Amintiri din muzica V: Albume esentiale '70-'74

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Dupa ce revolutia hippie a socat lumea si a atins punctul culminant, muzical, in Festivalul Woodstock din 1969 si “experimentele de garaj”, rock-ul psihedelic, folk si  blues a aparut chiar mai tare si mai agresiv la inceputurile anilor '70. Rezultatul a fost nasterea trupelor populare cum ar fi Led Zeppelin, Pink Floyd, Queen, Eagles - pe care miscarea punk la sfarsitul anilor ‘70 le va respinge atat in stil cat si ideologie.

1970 - ‘Paranoid’ - Black Sabbath

In anul 1970 heavy metal-ul s-a nascut cu debutul Black Sabbath. Mai tarziu, in acelasi an, trupa britanica a revenit chiar heavy cu "Paranoid",  cantece despre razboi, distrugere, moarte si depresie, care l-a facut pe Tommy Iommi cel mai influent chitarist din metal si pe Ozzy Osbourne vocea iconica de doom.
 

1971 - ‘IV’ - Led Zeppelin

Dupa ce The Beatles s-a destramat, titlul pentru cea mai mare trupa din lume a fost dat unei alte trupe britanice, Led Zeppelin, atunci cand au adus lumii epicul de 8 minute 'Stairway to Heaven'. Influentele din sunetul lor hard rock variaza de la blues, folk, country , rock psihedelic, la cartile lui J.R.R Tolkien. Chimia dintre vocea lui Robert Plant si chitara lui Jimmy Page este inca una dintre cele mai sarbatorite din istoria rock.

1972 - ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ - David Bowie

David Bowie si-a inceput cariera luptandu-se cu ideea de success, incercand toate genurile care au fost populare la acea vreme, sarind de la pop, baroc la folk, hard rock si rock psihedelic. Capacitatea de a se mula in muzica lui va ramane notorie in toata cariera sa. La al cincilea album al sau a  gasit formula potrivita de a incarna alter ego-ul lui, Ziggy Stardust, un star rock glam, care a fost, de asemenea, un profet si un mesager pentru extraterestrii. Un spectacol celebru "Starman" in emisiunea TV Top of the Pops,  imbracat ca Ziggy, l-a catapultat pe Bowie la statutul de star.

1973 - ‘The Dark Side of the Moon’ - Pink Floyd

Partea inducata a lunii nu este vizibila de pe Pamant, dar mai degraba decat a folosi titlul ca o referinta astronomica, Pink Floyd l-a folosit ca metafora pentru nebunie. O tema care inconjoara o mare parte din discografia lor, in mare masura inspirata de starea mentala in deteriorare a liderului initial al trupei , Syd Barret, care a parasit trupa cu cinci ani inainte de aceasta lansare. Conceptul s-a dovedit a fi cel mai de success pentru  trupa, iar albumul rock progresiv a ramas in top 200 timp de ... 14 ani.

1974 - ‘On the Beach’ - Neil Young

La momentul lansarii, Neil Young era deja un artist de success, avand in istoria lui 4 albume bine primite atat de public, cat si de critici.  Neil Young a cazut in depresie si alcoolism dupa pierderea a doi prieteni buni si, pentru aceasta versiune, a optat pentru o productie bruta cu mixaj abrupt in locul unui sunet lustruit care l-a facut celebru. Nu a fost un succes comercial, dar a devenit un favorit in timp, considerat ca fiind una dintre lucrarile sale cele mai originale.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje