De vorba cu Francesca Belmonte - Tricky's lead singer: "Nu exista un plan B. Sunt cantareata si asta este; asta fac!"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pe Francesa Belmonte am vazut-o prima oara in timpul unui concert Tricky, din cadrul Control Day Out 2014 - ne-am indragostit pe loc.

Ne-a placut vocea, atitudinea, modul in care arata si faptul ca a sustinut practic un concert intreg, in timp ce Tricky dansa pierdut de beat pe scena.

Multi au asteptat albumul solo al artistei, asa ca fanii vor fi fericiti sa afle ca acesta poarta numele de "Anima", iar Francesa va veni sa interpreteze piesele sale pe 21 mai, in Bucuresti, la Control.

Nascuta in Londra, dintr-o mama irandeza si tata italian, Francesca a crescut in Irlanda, inconjurata de muzica.

Scrie poezie de la varsta de noua ani, iar aproape intreaga adolescenta si-a petrecut-o ascultand Billie Holliday si Nina Simone, cu care impartaseste aceeasi zi de nastere - 21 februarie.

"Credeam ca stiu muzica pana l-am intalnit pe Tricky" declara artista intr-un interviu despre Adrian Twaws, alaturi de care a compus si a interpetat o parte dintre piesele incluse pe cele mai recente doua albume ale acestuia - "False Idols" si "Mixed Race".

Ne-am dorit sa o cunoastem putin mai bine, asa ca am stat de vorba cu ea, pret de cateva intrebari. Ce a iesit, puteti sa vedeti mai jos.

Abia asteptam sa o vedem live!

PS: Setlistul show-ului din 21 mai va cuprinde o ora si jumatate de compozitii incluse pe "Anima" si o parte din piesele compuse si interpretate alaturi de Tricky.

1. Vii dintr-o familie creativa si plina de pasiune; ai crescut intr-un mediu inconjurata de muzica si poezie. Care este relatia ta cu muzica? Cum te simti atunci cand esti pe scena?

Pe muzica te poti baza, asa cum poti face cu un prieten de incredere si loial, care este mereu alaturi de tine si care mereu te invata lucruri noi. Pe scena ma simt normal, iar atunci cand am spectacole si cant ma simt ca si cum as medita. Daca te simti bine atunci cand faci ceva, de obicei, asta inseamna ca esti pe drumul cel bun. Asta simt eu despre muzica si cantatul pe scena.

2. 5 ani ai lucrat si invatat alaturi de Tricky, insa acum e vremea ta pentru o cariera solo. Ce inseamna "Anima" pentru tine si cum te simti mergand singura pe acest drum?

La doar cateva saptamani dupa ce l-am cunoscut pe Tricky am vorbit despre faptul ca el imi va produce albumul. Am mai spus faptul ca noi ne-am fost loiali, profesional vorbind, iar faptul ca el imi produce albumul si am semnat la casa lui de productie, este o continuitate a loialitatii, iar asta inseamna foarte mult pentru mine.

Sunt foarte entuziasmata de drumul asta pe care-l voi parcurge singura. Chiar daca sunt prietena cu Tricky, atunci cand suntem in turnee sau in studio, sunt pe teritoriul sau, el este seful si mereu vor fi restrictii cu privire la creativitatea mea in aceasta situatie. Asa ca abia astept sa ma dezvolt asa cum simt, in propriul meu mod, facand greselile mele.

3. Ai o voce superba, plina de soul si blues, iar atunci cand canti e ca si cum ai vorbi din suflet. Cantecele tale sunt bazate pe experiente personale? Si apropo de asta, versurile tale sunt foarte intense - cum si cand scrii, ai vreo rutina?

Multumesc! Unele dintre cantecele mele se bazeaza pe experiente personale, unele din vise, iar altele din experientele celor din jur. Nu am nicio rutina. Mereu am o agenda cu mine in care pot sa scriu daca ma simt inspirata in timpul zilei; am agende peste agende pline de versuri, draft-uri si idei. Atunci cand vine vorba de a scrie un cantec, depinde unde sunt. Daca sunt singura, de obicei pornesc pe acordurile simple ale unei chitari, iar asta duce la o melodie.

Apoi vin versurile, din lucruri la care m-am gandit, vise pe care le-am avut sau scene din filme care au ramas cu mine. Atunci cand scriu pe un instrumental, e foarte posibil sa ma uit in toate agendele de care-ti spunem mai sus, sa vad daca-mi sare ceva in ochi sau are legatura cu muzica. Uneori pur si simplu auzi cuvintele, pur si simplu auzi ce se potriveste cu acele acorduri. Este cantecul tau, modul tau de exprimare, asa ca nu exista rutina sau reguli.

4. Care este piesa ta preferata de pe "Anima" si de ce?

Nu am o piesa preferata, sunt conectata intr-un mod puternic cu fiecare dintre ele. "Stole" are o semnificatie aparte, deoarece habar nu aveam despre ce scriu atunci cand am facut-o. Abia dupa ce am ascultat inregistrarea, am realizat ca trec printr-o tranzitie importanta; cantecul m-a ajutat sa descopar asta.

5. Cum e Francesca Belmonte in afara scenei? Spune-mi 5 lucruri despre tine pe care publicul nu le stie.

Le voi spune in timpul show-ului.

6. Te gandesti vreodata la un plan B? Ce ai face daca muzica n-ar mai fi o optiune?

Nu exista plan B. Mereu voi scrie si canta muzica, fie ca ajung intr-o ferma din mijlocul Irlandei, cantand in fata a 20 de oameni intr-un pub sau cu Grammy-uri castigate la ceremonii pretioase. Nu conteaza. Sunt cantareata, iar aici se opreste totul. Asta imi este meseria. Asta fac eu.

7. Asteptam cu entuziasm concertul tau din Bucuresti. Ce ne-ai pregatit?

Si eu sunt foarte entuziasmata. In putinele dati cat am fost in Romania, m-am simtit foarte bine primita si m-au uimit oamenii prin bunatatea de care au dat dovada. Sper sa va ofer un show memorabil in care sa va pierdeti si sa va simtiti foarte bine. Va voi lasa o parte din mine, daca-mi lasati si voi o parte din voi.

8. Ce-ti place cel mai mult la viata de turneu? De ce ti-e dor de acasa?

Cel mai bun lucru al unui turneu este faptul ca trebuie sa ma concentrez asupra unui singur lucru - sa fac un show bun. Schimbul de energie pe care-l ai cu cei din public, nimic nu se compara cu asta. Nimic altceva nu mai conteaza. Problemele se topesc in van atunci cand sunt pe drumuri.

Este stresant si obositor uneori, dar in final este o pozitie privilegiata in care ma aflu si apreciez fiecare secunda din asta. Singurul lucru de care mi-e dor de acasa este spatiul pentru mine. In turnee, in special cele cu bus-ul, sunt mereu inconjurata de oameni, iar asta poate fi o provocare. Imi place propria mea companie si am nevoie de timp singura pentru a-mi reincarca bateriile si a-mi pune gandurile in ordine.

9. Care sunt planurile tale de viitor si ce ti-ar placea sa realizezi in viata asta?

Sa continui sa fac albume bune, de care sa fiu mandra, si care vor continua sa fie ascultate si peste 10 sau 20 de ani. Sa am parte de o platforma unde oamenii sa ma asculte este un vis. Sunt foarte constienta de lumea in care traiesc si cum functioneaza aceasta, dar vreau sa continui sa invat si sa profit de acest lucru pentru a spune ceva care conteaza. Cred ca asta este responsabilitatea fiecarui artist.

10. Cine sunt muzicienii tai contemporani preferati?

Tirzah, Fiona Apple, Polly Harvey.

Versiunea in engleza

1. You come from a very passionate and creative family and you grew up surrounded by music and poetry. Tell me, what is your relationship with music? How do you feel when you are on stage singing?

Music is reliable and constant like a trustworthy, loyal friend who is always down for you, always teaching you, always there for you. On stage I feel normal, singing and performing is like meditation. If you feel good when you are doing something, it usually means you're on the right path, thats how I feel about music and singing on stage.

2. 5 years you worked near Tricky and learned from his experience, but now is your time for a solo career. What does Anima, your solo album, mean to you? How do you feel about going on this road alone?

Within weeks of knowing Tricky we had discussed him producing my album. I've said before that we have been loyal to one another professionally and him doing my album and signing me to his label was a continuation of that loyalty which means a lot to me. I am excited about going on the road alone because although Tricky and I are friends, when we are on the road or in his studio, I am on his territory, he's the boss and there will always be restrictions on your own creativity in this situation. So I am looking forward to developing on my own terms in my own way, making my own mistakes.

3. You have a beautiful voice, full of soul and blues, and when you sing it's like you speak from the heart. Are your songs based on real experiences? And also, your lyrics are very powerful - when and how do you write, do you a have a routine?

Thank you! Some of my songs are based on real experiences, some from dreams or others experiences. I have no routine. I always have a writing book with me to scribble in if I need to throughout the day so I have books and books of scribbles and ideas. When it comes to writing a song it depends where I am.

If I'm alone I often start with a very simple guitar line which leads to a melody. Often words will start to come that way, from things Ive been thinking about, dreams Ive been having or scenes from films that have stayed with me. When writing to an instrumental, I might flick through one of my books and see if anything stands out or resonates with the music. Other times you can just hear the words, you just hear what is supposed to go there. Its your song, your expression there are no routines or rules.

4. What's your favourite track on Anima and why?

I don't have a favourite track, I'm connected in a strong way to all of them. Stole is a stand out for me because I had no idea what I was writing about as I was doing it. It wasn't until I heard the recording back I saw I was going through a big transition which was realised by the writing of this song.

5. How is Francesca Belmonte off stage? Tell me 5 things about you that your audience doesn't know.

Ill tell them at the show.

6. Do you ever think of a plan B? What would you be doing if music wouldn't be an option anymore?

There is no plan B. I will always be writing and performing music whether I end up in a farmhouse in the middle of Ireland, performing to 20 people in some pub or with Grammys under my arm at shiny award ceremonies. It doesn't really matter, I am a singer, this is it. This is what I do.

7. We are very excited about your concert in Bucharest. What should we expect?

I'm excited too. The few times I've been to Romania I've felt very welcome and have been moved by the people I've met and their kindness. Hopefully you should expect a memorable show you can rock out to and lose yourself in. I'll leave you some of me if you leave me some of you.

8. What do you like more about touring and having concerts all over the world? What do you miss home?

The best thing about touring is that all you have to focus on is a good show. That exchange you have with the audiende, there's nothing like it.

Nothing else matters. Troubles seem to melt away when I'm on the road. Its tiring and stressful sometimes but ultimately its a privileged position to be in and I appreciate every second of it. The only thing I miss about home is space to myself.

On tour, especially bus tours you are constantly surrounded by people which can be challenging at times. I like my own company and need time alone to recharge and get my head together.

9. What are your plans for the future and what you would like to accomplish in this lifetime?

To continue making good albums that I am proud of, that stand up in 10 and 20 years time. To have a platform like this where people are listening is a gift. I am fairly conscious of the world around me and how it works but I strive to continue learning in order to use this platform to say something of worth. I think that is the responsibility of all artists.

10. Who are your favourite contemporary musicians?

Tirzah, Fiona Apple, Polly Harvey.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje