Amintiri din muzica VI: Albume esentiale '75-'79

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ca urmare dominatiei trupelor britanice, cum ar fi The Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd si Queen, sfarsitul anilor '70 a avut parte de tineri plictisiti de trupele mainstream ale  momentului respectiv, cautand ceva mai putin sentimental si excesiv de produs. Din acea atitudine, punk-ul a aparut si a inflorit, aducand piese tip rock de garaj, pline de energie si de furie, potrivite cu versuri rebele si conflictuale, care ii vor soca pe mami si pe tati.

1975 - ‘A Night at the Opera’ - Queen

Este albumul Queen care arata cel mai bine sound-ul lor excentric si pe Freddie Mercury ca una dintre vocile cele mai extravagante din istoria muzicii rock. La acea vreme, acesta a fost cel mai scump album inregistrat vreodata si un "all-in", pentru Queen, deoarece in cazul in care nu ar fi reusit sa aiba succes, trupa ar fi murit. Din fericire, single-ul , ‘Bohemian Rhapsody’ a ajuns sa fie unul dintre cele mai bine vandute din toate timpurile.

1976 - ‘Ramones’ - Ramones

Albumul low-cost care a alienat criticul muzical al timpului, care nu a putut sa-i compare cu rock-ul mainstream super produs al momentului respectiv. In schimb, Ramones a cantat un rock crud, cu o melodie influentata de muzica pop a anilor '50 si '60 , dar cantata intr-un mod puternic, care a ajuns sa fie un model pentru trupele de punk care vor veni.


1977 - ’Nevermind the Bollocks, Here’s Sex Pistols’ - Sex Pistols

Anul zero pentru cultura punk. Ca si Ramones, energia Sex PistoIs completeaza aptitudinile lor muzicale. Atitudinea lor nihilista care defineste miscarea punk a anilor '70 si celebrul lor comportament inadecvat  se dovedesc a fi un fenomen media, care facut ca industria muzicala sa-i vanda ca un freak show. Sex PistoIs a inspirat in mod direct o mare generatie de trupe ca: The Clash, Buzzcocks, The Fall, Siouxsie and the Banshees, Joy Division, printre multe altele.

1978 - ‘Chairs Missing’ - Wire

Un caz ciudat in primele albume ale miscarii britanice de punk: complexitatea muzicii Wire. Ei au adus krautrock, psychedelia, muzica experimentala si de avangarda peste inversunarea punk si au devenit una dintre primele trupe dintr-un club restrans de "punk-art". ‘Chair Missing’, al doilea album, a aratat indicii despre ceea ce ar fi etichetat ca post-punk: o versiune mai intunecata mai lenta si mai profunda a atitudinii punk.


1979 - ‘Unknown Pleasures’ - Joy Division

Dupa ce au participat la un concert Sex Pistols, Bernard Sumner si Peter Hook au format Joy Division, pentru a fi o trupa de punk rock - dar printre membrii trupei l-au invitat pe Ian Curtis, a carui voce adanca si versuri blestemate, se potriveau pentru ceva mai complex decat punk simplu. Cine a observat acest lucru a fost producatorul Martin Hannett, incetinindu-le viteza si adaugand un sentiment cosmaresc sound-ului lor. Sumner si Hook au fost nemultumiti de aceasta versiune imblanzita, dar noul sunet Joy Division a ajuns sa fie cel mai influent al post-punk-ului.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje