Imnul Romaniei reinterpretat in viziunea jazzman-ului Harry Tavitian

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

La data de 19 octombrie 1990, International Herald Tribune l-a denumit pe Harry Tavitian "cel mai important jazzman roman contemporan".

Pianistul de jazz, nascuta intr-o familie de armeni din Constanta, in 1952, a sustinut in cei peste 35 de ani de activitate nenumarate concerte peste hotare, in Rusia, Lituania, Franta, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Polonia, Scoția, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al președintelui Armeniei), Slovacia, Elvetia, Cehia, Austria sau Slovenia.

In spiritul zilei de 1 Decembrie 2014, Tavitian a reinterpretat Imnul Romaniei in propria sa viziune jazzy si putem spune ca rezultatul este superb.

Notele variaza de la cele dramatice, la cele vesele sau cele pline de melancolie si nostalgie - o viziune veridica, pe note, a tarii in care traim, am spune noi.


Sursa foto

"Dedic aceasta prelucrare dupa Imnul Național al Romaniei eroului nostru Alexandru Popescu. Prin gestul sau supraomenesc de a parcurge pe jos 3.000 de kilometri intre Ploiesti si Bruxelles, el a dorit ca de 1 Decembrie - Ziua Natională a Romaniei - sa transmita Parlamentului European mesajul nostru: ROMANII NU VOR CIANURA SI GAZE DE SIST!", a spus muzicianul.

In montaj au fost folosite fotografii de la protestele impotriva explorarii/exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica - Pungesti (Vaslui), 7 decembrie, 2013, se arata in descrierea clipului.


Sursa foto

Muzica imnului "Deșteaptă-te romane" a fost, la origini, o romanta din creatia "de lume" a lui Anton Pann, numita "Din sanul maicii mele".

La 1848, Andrei Muresanu impreuna cu un grup de revolutionari a pus versurile poemului sau "Un rasunet" pe muzica romantei lui Anton Pann.

Astfel, s-a născut "Desteapta-te romane", un imn patriotic cu deosebit impact in popor, in toate cele trei provincii romanesti.

"Urmand metamorfoza piesei lui Anton Pann de la romanta la avant revolutionar, in aceasta versiune a mea am incercat o sinteza intre cele doua caractere", a explicat Harry Tavitian.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje