Top 10 folk romanesc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pentru ca saptamana trecuta am fost la Gala Om Bun mi-am adus aminte ca nu am mai ascultat (in adevaratul sens al cuvantului) de ceva vreme genul asta de muzica, asa ca de vineri dimineata si pana azi am tot lalait prin casa si am sters chitarile de praf. Si daca tot vorbim de folk romanesc, avem cu ce sa ne laudam, pentru ca am avut un ditamai cenaclul pe nume Flacara care a dat publicului nume ca: Alifantis, Tatiana Stepa, Victor Socaciu (desi nu ma incanta foarte mult) sau Poesis.

Cum ar arata in opinia mea un top 10 al folkului romanesc mai nou sau mai vechi? Cam asa:

10. Evandro Rossetti - Cosma Racoare - imi place mult melodia, dar parca suna mai bine varianta cantata de folkistii care-si pierd noptile in Vama sau pe munte la umbra unei sticle de vodka si incalziti de focul in jurul caruia sunt stransi.9. Victor Socaciu - Oameni de zapada - imi place melodia, dar nu-mi place prea mult de domnul Socaciu. Mai ales acum dupa ce a propus ca toate filmele sa fie dublate.8. Vasile Seicaru - Din prea mult sau prea putin - unul dintre greii Cenaclului Flacara si ai folk-ului romanesc. Si el intra in categoria lui Socaciu, dar are cateva melodii ok si trebuie mentionat intre folkistii de baza ai nostri7. Tatiana Stepa - Copacii Fara Padure - voce inegalabila si melodia suna perfect, insa ma simt adeptul unor melodii mai vesele decat al celor de genul acesta.6. Tudor Gheorhe - Muica, suntem neam de piatra (pe vremea raposatului) si Au innebunit salcamii - pe domnul Tudor Gheorghe il punem pe locul 6 cu 2 melodii in top. Una mai veche, Muica, suntem neam de piatra, melodie de preamarire a neamului in care totusi nu se spune nimic despre partid, Ceausescu sau alte glorii ale neamului si Au innebunit salcamii care suna foarte bine si este de primavara :).5. Valeriu Sterian - Iluzia unei insule - Unii spun ca a cantat folk, altii spun ca a cantat rock, dar pana la urma s-a jucat cu ambele stiluri si are melodii foarte frumoase. Nu o sa intre in top cu piesa din '89, Nopti, ci cu Iluzia unei insule care suna foarte bine.4. Dinu Olarasu - Ea nu ma lasa - Nu contestam valoare lui Olarasu si faptul ca are probabil si melodii mult mai frumoase, dar asta mi se pare foarte simpatica.3. Pasarea Colibri - Vis de primavara - ca sa-i cuprind atat de pe Mircea Vintila, cat si pe Florian Pitis am ales sa pun pe locul 3 formatia Pasarea Colibri si melodia Vis de primavara, care vorbeste fix despre luna mai :). Nici nu putea sa intre mai bine in top, mai ales ca e si o melodie frumoasa.2. Nicu Alifantis - Postalionul - Desi am auzit ca multi nu prea sunt de acord cu muzica lui Alifantis mie mi se pare ca are o multime de melodii bune. Si chiar daca toata lumea il stie mai bine pentru Piata Romana Nr 9, in topul meu intra cu Postalionul.1. Mircea Baniciu - Merg mai departe - Rupt de Phoenix si prieten mai degraba cu cei de la Pasarea Colibri, Mircea Baniciu este, probabil, cel mai bun si mai longeviv cantaret de folk de la noi. Si ca sa nu punem melodii care ar putea fi atribuite uneia dintre cele doua trupe de mai sus, Mircea Baniciu intra in top cu piesa Merg mai departe. Cu siguranta topul ar fi trebuit sa aiba mai multe locuri 1 si ar fi trebuit sa mentioneze si alte nume ale folk-ului romanesc cum ar fi: Cristian Paturca, Karma, Dan Andrei Aldea, Mircea Bodolan sau multi altii. Dar pentru asta sunteti voi.

Ati fi vrut sa apara si altii in top? Cine si cu ce melodie?


5 comentarii

Top 10 folk romanesc
doro
#1 -

Comentariu nou

Mie nu-mi place aproape nici una din piesele de mai sus.

Top 10 folk romanesc
Sim
#2 -

:)

Ai ales artistii ok, dar melodiile...Pe bune? Astea sunt melodiile din topul tau? Fara "Vinovatii fara vina?" Fara Andries dar cu..Evandro Rossetti care a fost cel mai plictisitor om la Folk You 2010?
Sau, cine stie?:-?? Daca chiar iti plac melodiile astea, n-am ce sa spun:)

Top 10 folk romanesc
dieannna
#3 -

hmmmm

Da, ca si Sim si eu sint de acord cu clasarea primilor 5 - cealalta jumate oricum nu ma incinta prea mult fiind prea "cenaclul flacara" pentru gustul meu. Si tot ca si Sim ma cam mira melodiile de pe primele 2 pozitii. La Alifantis as fi mers pe Balada Blondelor Iubiri sau Ce Bine Ca Esti (ca scrute spicuiri din repertoriul Nichita Stanescu) iar la Baniciu, ohooo, Frunza, Amintire, Esarfa in Dar...

dar na, presupun ca gusturile nu se discuta...

PS: sint de acord cu neplasarea lui Andries in topul asta el fiind mai degraba blues decit folk..

Top 10 folk romanesc
dieannna
#4 -

unde dai si unde crapa...

dar iti multumesc ca prin acest top relativ neasteptat m-ai facut sa reascult colectia mea de muzica folk incercind sa gasesc melodii mai misto :D

Top 10 folk romanesc
Stefan
#5 -

hm hm

La Sterian as fi pus o melodie de dupa '90, poate "Nopti" (desi e ceva mai veche ea). E varza melodia aia a lui Baniciu, eu as fi votat poate "Intoarcere la Orient"; nu-mi dau seama dac-as pune-o pe primul loc, totusi. In plus, lipseste "Om bun"!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje