Amintiri din muzica IX: Albume esentiale '95-'99

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In ultimul deceniu al mileniului, inovatia a fost un cuvant important, in tehnologie, stiinta, si de asemenea in muzica. Atunci cand alternativul devine mainstream, asa cum a fost cazul  rock-ului alternativ la inceputul anilor '90, ramane un drum deschis pentru experimentare si de recreere - si ca rezultat multe subgenuri infloreasc fara avertisment.

1995 - ‘Different Class’ - Pulp

In Marea Britanie, propria lor versiune de rock alternativ - britpop - a inceput un razboi tabloid celebru intre cele mai populare trupe, Oasis si Blur. Dar cei "patru mari" ai britpopului nu s-ar fi finalizat fara prezenta lui Suede si Pulp. De fapt, toti cei care au trait acele zile cunosc un numar mare de single-uri ale acestor trupe, dar lasand nostalgie deoparte, auzindu-le in zilele noastre, Oasis suna insipid, Blur suna adolescentin, Suede suna datat, dar Pulp inca suna la fel de inteligent ca intotdeauna. Jarvis Cocker a facut un portret al societatii britanice intr-o un asa mod pervers, obsesiv ca fiecare cantec se simte ca o placere vinovata.


1996 - ‘Endtroducing…..’ - DJ Shadow

Hip hop-ul a vazut unele dintre primele lansari mari ale genului in anii '90, unul dintre cele mai impresionante a fost in cea mai mare parte instrumental. De fapt, DJ Shadow a ajutat sa demonstreze ca revolutia muzicala prezenta in hip-hop nu a fost doar legata de versuri si livrarea vocala, dar, de asemenea, de ritm, beat-uri, tehnici cut-paste... Prin utilizarea de continut sample, imaginatia bogata de sunete ‘Endtroducing…..’ de DJ Shadow s-a dovedit a fi un debut inovatoar.


1997 - ’OK Computer’ - Radiohead

Daca Radiohead a devenit una dintre cele mai respectate si adorat trupe din ultimele decenii, "OK Computer" este principalul motiv. La acea vreme, trupa a cantat in deschidere pentru Alanis Morissette, dar influentele lor pentru album au variat de la Miles Davis la DJ Shadow la Ennio Morricone, Beatles si Can - un eclectism care a jucat un rol major in crearea unui sunet multi-stratificat care a depasit rock-ul alternativ obisnuit si a potrivit perfect versuri abstracte pe fundalul unei societati moderne consumeriste. Multe lucruri s-ar putea (si au fost) spune despre "OK Computer, dar pentru a rezuma: Radiohead a facut albumul perfect.

1998 - ’In the Aeroplane Over the Sea’ - Neutral Milk Hotel

Jeff Magnum, liderul trupei, este un geniu muzical adevarat si, la fel ca cei mai multi genii, persona lui nu poate fi explicata pe deplin. Din 1999 pana in 2008 a disparut aproape complet din ochii publicului, revenind doar pentru unele spectacole de reuniune, dar in 1998, la doar 18 ani, a fost sufletul tulburat in spatele folk-ului psihedelic revolutionar a carui intensitate a instrainat majoritatea criticilor de muzica. Dar, ani mai tarziu, dupa ce devenise un favorit de cult, nimeni nu are nici o indoiala ca aceasta a fost una dintre inregistrarile esentiale ale ultimului secol.

1999 - 'Agaetis Byrjun' - Sigur Ros

Atunci cand o trupa trece limitele genului sau, primeste  prefixul "post". Asa a fost pentru perioada post-punk de la inceputul anilor '80, si este pentru Sigur Ros etichetate simplu  ca "post-rock". Cu toate acestea, nimic nu este simplu in muzica acestor islandezi. "Puternic" este intr-adevar adjectiv adecvat pentru a explica experienta unica care se afla in sound-ul lor eteric. Pregatiti-va sasimtiti frisoane la nivelul pielii, la fiecare vibratie care vine de la difuzoare.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje