Amintiri din muzica II: Albume esentiale ‘55-‘59

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Mijlocul anilor ‘50 a avut parte de o audienta adolescentina dansand pe Rock and Roll original si de cantareti maturi, adoptand un mood mai melancolic. Atunci a inceput si apogeul jazz-ului, cu cei mai aclamati artisti din perioada aceea.

1955 - ‘In The Wee Small Hours of the Morning’ - Frank Sinatra

Frank Sinatra e cel mai cunoscut cantaret al generatiei lui si una din vocile cel mai usor de recunoscut din istorie. ‘In The Wee Small Hours of the Morning’ este cel mai apreciat album, unul dintre cele mai orientate catre jazz si unul dintre cele mai melancolice. De fapt, melodiile sunt in mare parte despre singuratate, depresie si deceptii in dragoste, facandu-l cunoscut ca unul din primele albume concept, iar vocea lui Sinatra complementeaza perfect.
 

1956 - ‘Elvis Presley’ - Elvis Presley

La varsta de 21 de ani, anul1956 a fost perfect pentru Elvis, cand single-ul lui atemporal ’Heartbreak Hotel’a ajuns pe locul 1 si prima aparitie la TV l-a transformat intr-un sex simbol. Pentru a capitaliza faima dobandita, casa lui de discuri l-a grabit in studio sa inregistreze si ca rezultat, albumul 'Regelui' a ajuns si el pe primul loc in topurile muzicale, fiind primul album de Rock and Roll care sa reuseasca acest lucru. Albumul a revolutionat gusturile publicului catre un beat mai dinamic si o atitudine de rebeliune.

1957 - ‘Here’s Little Richard’ - Little Richard

Dupa ce Elvis a deschis un drumn ca Rock and Roll-ul sa ajunga mainstream, raspunsul lui Little Richard a fost  ‘Here’s Little Richard’ si muzica lui n-a avut un impact mic deloc. De fapt,  Little Richard canta Rock and Roll inaintea lui Elvis si single-ul lui 'Tutti Frutti' a facut parte din albumul de debut al ambilor artisti. Este cea mai contagioasa piesa a artistului, atat de acaparatoare ca nu o poti asculta fara sa-ti vina sa dansezi Rock and Roll old school.

1958 - ‘Lady in Satin’ - Billie Holiday

Dupa ce a ascultat  playback-ul lui ‘I’m a Fool to Want You’, Billie Holiday a plans. La 43 de ani si dupa o lunga istorie de consum de drogori si alcool, vocea lui Lady Day si-a pierdut din puterea din tinerete. Dar in ‘Lady in Satin’, ultimul album pe care l-a lansat in viata, puterea care-i lipseste vocii e compensata cu emotie in 12 melodii superbe si intunecate, facand albumul, unul dintre cele mai profunde creatii ale ei.

1959 - ‘Kind of Blue’ - Miles Davis

La finalul anilor ‘50, trei nume dominau scena de jazz: Charles Mingus, John Coltrane (care canta la saxofon in acest album) si Miles Davis. ‘Kind of Blue’ a revolutionat muzica jazz, dandu-le muzicienilor o libertate fara precedent, de a improviza. Asa ca relaxati-va si bucurati-va de spontaneitatea geniala a ceea ce este deseori considerat a fi cel mai bun album de jazz al tuturor timpurilor.
 

Acesta este al doilea articol dintr-o serie pe perioada 1950-2015. Alte opinii sunt binevenite.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje