Amintiri din muzica I: Albume esentiale '50-'54

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cu introducerea LP-ului in 1948 care va ramane un format standard pentru vinil, albumele au capatat o noua dimensiune in anii '50. E un deceniu dominat in mare parte de jazz, muzica clasica sau soundtrack-uri de la Hollywood si Broadway, care ramane in umbra marilor trupe din deceniul urmator, dar care e plin de comori ascunse. Cu seria Amintiri din muzica, ne propunem sa aducem in retrospectiva cate un album care ne-a marcat, incepand cu anul 1950. Recomandarile pot fi apoi transformate in CD-uri de road trip, mix tape pentru seri nostalgice de stat sub patura si baut vin fiert si, in general, solutii muzicale pentru mood-uri diferite.

1950 - ‘Voice of the Xtabay’ de Yma Sumac

Cu nume mari precum Edith Piaf si Ella Fitzgerald lansandu-si primele albume, alegerea nostra merge catre mai putin cunoscuta, dar in niciun caz mai putin talentata Yma Sumac, supranumita the Peruvian Songbird. In timp ce primele doua artiste au scos albume in care au compilatii de hit-uri precedente, albumul lui Yma Sumac ‘Voice of the Xtabay’, iese in evidenta ca fiind original, nu numai in 1950, ci in toata istoria muzicala. Compozitiile sotului ei, Moises Vivanco si ale lui Les Baxter, pun in evidenta gama vocala a lui Yma Sumac si creeaza una dintre cele mai bantuitoare experiente a genului Exotica.

1951 - ‘Masterpieces by Ellington’ de Duke Ellington si orchestra lui

Duke Ellington se lupta cu Theolonious Monk pentru cel mai bun album (de jazz) din 1951. Dar, in timp ce ‘Genius of Modern Music’ de Monk e o compilatie de inregistrari anterioare, ‘Masterpieces by Ellington’ e o revizie inovatoare a unora din cele mai mari hituri ale sale inspirate de formatul LP. Pentru prima data Duke Ellington a putut sa-si extinda compozitiile peste limitarea de 3 minute a discurilor de 78-rpm si sa le dea dimensiunile adevarate. Revizia clasicului ‘Moon Indigo’ este cel mai iubit exemplu, avand peste 15 minute (minunate).

1952 - ‘Anthology of American Folk Music’ various artists compilat de Harry Smith

Albumul este unul din cele mai importante compilatii din istoria muzicii, vazut ca Biblia muzicii folk. Sunt 253 de minute de folk american, blues si country, inregistrate din 1926 pana in 1932, selectate de regizorul Harry Smith care a jucat un rol major in renasterea folk-ului din anii '50 si '60. Datorita influentei lui, e valid sa ne intrebam daca voci precum cea a lui Bob Dylan ar fi fost primite la fel fara existenta acestei antologii.

1953 - ‘Black Coffee’ - Peggy Lee

1953 ar fi putut fi al doilea win al lui Duke Ellington cu ‘Ellington Uptown’, dar vocea incantatoare a lui Peggy Lee castiga. Primul album al lui Peggy Lee este cel mai apreciat si ii asigura un loc in randul celor mai mari cantarete de jazz ale timpului. Ascultandu-l o sa te simti ca intr-un club de jazz inecat de fum si lumini difuze, sorbind coniac si ascultand secrete.


1954 - ‘Chet Baker Sings’ - Chet Baker

1954 a fost un an inspirat pentru jazz plin de nume mari care pot revendica albumul anului, dar vocea inocenta a lui Chet Baker a creat un nou reper in istoria jazz-ului. Dependenta de droguri de la sfarsitul anilor '50 a marcat declinul lui, facandu-l sa para ca e condamat uitarii, asta pana in 1988 cand documentarul despre viata lui, ‘Let’s Get Lost’, regizat de Bruce Weber si nominalizat la Oscar, l-a restaurat ca o figura de cult printre iubitorii de muzica. ‘Chet Baker Sings’ ramane magnum opus-ul lui.

Acesta este primul articol dintr-o serie pe perioada 1950-2015. Alte opinii sunt binevenite.




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje