Amintiri din muzica III: Albume esentiale '60-'64
Muzical, anii '50 au inceput cum s-a sfarsit deceniul precedent, cu unele din cele mai importante albume de jazz din istoria muzicii. Dar zilele jazz-ului sunt numarate din cauza "Invaziei britanice", care se hraneste din popularitatea rock&roll-ului, iar tineretul incepe sa imbratiseze contracultura hippie care prefera folk-ul si muzica pshihedelica.
1960 - ‘Giant Steps’ - John Coltrane
Dupa ce a lucrat cu Miles Davis in ‘Kind of Blue’, Coltrane a fost inspirat sa faca primul sau clasic adevarat, folosind numai compozitiile sale. Ca Davis, Coltrane a produs lucrari care vor deveni standarde de jazz si vor crea mai mult spatiu pentru improvizatie. In mare parte feroce, dar si tandru si emotional, este albumul potrivit pentru a asculta atat jazz cat si geniu.
1961 - ‘King of the Delta Blues Singers’ - Robert Johnson
Povestea din jurul talentului lui Robert Johnson este una populara: si-a vandut sufletul diavolului ca sa invete sa cante la chitara. Alta poveste spune ca un sot gelos i-a otravit sticla de whiskey, pentru ca Johnson flirta cu sotia lui, omorandu-l la varsta de 27 de ani, facandu-l al treilea artist din faimosul club 27. 20 de ani mai tarziu, aceasta compilatie a lucrarilor lui, a devenit una dintre cele mai influente lansari de blues, citate ca inspiratie majora pentru Bob Dylan, Rolling Stones, Led Zeppelin, Eric Clapton, Jimi Hendrix, printre altii.
1962 - ‘Modern Sounds in Country and Western Music’ - Ray Charles
In termeni ai stilului muzical, acesta s-ar putea sa fie unul din cele mai self-explanatory titluri existente. Dar in apogeul miscarii pentru drepturile civile, muzica lui Ray Charles oferea un teren de apropiere, combinand contry-ul cu soul-ul. Intr-o incercare curajoasa, cantaretul orb a cucerit fanii ambelor stiluri, precum si faima nemuritoare.
1963 - ‘The Black Saint and the Sinner Lady’ - Charles Mingus
Charles Mingus e prezent in toate listele de best-of compozitori de jazz si principalul motiv e acest album avant-garde. Considerat cea mai mare realizare in materie de orchestrare in istoria jazz-ului, Mingus trece peste jazz, explorand sunete si influente care o sa te faca sa calatoresti prin lume, in timp ce asculti albumul.
1964 - ‘Getz / Gilberto’ - Stan Getz & Joao Gilberto
Muzicienii brazilieni au gasit o metoda sa integreze samba in jazz. Acest soundtrack de imagini tropicale a fost numit Bossa Nova (insemnand "nou trend"). Constient de potential, saxofonistul american Stan Getz a zburat in Brazilia pentru a inregistra un album cu chitaristul Joao Gilberto, featuring 'maestrul bossa nova', Carlos Jobim. Rezultatul a fost un succes comercial si a creat o febra internationala bossa nova, cu 96 de saptamani in topurile din SUA, castigand patru premii Grammy, inclusiv cel mai bun album al anului.
Acesta este al treilea articol dintr-o serie pe perioada 1950-2015. Alte opinii sunt binevenite.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.