Ce spune muzica pe care o asculti despre tine si cum iti poate imbunatati viata

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Psihologul Eric Barker a gasit mai multe conexiuni intre muzica pe care o asculti si modul in care iti poate imbunatati viata.


Sursa foto

Studiile au demonstrat ca:

 1. gusturile muzicale pot spune multe despre tine, inclusiv despre orientarea politica
 2. preferintele muzicale sunt influentate de parinti
 3. cantecul tau preferat de dragoste este asociat cu o experienta emotionala intensa din viata ta
 4. muzica pe care o asculti si care iti place la 20 de ani va ramane preferata pentru tot restul vietii


Sursa foto

In continuare, desi nu v-ati fi asteptat, psihologul a ajuns la concluzia ca rockul si heavy-metalul nu ii aduc pe oameni in pragul sinuciderii (asa cum se zvoneste), dar e posibil ca muzica country sa aiba acest efect.

Un studiu facut pe 49 de metropole au demonstrat ca rata sinuciderii este mai mare in zonele in care se asculta muzica country.

De asemenea, trebuie sa mai stiti ca muzica creeaza dependenta.


Sursa foto 1, 2

Trecem si la capitolul 2 - cum sa iti imbunatatesti viata prin muzica:

 • Muzica te ajuta sa te relaxezi, cel mai indicat este sa asculti muzica clasica, nu jazz sau chillout, cum am fi tentati sa credem

 • Muzica "furioasa" iti imbunatateste performanta. In urma unui experiment, s-a constatat ca pasionatii de jocuri video au avut un scor mai bun atunci cand au jucat in timp ce ascultau astfel de muzica.

 • Muzica reduce durerea fizica. Cand ibuprofenul nu isi face treaba, poate ar merge sa ascultati melodia preferata. Aparent, da rezultate.

 • Muzica te ajuta sa faci mai multe exercitii fizice sau sa alergi mai mult. De aceea e indicat sa faci jogging cu castile in urechi.

 • Muzica poate salva vieti. E contextual, insa doctorul Hafner de la Colegiul Medical din Illinois i-a pus pe 15 fizicieni si studenti la medicina sa exerseze proceduri de prim ajutor  (pe manechine) in timp de ascultau Bee Gees - Stayin' Alive. A inregistrat rezultatele, apoi dupa 5 saptamani au repetat exercitiul in timp ce cantau ei-insisi melodia. Performanta lor a crescut de la 109.1 la 113.2.

 • Muzica iti poate imbunatati performanta la birou, dar iti incetineste rapiditatea rezolvarii taskurilor. Cu toate acestea, daca asculti muzica preferata, muncesti cu mai mult spor si esti binedispus.

 • Muzica iti poate spori creativitatea. Daca suferi de ADHD, zgomotul te va face sa te concentrezi mai bine.

 • Muzica te poate face un om mai bun, crescandu-ti nivelurile de empatie si compasiune. Studiul a fost facut pe un esantion de copii cu varste cuprinse intre 8-11 ani. Iar in Venezuala, dupa ce s-au introdus lectiile obligatorii de muzica, numarul crimelor au scazut. Un alt efect: copiii nu au mai abandonat scoala in numar atat de mare ca pana atunci.

 • Muzica iti poate creste IQ-ul. Este vorba despre cea clasica. Studiile au demonstrat ca cei care asculta frecvent muzica clasica isi imbunatatesc performanta creierului.

In loc de concluzie, vom spune doar ca noi nu ne putem imagina o zi fara muzica. Iar stiind cele de mai sus, in mod sigur ne vom diversifica playlistul, cat sa vedem daca simtim vreo diferenta. In fond, putem fi creatorii propriilor noastre experimente, nu?3 comentarii

Ce spune muzica pe care o asculti despre tine si cum iti poate imbunatati viata
dragosh_r0ck
#1 -

alergatul si muzica

chiar nu este indicat sa alergi cu castile pe urechi ascultand muzica! pe langa faptul ca iti pierzi tempo-ul si ne vei reusi sa alergi constant, riscul de accidentare creste pentru ca esti distras si nu mai esti 100% atent la ceea ce faci.

alergatul in sine nu trebuie sa fie ceva "dureros"; cei care folosesc muzica si au fetele schimonosite si gafaie de nu mai pot pur si simplu nu stiu sa alerge :)

Ce spune muzica pe care o asculti despre tine si cum iti poate imbunatati viata
Gabriel
#2 -

Studii

Puteti sa dati si numele studiilor in care s-au facut descoperirile respective?
De asemena ati mentionat la inceputul postarii ca: "Psihologul Eric Barker a gasit mai multe conexiuni intre muzica pe care o asculti si modul in care iti poate imbunatati viata."
Unde anume au fost facute aceste descoperiri. As vrea sa stiu si eu numele studiului respectiv.

Ce spune muzica pe care o asculti despre tine si cum iti poate imbunatati viata
Andreea Verde
#3 -

Studii

Mai multe linkuri sunt incluse in articolul asta.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje