Top 10 melodii inspirate de literatura

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Asa cum muzica poate fi foarte usor folosita pentru a face cunoscuta o cauza de protest sau o idee, o formatie poate sa ii inspire pe altii sa citeasca diversi autori si carti. O persoana cu adevarat pasionata de muzica va fi tentata sa puna mana pe cartile despre care vorbeste formatia favorita. Sigur, nu este necesar, dar parca albumul Animals de la Pink Floyd merge mai bine dupa ce ai si citit Animal Farm a lui George Orwell si nu ne putem imagina vreun fan Manic Street Preachers care sa nu fi incercat macar o poezie de-a lui Philip Larkin.

Pentru toti cei care au cautat disperati prin librari sau pe internet o carte sau o poezie dupa ce au ascultat o piesa inspirata de ele (si nu numai), avem azi un un top cu melodii inspirate de literatura, fie ca de o singura opera sau de mai multi autori.

Friendly Fires - Pala

Nici nu trebuie sa ajungi la melodia care da titlul albumului ca sa stii despre ce e vorba. Pala este o referinta la insula pe care esueaza personajul principal din cartea lui Aldous Huxley, The Island. Pana si papagalul de pe coperta este inspirat de carte (papagalii de pe insula sopteau mesaje positive locuitorilor ei). De ce? Pentru ca vocalului Ed Macfarlene i-a placut idea de a te afla intr-un paradis dar de a stii ca nu o sa dureze pentru totdeauna.

The Smiths - Cemetry Gates

Desi nu influentata de o singura opera si mai degraba o discutie despre plagiat, Cemetry Gates face referinta la mai multi autori. Yeats si Keats, considerati in mod conventional unii dintre cei mai importanti poeti, si Oscar Wilde, cu care Morrissey se identifica mai repede decat cu cei doi. Iar versul care a fost folosit de nenumarate ori, maybe less, maybe more, e luat din Richard III al lui William Shakespeare.

Hatcham Social - Jabberwocky

Nu e greu sa iti dai seama despre ce e melodia formatiei londoneze Hatcham Social. Nu numai ca titlul e luat dupa poemul lui Lewis Carroll, cuvintele sunt de fapt poemul care apare in Alice Through The Looking Glass. Dar ce face din piesa mai mult decat o simpla recitare sunt chitarele fuzzy care par pur si simplu imbraca versurile si rasetele maniacale de la sfarsit care te duc cu gandul la Regina. 

Ryan Adams - Sylvia Plath

Ryan Adams a declarat in repetate randuri ca Sylvia Plath este o influenta majora si unul dintre autorii lui favoriti, cartea ei Journals fiind una dintre lecturile preferate. Persoana despre care vorbeste Adams in melodie se aseamana cu Plath, iar versurile care fac referinta la inot (in The Bell Jar, personajul principal incearca sa se inece) si la dormit (perioadele de depresie ale lui Plath) sunt referinte clare la scriitoare.

Radiohead - 2+2=5

In cartea lui George Orwell, 1984, oamenii erau invatati sa respinga ceea ce era odata considerat adevar. Asa ca, in loc de 2+2=4, li se spunea ca 2+2=5. Melodia, care vorbeste despre cum lucrurile nu sunt mereu ceea ce par, insumneaza ideea generala a albumului, o viziune Orwelliana a lumii post 11 septembrie in care nimic nu mai are sens.

Bauhaus - Dark Entries

Sursa de inspiratie? The Picture Of Dorian Gray a lui Oscar Wilde. De ce? Vocalul Peter Murphy spunea intr-un interviu ca singurul roman al scriitorului irlandez e cartea sa favourita si ca a fost impresionat de limbajul opulent pe care Wilde l-a folosit. In plus, Dorian Gray poate fi vazut ca un rockstar.

The Cure - Killing An Arab

Evident ca titlul piesei a fost extrem de controversat, grupuri de arabi protestand impotriva melodiei. Daca ar fi citit romanul lui Albert Camus, The Stranger, ar fi stiut ca titlul, ca si tema intregului cantec, e luat dupa un pasaj in care personajul principal reflecta asupra vietii dupa ce omoara un arab.

Led Zeppelin - Ramble On

Ni se pare noua sau Led Zeppelin iubesc opera lui J.R.R. Tolkien? Misty Mountain Hop cumva? Dar daca numele melodia respective e luat doar dupa o referinta ocazionala in Lord Of The Rings, Ramble On vorbeste despre intreaga calatoria a lui Frodo, din Hobbiton pana in Mordor. Ne place si referinta la Gollum. Desi poate mergea si una la "orces,  thousand of orcses"

Manic Street Preachers - Patrick Bateman

Nu degeaba basistul Nicky Wire si fostul chitarist Richey Edwards si-au spus "Culture whores". Manic Street Preachers sunt o formatie care face abuz de referinte la literatura si de citate din autori si carti (doar aruncati un ochi peste orice booklet al unui album Manics). Patrick Bateman e un tribut adus personajului din American Psycho. Intreaga piesa este scrisa din perspectiva unei persoane care se identifica cu Bateman. Si, pentru ca nu se putea altfel, Manics bifeaza si un alt roman al lui Bret Easton Ellis, Less Than Zero.

Klaxons - Gravity's Rainbow

Ca si Manics, Klaxons sunt si ei excesiv de pasionati de intertextualitate. Albumul de debut este numit dupa nuvela lui JG Ballard, Myhts Of The Near Future, piesa Golden Skanks este o referinta la aceasi nuvela, al doilea album, Surfing The Void, este numit dupa cartea filosofului francez Simone Weil, Gravity and Grace. Atlantis to Interzone e o referinta la Naked Lunch a lui William Burroughs si tot asa. Gravity's Rainbow pastreaza stilul lui Thomas Pynchon, autorului romanului care a dat numele melodiei. Asa cum scriitorul america are obiceiul sa scrie romane incalcitecu multe fire narative, si versurile Klaxons sunt a naibii de greu de urmarit.
4 comentarii

Top 10 melodii inspirate de literatura
Cosmin
#1 -

plus

Kate Bush - Wuthering Heights. Zau ca nu poate sa lipseasca din top.

Top 10 melodii inspirate de literatura
Nancy
#2 -

meah, it could.

si asa am lasat pe dinafara multe altele care meritau.

Top 10 melodii inspirate de literatura
Cosmin
#3 -

inca

si Ramones - Pet Sematary, dupa cartulia omonima a lui Stephen King.

Top 10 melodii inspirate de literatura
Cosmin
#4 -

si inca

oricum, din top nu poate sa lipseasca Romeo and Juliet, fie de la Dire Straits, fie coverul The Killers.
Si nici The Crane Wife de la The Decemberists, inspirate tot de Shakespeare.
Sau Bixby Canyon Bridge, Death Cab for Cutie sunt fascinati de Kerouac.
Si mai e o piesa care nu merita sa fie in top, de la So long forgotten, dar e inspirata dintr-o povestire de JD Salinger cu acelasi titlu foarte fain: Pretty mouth and green my eyes.

Gata. Deci...propun un top de 15 piese :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje