i-a adus lui Porter primul Grammy.

Wolfcry este una dintre piesele de pe album de ascultat la ceas de seara, cand esti cu garda mai jos si naivitatea-si face loc. E despre acea persoana care vine pregatita sa culeaga bucatele din tine de pe podea, cand tu nu mai esti in stare.

O persoana in fata careia nu-ti e frica sa fii vulnerabil pentru ca stii ca nu va profita de asta. Iar descrierea perfecta pentru Porter in povestea asta am gasit-o printr-un utilizator Youtube: His voice is like chocolate milk.  It's rich, smooth, silky goodness.

7. Water under bridges – Vocea ratiunii care ne aminteste sa nu mai tragem de trecut cu toata puterea in viitor. It`s like water under bridges that have already burnt. Daca podurile au ars si apele au inghitit tot, poate e momentul sa inotam si noi pe cursul unui alt rau sau impotriva lui, doar sa nu ne mai incapatanam, sa nu ne mai poticnim la ce-ar fi fost daca. E melodia care la nevoie va impinge de la spate.

8. 1960 What? – De pe albumul de debut Water, piesa vine ca un wake-up call pentru toate inegalitatile din societate, pornind de la miscarea drepturilor civile de la finalul anilor `60 in State, cu doar cativa inainte de nasterea lui Porter.

Un puzzle alert in versuri care se pliaza pe luptele de clasa si de rasa ale acelor ani, dar care inca nu sunt estompate si care tot dor. E firesc sa-ti tratezi cu respect vecinii pentru ca locuiti aproape unii de altii, deci e o piesa despre absurditatea de a trata oamenii gresit, spunea Porter, care poate fi adaptata mai multor situatii.

9. Moving - Poate deveni repede una dintre melodiile pe care le lasi pe repeat. O piesa despre pasi pe cai gresite sau cai potrivite, care-ti ridica la fileu dificila problema a libertatii. What does it mean when you say you want to be free?

O regasim si pe mama lui Porter printre versuri, care nu mai e, dar care cu siguranta l-ar fi indrumat in momentele grele, cum numai ea stia. I wish my mama was here/ A strong, strong steady rose/ She would know what to do/ What to say, how to pray/ To make things better.

10. Don`t lose your steam - este un imperativ pentru tinerii care nu au suficienta incredere de sine, asa cum a fost si Porter la un moment dat.

Este, probabil, discursul pe care i-ar fi placut sa-l auda de la tatal care n-a facut niciodata parte din viata lui. E un apel sa nu-ti pierzi capul, dar nici visele. This foot-pound presssure is new/ Whatever you do is up to you/ But do me this: don`t lose your head of dreams.

Treptat, baiatul se transforma intr-un barbat puternic si e capabil sa treaca podul ingust de la un capat la celalalt. O melodie despre cum sa inveti sa contezi pe tine insuti.

Gregory Porter va prezenta pe 24 aprilie in premiera la Sala Palatului din Bucuresti discul Take me to the Alley.
 

Biletele la acest eveniment costa 120, 150, 180, 220, 260 de lei in functie de categorie si se gasesc in reteaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librariile Carturesti si Humanitas, CinemaPro), online pe www.eventim.ro, dar si la casieria Salii Palatului. Concertul Gregory Porter este prezentat de Twin Arts. Detalii pewww.twinarts.ro si paginile de Facebook Jazz Night Out si Twin Arts.

Pe aceeasi tema:


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje