Top slagare- tezaur muzical

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Slagar, prin definitie, inseamna o melodie care se bucura de popularitate la un moment dat, cantec la moda (dexonline). Peisajul romanesc a fost invadat de tonuri si versuri, de armonii care au trimis pe piata muzicala diverse slagare pe care si acum stim sa le fredonam si le cunoastem de la A la Z.

Fie ca vorbim de Marius Teicu, Mirabela Dauer, Corina Chiriac sau Semnal M, slagarele au un je ne sais quoi cu care s-au imprimat in istoria muzicala si pe care le mai auzi in profunde clipe de nostalgie de la balconul romanilor. Pentru ca slagarele se incadreaza in curentul vintage, ele inca sunt la moda asa ca le-am rezervat un loc printre melodiile de hipsteri sau printre niste clasici de peste hotare. Asadar, un top nostalgic al slagarelor romanesti.

Inainte de a trece la clasificari si la readuceri aminte, sa ne amintim de selectiile metropotamului din 2007 extrase din Memorabilia: slagare de altadata care fac click acum. Acum, sa trecem la noutati din colectia muzicala de vechituri:

Un copac cu flori- Stefan Hrusca


Atat putea sa ne ofere Stefan Hrusca inainte de colinde. Dar daca stam sa ne gandim bine, copacul cu flori era o metafora pentru viata artistului, asadar, domnul Hrusca ne punea la dispozitie chiar viata lui. Cat altruism si cata generozitate, nu putem accepta darul, dar ne multumim cu o reascultate a piesei.

Daca pleci- Catalin Crisan

Daca pleci, ia-ma si pe mine; nu, serios acum, daca pleci in vacanta, ia-ne si pe noi. Nu trebuie sa-l luam neaparat si pe Catalin Crisan, ne descurcam si singuri, dar daca pleci (in vacanta), ia-ne si pe noi.


 

Deschideti poarta Soarelui- Dida Dragan

O fabrica de fericire fara bauturi carbogazoase, un univers utopic cu porumbei si lumina, un cer senin si amintirea unor ochi de copil. Un paradis prin insiruirea de elemente feerice nu avea cum sa nu cucereasca publicul larg si sa nu fie preluata de un grup vocal de aur: Mirabela Dauer, Adrian Daminescu, Carmen Radulescu, Mihaela Runceanu, Ioan Luchian Mihalea si altii.

    

La fereastra ta- Semnal M

Cantecul glorios in care membrii Semnal M isi doresc sa poata salva printesa si sa alunge din preajma ei "tot ce-i trist si tot ce-i rau". E frumos sa stim ca pe atunci cavaleria inca era la moda si ca la fereastra noastra puteau sa stea paznicii noptii care sa ne asigure un somn linistit.

Domnisoara, domnisoara- Savoy

Marian Nistor si-a facut si bentita sa tremure de emotie pe melodia "Domnisoara, domnisoara". Cu un ton respectuos si candid, pana si pletele solistului au inchinat o oda fantastica domnisoarelor din toata lumea. Si cum sa nu pice fetele la auzul unor asemenea versuri: "Escortata-n viata de doi sori/ Eu sunt arestatul fara umbra".

 

Unde dragoste nu e, nimic nu e- Gheorghe Gheorghiu

O viziune mult prea romantica pentru vremurile noastre prin ochii unui idealist. O putem numi si "melodia omului care credea prea mult in dragoste". Si totusi, oamenii cand aud aceasta piesa inca o canta cu pasiune, sa mai fie oare speranta pentru umanitate?

Oameni- Aurelian Andreescu

O melodie educativa si, din nou, cu un mesaj triumfal, o incurajare la onestitate si la o viata frumoasa. Un mesaj catre oameni, un indemn la omenie si la armonie sociala. Daca ai uitat ce inseamna toate astea, un play pe melodie si se rezolva.

 

Voi canta pentru mileniul trei- Angela Similea

Un sound futuristic, electronic in care pare sa-si fi bagat coada Jean Michel Jarre. Dar nu e asa, e doar un alt slagar romanesc, unul cu influente moderne in ton cu marea asteptare a mileniului trei. Sa-i cantam viitorului si "mersului timpului" chiar daca ce se intrevede nu arata tocmai bine.

De-ai fi tu salcie la mal- Mihaela Mihai

Dragostea jucata de elementele naturii intr-o piesa in care salcia sigur si-ar gasi un rau deasupra caruia sa vegheze. O frumoasa interpretare a celei mai omenesti trairi. Desigur, poate atunci salcia nu era imprejmuita de fripturisti care sa strice armonia dintre ea si perechea ei, raul. Acum cantecul ar suna asa: "de-ai fi tu salcie la mal, te-as curata ca sa te oglindesti in rau si el sa te bage in seama" (slefuirea versurilor si rima, mai incolo).

 

Un actor grabit- Laura Stoica

Graba strica treaba, asta o stim de cand lumea si pamantul. Atunci cand graba este insotita de o lipsa de curaj si de o lasitate amoroasa, sigur vorbim de clasica melodie a regretatei Laura Stoica, "Un actor grabit", o mustruluire la adresa tuturor barbatilor pe modelul hit and run.

O portocala- Anda Calugareanu

Melodia Andei Calugareanu dicteaza veselie generala, energie si vitalitate, asa cum transforma si un fresh de portocale oamenii. Sfatuim ca acum, intre partenerii dintr-o pereche sa nu se daruiasca doar o portocala, efectele cu siguranta nu vor fi aceleasi, poate doar daca este o portocala cu swarovski.

 

Fata draga- Madalina Manole

"Fata draga", cunoscuta melodie a Madalinei Manole, are un impact cu atat mai mare asupra romanilor odata cu recenta si trista disparitie a artistei. Mesajul "nu fi trista" poate ca ar fi trebuit rostit mai tare ca sa impiedice tragedia. Din pacate, el nu a traversat o comunicare bidirectionala si a ramas doar un vers din slagarul menit sa alunge tristetea.

Vorbeste marea- Catalin Crisan


Atentie, vorbeste marea si incercam sa o auzim si noi de la birou. Sigur ne cheama la ea si am vrea sa-i auzim strigarea si poate chiar sa-i onoram invitatia. Si pentru ca tot Catalin Crisan ne transmite mesajul, "daca plecam, te luam si pe tine" la pescarusul jucaus.

 

Omleta din oua de broasca testoasa- Angela Similea

Nu e tocmai genul clasic de slagar, dar melodia "Omleta din oua de broasca testoasa" trebuia sa intre in topul nostru. Joaca din bucatarie si seriozitatea prepararii unei omlete sunt transferate intr-un peisaj a la Fred Flintstone. Versurile ludice ne imping la o ascultare cu zambetul pe buze si la o leganare a capului in cel mai vioi mod posibil. Fii atent la reteta, e savuroasa la nivel de limbaj.

Sa te gandesti din cand in cand la mine- Angela Similea

Un reminder sentimental pe un post-it muzical. Chiar daca cerinta este oarecum degradanta si in melodie se cerceste iubirea, trebuia sa o punem in top de dragul versurilor: "Sa te gandesti, din cand in cand la mine/ Si-al stelelor stralucitor sireag/ Sa se aprinda noaptea pentru tine/ Ca niste ochi ce te asteapta-n prag/ La ochii mei de roua si lumina/ Ramasi acum, ca doua cuiburi goale".

 

Slagarele, acest tezaur romanesc, trezesc emotii si sentimente nostalgice chiar si in sufletele mai tinere. Lista poate primi completari si sugestii, coarda sensibila sigur e atinsa si de alte piese pe langa cele alese de noi.


5 comentarii

Top slagare- tezaur muzical
Tudorik
#1 -

cea mai cea

Un actor grabit e altceva... ador melodia asta. RIP Laura Stoica :,(

Top slagare- tezaur muzical
sorryn
#2 -

mai erau...

pai cum, lipsesc Mirabela Dauer si Gabriel Dorobantu din top ?!

Top slagare- tezaur muzical
dragosh_r0ck
#3 -

omisiune grava! :)
Top slagare- tezaur muzical
Irina
#4 -

Nu chiar :-)

Pe unele nu le-am mai pus pentru ca erau in articolul vechi, cel din 2007, si nu am vrut sa ne repetam.

http://metropotam.ro/La-zi/2007/10/art9765103552-Memorabilia-slagare-de-altadata-care-fac-click-acum/

Top slagare- tezaur muzical
dragosh_r0ck
#5 -

oops

:)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje