Top 10 cantece din perioada comunista

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
O scurta privire aruncata in istorie ne aduce aminte ca in 1944, la data de 23 august, a avut loc marea lovitura de stat prin care Maresalul Ion Antonescu a fost indepartat de la conducerea tarii si arestat. In anii care au urmat, pana in 1989, ziua a fost celebrata cu mare fast si pompa, in timp transformandu-se intr-o zi dedicata cu precadere dictatorului Nicolae Ceausescu. Pret de 45 de ani, 23 august a jucat rolul zilei nationale a Repubilicii Socialiste Romania.

Acestea fiind spuse, astazi am hotarat sa facem un top cu cele mai evlavioase cantece comuniste care au fost scandate in epoca de aur predecembrista, mai mult pentru a nu uita ca au facut parte din trecutul nostru, un trecut la care nu vrem sa ne intoarcem, oricat de amenintator, ridicol si dificil a devenit prezentul, chiar si la 20 de ani de la faimoasa proorocire a lui Silviu Brucan.

Conform Barometrului de opinie publica, in 2007 cel mai iubit conducator a fost desemnat Nicolae Ceausescu, fiind preferat de un sfert din populatia tarii. Pe locul 2, se situa Traian Basescu cu 15%, actualul presedinte... Nefiind nevoie sa tragem o concluzie din aceasta statistica, pentru ca amaraciunea se subintelege, noi speram sa vedeti de ce topul de azi este mai curand un soi de pamflet adus zilelor in care traim, dar si a celor pe care le-am trait. Versurile melodiilor pe care le-am ales sunt mai mult decat elocvente.

Voi ce cantece ati mai mentiona cu ocazia zilei apuse de 23 august?

Trei culori - Imnul Republicii Socialiste Romania

Cantecu original este compozitia lui Ciprian Porumbescu. Pentru a putea fi demn de statutul comunist al tarii, versurile au fost modificate ajungand la lozinci de genul "socialismul se cladeste / prin elan muncitoresc". Probabil de aceea lumea nu mai munceste in ziua de azi... ca sa nu (re)cladeasca socialismul...

Internationala Comunista

Aici avem de a face cu o melodie care s-a scandat in orice stat socialist, versurile fiind adaptate la fiecare limba in parte. La origini, a fost scris de Eugene Pottier in 1870, versurile trebuind initial sa fie cantate pe melodia "La Marseillaise". Muzica ulterioara a fost compusa de Pierre Degeyter in 1888.

Internationala era cantata cu mana dreapta ridicata si cu pumnul strans in semn de salut.

George Orwell a parodiat celebrul cantec socialist in romanul sau "Ferma animalelor", prin imnul "Beasts of England".

Varianta in romana a Internationalei a fost realizata in 1907 de C. Z. Buzdugan.

Pionierii soimii patriei

Manipularea si indobitocirea neamului se producea la nivel subliminal inca de la varste fragede. Soimii erau copii cu varste cuprinse intre 4-7 ani, urmand ulterior sa devina pionieri.

Ultima generatie care a apucat sa fie pionieri sunt cei nascuti in 1983.

Noi in anul 2000

Multi nu ati auzit de melodia asta pana cand Guess Who nu a preluat prima strofa si a parodiat vremurile de aur demult apuse. Melodia originala a fost compusa de Horia Moculescu si este una din cele mai cunoscute de generatia parintilor nostri.

La multi ani, iubit conducator!

Pentru ca a fost o figura emblematica, care s-a imbolnavit de cultul personalitatii in urma vizitei pe care i-a facut-o lui Mao Tze Tung in China in anii '70, Nicolae Ceausecu a avut nevoie inclusiv de personalizarea unei urari aniversare.

Tineret pe santier

Aici avem de a face cu un cantec de propaganda comunista, care face apel la tinerii care au datoria si trebuia sa simta inclusiv onoarea si bucuria de a sclavagi pe pamanturile stramosilor stramosilor lor, in asa fel incat si nepotii nepotilor lor sa flamanzeasca. Era frumos... tineretul pe santier sau vara la practica in lanurile cu porumb.

Partid al inimilor noastre

Cantecul de fata a fost un alt imn inchinat marelui conducator, care de la un punct incolo confunda partidul cu insusi dictatorul.

1 mai muncitoresc

In mod cat se poate de ridicol, 1 mai a ramas una din acele serbari perfect socialiste care se pastreaza si in ziua de azi. Fiecare tara are un soi de Labour Day al sau, dar pastrarea acestei date, promulgate de altfel in 1889 de Congresul Internationalei Socialiste, este peste puterile noastre de intelegere.

Melodia de fata o stie tot romanul, chiar si cel nascut dupa 1989, tocmai pentru ca 1 mai muncitoresc a ramas si in vremuri capitaliste. Nu mai este celebrat si scandat, dar de uitat nu se uita niciodata!

Elena Ceausescu - Cantec de urare

Se spune ca in spatele oricarui barbat puternic se afla o femeie si mai puternica. Ei bine, in spatele dictatorului se afla o savanta analfabeta, multi-talentata cu ghilimele, care nu putea fi mai putin adulata decat sotul sau. Daca el era Ceausescu Romania, ea trebuia sa fie mama tarii, primul pantece samd. Astfel, un cantecel merita si raposata coana Leana in topul metropotam de azi.

Stima noastra si mandria

Stima noastra si mandria - Ceausescu Romania! Nici macar nu trebuia sa va ganditi, in primul rand pentru ca rima este atat de proasta incat e evidenta, si in al doilea rand pentru ca nu se putea sa spui altceva in epoca de aur care sa aiba mai mare valoare. Puteau fi aduse tot soiul de epitete, metafore si comparatii, de la "bradul inalt si vajnic care vegheaza la capul rodnicei Romanii", pana la "tatal brav al neamului nostru fertil, sfant si harnic" - toate ridicarile in slavi mergeau la suflet "stimei si mandriei" noastre: Ceausescu Romania.23 comentarii

Top 10 cantece din perioada comunista
Daniel
#1 -

daaaaaaaaaaaa

indiferent de ce a fost de ce uitam sa ii amintim pe catei de langa el care nu au facut decat sa minta si sa faca rau ,si ce aia a fost judecata cu ce suntem acuma mai presus de ceausescu sau regimul lui daca am procedat mai rau ca el nu cred ca el era singurul vinovat ci cred ca ADEVARATI VINOVATI sunt liberi si nici in cot nu le pasa de noi asta se vede in fiecare zi pe care o traim in Romania ,sa nu uitam doua proverbe Hotul striga hotu si Cine se scuza se acuza ,si de ce sa le amintim celor din PSD si PDL ca sunt toti comunisti sau ati uitat ca in 1990 erau toti intr-un partid?doar Ciolanul ia facut sa se separe ca doar ,,,,,,,,,,,,

Top 10 cantece din perioada comunista
Michael Reinhardt
#2 -

O opinie...

Stimata doamna,
Incep acest mesaj prin delimitare, adica va voi spune CE NU SUNT: nu sunt un nostalgic al perioadei comuniste. Am avut de suferit din cauza sa, pe mai multe planuri. Unele din experientele din acele vremuri m-au marcat profund si, desigur, mi-au impus o traiectorie din care nici pana astazi nu am reusit sa ies, cu toate sfortarile mele.
Insa, vizavi de articolasul dvs.: pot sa trec de faptul ca aveti greseli de ortografie, pot chiar sa nu iau in seama niste contradictii interne ale sale si, cu certitudine, nu voi sucomba in fata ispitei de a face o comparatie intre, pe de-o parte, timpurile de-atunci, incluzând oamenii politici si spiritul societatii de-atunci si, pe de alta parte, vremurile actuale...
Ceea ce realmente ma deranjeaza, dincolo de nedesăvârşirile pe care le-am punctat mai sus este faptul că dvs. emiteti niste JUDECĂŢI DE VALOARE. Desigur, aveti dreptul la ele, DAR NUMAI CU CONDITIA CA DVS SA FITI PREGATITA TEMEINIC IN ISTORIA CONTEMPORANA, cu tot ceea ce presupune asta. Adica, nu astept sa aveti macar un masterat in Istoria comunismului, dar ma astept sa aveti o privire de ansamblu asupra acelei perioade, sa aveti o privirea corecta de ansamblu asupra perioadei de acum, sa puteti face comparatii, conexiuni, sa sesizati continuităţi si discontinuităţi, modificări de paradigme si, mai ales, sa vedeti prabusirea moralităţii societăţii. Am daramat comunismul, ca era rau, chiar malefic...Am pus ceva cu adevarat pozitiv in locul sau?... Va rog sa nu comiteti greseala de-mi spune ca avem macar niste libertati fundamentale, cea a exprimarii libere, a presei, etc. Astea sunt o perdea de fum.
In consecinta, astept sa scrieti pe tema data atunci veti avea o vedere de ansamblu corecta.
Inchei, ma grabesc, am de prins trenul spre Rosia Montana, ma duc sa vad cum reprezentanti ai libertatii vand ultimele resurse si consfintesc dreptul nepotilor mei de a fi robi legati de glie prin intermediul facturilor.
Respectele mele, stimata doamna.

Top 10 cantece din perioada comunista
Je
#3 -

Mai frumoase ca manelele

Sunt mult mai frumoase decat manelele.

Top 10 cantece din perioada comunista
roxana
#4 -

Comentariu nou

:-j..un fel de ..mergem inainte ca inainte era mai bine?asta vor unii,care mai pastreazi vii momentele in care ''aveau de toate'',mai putin responsabilitati,deci libertate.aveati libertate,nu?sigur aveati?nu poti cladi o fericire comuna pe nefericiri individuale...

Top 10 cantece din perioada comunista
Samoila Dan
#5 -

nu e rau...

Selectia dumneavoastra spune multe nu doar despre spalarea pe creier din perioada comunista (ultimii pionieri, cei nascuti in '83) cat si despre cea de dupa.
Nu e deloc acelasi lucru sa iti bati joc de un cantec idiot care il proslaveste pe "ilustrul carmaci" si sa razi de "internationala" sau chiar de sarbatoarea de "1 mai." In afara de comunismul de cumetrie din Europa de Est mai exista miscarea de stanga, social democratia germana (SPD, Schroeder), socialistii spanioli (Zapaterro), francezi, italieni. Sa pui in aceiasi oala tampeniile lui Ceausescu cu miscarea sindicala si socialista europeana e semn de ignoranta crasa. Si de judecata de taliban: tot ce se leaga, intr-un fel sau altul, de stanga, e criminal, manipuleaza, etc. Ceea ce nu e doar naiv, ci e ridicol.

Top 10 cantece din perioada comunista
Paul
#6 -

Comentariu nou

Vorbim mereu despre binefacerile comunismului (Casa Poporului, metroul din Bucuresti, fabricile si uzinele, etc) uitand de Gherla, Aiud, Canalul, securitatea, golirea satelor, scolarizarea in masa, infometarea populatiei...
Este un subiect despre care se pot scrie carti. Ce s-a intamplat dupa 23 august reflecta practic ceea ce suntem noi; comunismul nu ar fi putut lua forma hidoasa pe care a luat-o in Romania daca noi, societatea, nu am fi fost complici; melodiile astea nu sunt altceva decat niste linguseli libidinoase la adresa unor oameni suficient de inculti incat sa le accepte si sa le cultive. Problema era ca in cercurile inalte au ajuns oameni suficient de josnici incat sa le trambiteze si sa oblige si pe cei din jurul lor sa faca la fel. Cum au ajuns ei la putere? Pana la urma, nu cu ajutorul/complicitatea oamenilor de rand? Acum tot acei oameni sunt in frunte. Nu mai suntem obligati sa le trambitam sorcove, dar tot nu producem - noi ca si societate - ceva mai bun care sa ne reprezinte.

Top 10 cantece din perioada comunista
roxana
#7 -

Comentariu nou

nici acum nu ne mandrim cu ceea ce avem la guvernare,dar mai exista o urma de libertate,desi in cea mai mare parte..vox populi nu se mai aude..

Top 10 cantece din perioada comunista
walmar
#8 -

Mai bine...

Mai bine cu Garda de fier,cu comunistii sau cu dictatura militara decat cu mizeria de clasa politica pe care o avem!

Top 10 cantece din perioada comunista
roxana
#9 -

Comentariu nou

nu cred ca vrei sa traiesti intr-o dictatura militara..

Top 10 cantece din perioada comunista
Michael Reinhardt
#10 -

Domnisoarei Roxana

Stimata domnisoara Roxana, probabil Walmar ar vrea sa traiasca intr-o dictatura militara, dar sa faca parte din cei din vârf...
Vorba unui tip hâtru: Urăsc dictatura...atâtta timp cât dictatorul nu sunt eu...
"Succesuri" "tutulor"

Top 10 cantece din perioada comunista
Adrian
#11 -

Comentariu nou

Despre comunism ar trebui sa scrie numai cei care au trait si au fost adulti in acele timpuri. Toti asa zisii ziaristi, ca ne-am umplut de ei ca de paduchi si care nu prea le au cu limba romana si cu gramatica ei, ar trebui sa se abtina daca nu au cel putin 45 de ani. Oricum, zilele in care traim noi astazi, nu se pot compara cu cele de atunci, atunci nu era bine, dar acum este? Poate pentru unii acum, pentru altii atunci. Oricum, vreau sa spun ca moralitatea si etica de atunci, a celor multi, nu se poate compara cu lipsa de acestea din ziua de azi! Uitati-va la progeniturile care se presupune ca sunt generatia de maine, pentru care educatia de orice fel inseamna o piedica in calea libertatii si o pierdere de timp, care au fost invatati ca orice se obtine usor si fara de efort, ca nu mai conteaza onoarea si cuvantul dat, ca poti calca peste oricine iti sta in cale, si dreptatea se face cu bata de baseboll si pistolul. Adultii de azi cei trecuti de 40 de ani, sunt rezultatul "acelor vremuri", si tinerii de azi sunt rezultatul "acestor vremuri"! Nu mi-e dor de comunism, dar trebuie sa recunoastem ca atunci avem valori, pe care azi nu le mai avem!

Top 10 cantece din perioada comunista
anticomunist
#12 -

In Romania comunismul a fost importat nu cerut!

Asta e adevarul. Comunistii in mare parte evrei care ulterior si-au schimbat numele, au venit pe tancurile sovietice.
Absolut toti comunistii au fost niste criminali pentru ca au imbratisat o doctrina ce avea la baza crima si represiunea.
In timp ce poporului i se canta o melodia stricata, la fel ca scarboseniile de mai sus, in spate comunistii traiau pe picior mare. Si tradatorii de azi la fel fac, numai ca atunci omorau oameni nevinovati.

Cehii si Slovacii l-au scos in afara legii. Este interzisa afisarea simbolurilor comuniste sub care oameni nevinovati au fost ucisi si maltratati doar pentru ca aveau o alta convingere politica, religioasa sau pentru mai putin. O ruda in strainatate era de ajuns.
In Cehia si Slovacia simbolurile comuniste sunt totuna cu cele naziste. De fapt, cele 2 ideologii au o radacina comuna si tartorii se intelegeau de minune.

Iar cei care au preluat puterea dupa lovitura de stat din decembrie 1989 sunt tot comunisti. E o tampenie sa le spui tradatori caci sunt comunisti. Practic daca nu va place actuala clasa politica, nu va plac comunistii.

Comunistii trebuiau epurati si executati in masa.
Sa fie un Nurnberg al comunistilor si sa fie executati fara mila.
Scursurile cu numele Ceausescu au fost spectacolul. Ce la nazisti s-au bucurat doar ca Hitler e mort? Trebuiau luati toti si executati. Omorati de popor.

Dar si poporul s-a comportat las. Pe vremea cand unii s-au prins ca neocomunistii preluasera puterea au stat in Piata Universitatii pana au fost omorati de mineri si militieni.
Iar poporul a stat in casa. Ba mai si se bucurau ca adevaratii eroi ai neamului fusesera omorati.
Si au votat Iliescu (tigan comunist moscovit, mama lui fiind sora buna cu mama lui Cioaba - google it) in masa. Erau extaziati.

Comunistii au fost si sunt niste jeguri ce ar trebui lasati sa putrezeasca pe pamant, sa nu fie inmormantati.

Puterea unui popor sta in onoare si dreptate, nu in spinare cocosata!

Top 10 cantece din perioada comunista
Dan
#13 -

Comentariu nou

Cine vrea sa traiasca in comunism n-are decat sa plece in Coreea de Nord sau mai aproape, la Tiraspol. Aveti acolo statuile lui Stalin, Lenin si puteti sa va indoctrinati cu idealurile socialiste si bolsevice care au distrus Romania.
In 1939 nivelul de trai al Romaniei era similar cu cel al Olandei, Belgiei, Danemarcei.
Am dus un razboi (1941-1945) fara ca poporul sa sufere din cauza restrictiilor alimentare. Comunistii lui Dej si mai ales Ceausescu ne-au facut de rasul lumii cu cartelele de 1 litru de ulei pe luna si 1,5 kg. de zahar, salam 250 gr. pe buletin, 2 ore de program TV cu imnuri inaltate "celui mai iubit fiu al poporului", taierea curentului si bezna in care stateam.
Mai vreti asa ceva!
O epoca de trista amintire !
Stiti cati romani au murit la Aiud, Gherla, canal, Sighet: peste 1 milion !
Iar comunistii s-au folosit in asa zisa "constructie a socialismului" de inginerii si tehnicienii pregatiti in scolile dinainte de 1947.
Ce aub creat ei: omul nou, indoctrinat, lipsit de iubirea de tara, lipsit de cultul muncii, parsiv, alunecos care isi tradeaza si parintii pentru un post sau un blid de linte. Asta ne-a caracterizat ca popor pe cei asa zisi "supravietuitori" holocaustului comunist din Romania (1947-1989.

Top 10 cantece din perioada comunista
vic
#14 -

Comentariu nou

Capitalismul este o oranduire deosebit de permisiva pentru ca da posibilitate tuturor analfabetilor nerusinati care dispun de tastatura, au minimum un deget, maximum un neuron, sa scrie tot felul de ineptii pe forumuri. Am impresia ca ai avut o copilarie deosebit de grea, ai stat mai mult pe camp la pazit gastele decat sa fi mers la scoala sa inveti ortografia limbii romane.
Daca intr-o buna zi te trezesti si iti mai vine mintea la cap, iti recomand sa pui mana pe carte si sa incerci a-ti completa lacunele pe care le ai.
Daca reusesti, vei fi binevenit pe forum ca partener de discutii.
Pana atunci: MUCLES!

Top 10 cantece din perioada comunista
mihaela
#15 -

pentru Domnul Samoila Dan

Ultimii pionieri s-au nascut in '81 si '82, asta daca parintii te-au dat de 6 ani la scoala. In nici un caz in '83. Am fost ultima generatie de pionieri. In ceea ce priveste regimul Ceausescu am fost prea mica ca sa am o parere corecta. Oricum, Romania are conducatorii pe care-i merita.

Top 10 cantece din perioada comunista
Radu Tanasescu
#16 -

Ma amuza oamenii care uita tot ce-a fost rau si nu-si amintesc decat de bine

Asa e creierul uman, tinde sa stearga amintirile dureroase, starea constanta de frica, si orice experienta negativa.

Oamenii nu-si dau seama de asta si prin consecinta regreta trecutul. Comunismul a fost o rana profunda suferita de natiunea noastra, este motivul pentru care suntem asa de degradati in prezent.

Aproape jumatate de secol de teroare, indobitocire si indemnare la obedienta. Industrializare fara ratiune, mutari masive de populatie inutile si distrugerea sistematica a tuturor valorilor culturale. Asta a insemnat comunismul. Nu uitati.

Spunea cineva aici "mai bine garda de fier sau comunism decat clasa politica de zi", gresit, cand ai o clasa politica slaba nu treci la comunism, doar schimbi clasa politica.

Daca romanii n-ar fi trecut prin 50 de ani de indobitocire si-ar da seama ca toata clasa politica le sta la picioare, si ca sa-i dea jos nu trebuie sa faca nimic altceva decat sa iasa pasnic in strada si sa ceara demisia tuturor si alegeri anticipate. Nu doar acum, de fiecare data cand observa un deparapaj politic. Si dupa doua, trei serii de proteste si demisii se curata si clasa politica.

Treziti-va. Si incercat sa iesiti din manipularea indusa de generatia trecuta.

Top 10 cantece din perioada comunista
alex
#17 -

(cel putin) Compozitorii au fost reusiti ...

Mai sunt cateva:
11) Republica, mareata vatra
12) Pe-al nostru steag e scris unire
13) Partid, pavaza mea
14) Multumim din inima partidului
15) Privesc din Doftana
16) Suna toaca prin toata Doftana
17) (PRIMUL IMN): Te slavim, Romsnie, pamant parintesc ...

Top 10 cantece din perioada comunista
sorin
#18 -

Comentariu nou

Ma intreb doar, cine a construit infrastructura acestei tari?. Ma gandean ca bunicii si parintii nostri, intradevar condusi de comunisti. Dar exista probe ca ceva a fost facut, :). De 23 de ani oare ce s-a realizat concret. Poate, droguri, parasire tarii pt un loc de munca, arme, ... si multe alte libertati.
Miltumesc!

Top 10 cantece din perioada comunista
Yoda
#19 -

Caut un cantec romanesc din anii 80

Salutare,

Cunoaste cineva titlul si interpretul sau interpreta acestui cantec:

hei om parinte fantastic
m-ai facut din metal si din plastic
mi-ai dat si creier si brate
si picioare sa merg unde-mi place
dar n-am un suflet sa pot
sa fiu omul robot

hei om cunosc teorie
stiu si drept, notiuni de chimie
stiu tot despre fizica pura,
despre cer, despre timp si natura
dar n-am un suflet sa pot
sa fiu omul robot

hei ce mult as vrea sa pot afla
ce inseamna fericirea ce e muzica
hei sa rad sa cant si sa dansez
nu sa stau tot mereu singur si sa calculez

Multumesc anticipat !

Top 10 cantece din perioada comunista
Dan
#20 -

Comentariu nou

Parerea mea este ca traim intr-o perioada in care putem sa facem o comparatie intre salariile medii pe economie de atunci si acum.
Acum suntem in 2014 si salariul mediu pe economie este aproximativ 2500 lei.
Prin 1987, salariul mediu pe economie era undeva cu putin peste 3000 de lei.
Eram mic si mergeam la mare. Tocmai am fost anul acesta in acelasi hotel in care am stat si in 1987 ,
Preturile : 1987 : sub 2000 lei
In 2014 peste 4000 lei ( sejur de 12 nopti in ambele cazuri )

ETC ...........
TRAIASCA CAPITALISMUL MULTILATERAL DEZVOLTAT.

Top 10 cantece din perioada comunista
dumdum
#21 -

Comentariu nou

Cred ca il canta Dorin Anastasiu.Titlul era ceva cu Omul robot sau Hei, om

Top 10 cantece din perioada comunista
Mihaela Q.
#22 -

Comentariu nou

In epoca de aur (comunism) a fost mai fericita decat acum in epoca de termopan !

Top 10 cantece din perioada comunista
eu
#23 -

Comentariu nou

un articol slab 9asta ca sa fiu generos). si fara sa fiu muzician, realizez ca nu toate aceste secvente muzicale erau melodii. oricum nu uita, autorule, ca te regeri doar la muzica elogiatoare pentru regim si sistemul comuist !
In principiu, va sugerez sa va pregatiti mai bine, mult mai bine!
Chiar sunt curioas daca ati trait cumva perioada asta... ma rog daca ati realizat cu adevarat ce a insemnat aceasta perioada !
Nu il elogiem nici pe ceausescu dar nici regimul. dar in pofida relelor facute, dupa atata amat de timp este onest din partea noastra sa fim macar cat de obiectivi putem !

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje