Top 10 melodii despre politie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Fie ca protesteaza impotriva ei sau ca pur si simplu observa niste evenimente, muzicienii au avut mereu o stransa legatura cu politia. Oamenii legii si comportamentul lor au fost o sursa de inspiratie pentru nenumarate melodii, mai serioase sau mai glumete, mai potolite sau mai acide. Desi cele mai multe cantece care au legatura cu politistii vorbesc despre abuzul de putere si brutalitatea lor, noi nu ne-am rezumant numai la piese cu mesaje anti-politie. Va lasam sa aruncati o privire peste topul de azi si, daca vreti, sa ne sugerati si voi cateva piese.

Supergrass - Caught By The Fuzz

Supergrass nu protesteaza impotriva a nimic pe Caught By The Fuzz (spre deosebire de mare parte a trupelor din topul de azi). Si nici nu sunt prea profunzi. E pur si simplu o melodie in care se povesteste ce patesti cand ai 15 ani si te prinde politia cu niste iarba.

Le Tigre - Bang! Bang!

Desi Le Tigre sunt cunoscute pentru melodiile lor dance-punk cu versuri feministe, Bang! Bang! e pur si simplu un cantec brutal de protest impotriva politiei.  Citand doua crime nedrepte ale politiei din New York, solista Kathleen Hanna scuipa versurile plina de furie.


Dead Kennedys - Police Truck

Hardcore punkul 80ist e o sursa nesecata de melodii anti-politie (de fapt, anti orice). In unele cazuri, cum ar fi Police Truck, se intampla sa fie incredibil de hilare. Solistul Dead Kennedys, Jello Biafra, se pune in locul unui ofiter ca pentru mai apoi sa ii acuze pe politisti de abuz de putere, brutalitate si viol.


The Specials - A Message To You, Rudy

Nu atat o melodie despre politie, cat una despre cum trebuie sa stai departe de ea si de inchisoare. Rudy este o referinta la rude boys/girls, termen folosit in Jamaica despre grupuri de delicventi juvenili. La sfarsitul aniilor 70, termenul era folosit in cadrul culturii Two Tone, care imprumuta elemente din punk si ska si cu care The Specials au fost asociati. A Message To You, Rudy este un avertisment pentru rude boys ca, daca nu inceteaza cu faradelegile, vor ajunge in inchisoare si isi vor distruge viata.

Fugazi - Great Cop

Nici piesa celor de la Fugazi, o explozie de energie care te loveste pur si simplu, nu este despre politie. Nici nu se foloseste de prea multe versuri (o strofa doar). In schimb, intr-un timp scurt si cu cuvinte putine, foloseste cuvantul "cop" ca cea mai mare insulta.

Happy Mondays - God's Cop

In 1975, Sir James Anderton a fost numit seful politiei din Manchester. Crestin devotat si conservator inrait, cariera lui Anderton a fost marcata de numeroase comentarii impotriva homosexualitatii si a celor bolnavi de SIDA. Pe langa asta, s-a numit si un instrument al judecatii divine, iar presa l-a poreclit “God’s cop”.  Mai tarziu, Anderton a fost acuzat de frauda si, desi nimic nu a fost dovedit, nimic nu l-a oprit pe vocalul Happy Mondays, Shaun Ryder, sa ii aduca un tribut cu piesa God’s Cop.


The Clash - Guns Of Brixton

Nu e usor sa alegi o melodie de la The Clash, avand in vedere ca mai au destule despre organele legii. Guns Of Brixton este o raritate printre piesele trupei engleze: desi, in general, chitaristul Mick Jones sau vocalul Joe Strummer se ocupau de scris cantece, acesta apartine basistului Paul Simonon. Cartierul londonez Brixton a fost afectat de numeroase revolte in anii 60, iar locuitorii sai, majoritari persoane de culoare, au fost oprimati de politie. Guns surprinde problemele minoritatilor etnice si abuzurile politiei (albe) si nevoia de a te revolta impotriva nedreptatii.

N.W.A. - Fuck Da Police

Si membrii N.W.A. vorbesc despre politie, din Los Angeles de data asta, care face abuz de putere.  FBI si Secrviciile Secrete au ripostat, trimitandu-le scrisori pline de furie care, in schimb, au dus la vanzari masive care au cimentat locul N.W.A. in istorie.


Suede - We Are The Pigs

Exista mai multe interpretari ale melodiei Suede (in legatura cu cuvantul "pigs" si cine sunt ei exact), dar multi vor fi de acord ca este despre violenta fara motiv intr-o lume care aduce a scrierile lui George Orwell. Si, daca e sa mergem tot pe aceasta linie, "the pigs" sunt cei care au puterea si care pot sa faca abuz de ea. Iar versul "stars of the firing line" indica ca nu poate fi vorba decat despre politisti.

The Strokes - New York City Cops

Datorita evenimentelor de pe 11 septembrie, The Strokes au fost nevoiti sa scoata New York City Cops de pe varianta americana a Is This It. Nu pica bine versul “New York City cops / They ain't too smart". Si nici nu e o piesa care sa militeze vehement impotriva autoritatii. E mai degraba despre paranoia (care se intampla sa fie indreptata sper politie), cu versuri vagi tipice newyorkezilor.  

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje