Slagare romanesti de dragoste dupa '89

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca de Dragobete ne-am lasat purtati de nostalgii muzicale si ne-am amintit slagarele romanesti lansate inainte de 1989, este randul sa profitam de luna martie, in prag de primavara, babe si zile ale femeilor si barbatilor, si sa trecem in revista ce ne-a incantat si romantat dupa momentul 1989.

Multi fani Iris vor fi de acord cu mine cand voi spune ca melodiile lor Baby si Sa nu crezi (piesa foarte influentata de Don't Believe a Word de la Thin Lizzy), ambele de pe Luna Plina lansat in '97, sunt in palmaresul melancolico-romantic al melodiilor romanesti.

Si daca tot suntem in registrul rock-ului romanesc, tot aici merita amintita piesa Daca ploaia s-ar opri a celor de la Cargo, lansata in decembrie 2003, la putin timp dupa ce vocalistul Ovidiu Ioncu ("Kempes") paraseste trupa si este inlocuit de Adi Igrisan.
Iar daca va fi sa vorbesc despre melodia de dragoste a secolului, cel putin in Romania, cu siguranta va veti gandi la Sa mori de dragoste ranita, compusa de Marcel Dragomir si cantata de Angela Similea. Inclusa pe albumul solistei Daca nu ai prieteni din 1998, piesa a facut furori la Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia in 1995.

Tot la Mamaia, in 2000, s-a facut remarcata piesa Cerul a celor de la Proconsul, care ulterior a fost inclusa pe albumul Tatuaj, precum au reusit in 2002, Nicola cu Langa mine si Adrian Enache cu O singura noapte.
Tot la capitolul festivaluri, piesa Andrei Ramai cu mine s-a remarcat in mod deosebit la Cerbul de Aur in 2005, unde a castigat premiul al II-lea, trofeu pe care Monica Anghel l-a luat acasa in 1996 cu melodia Spune-mi.Desi Romania nu a castigat niciodata Eurovisionul, de cateva ori am fost chiar aproape. In doi ani, insa, cand ne-am pozitionat undeva pe la coada clasamentului, am reusit sa o facem cu doua piese romantice de exceptie.

Una apartine lui Dan Bittman de la Holograf, Dincolo de nori, care obtine locul 21 in 1994, iar alta este a Malinei Olinescu, care obtine in 1998 locul 22 cu Eu cred.Stefan Iordache a fost, incontestabil, un actor de exceptie, care a cochetat si cu muzica. De referinta sunt romantele si cantecele de petrecere pe care le-a inregistrat alaturi de Gheorghe Dinica si Nelu Ploiesteanu, insa in materie de melodii de dragoste, doua se remarca in mod deosebit. Vocea regretatului actor a produs fiori in anii '90, in duetele cu Monica Anghel si, respectiv Sanda Ladosi, rezultand piesele Ce cauti tu in viata mea si Intre noi mai e un pas.Debutul in muzica usoara al lui Marcel Pavel s-a concretizat in 2000, cu piesa Frumoasa mea, compusa de Ovidiu Komornic, melodie care la vremea ei a produs numeroase suspine si inca o face de fiecare data cand tenorul o canta, la fel cum inca face singurul hit veritabil al lui Laurentiu Cazan, Say Something.Cu totii avem o perioada in adolescenta cand ascultam piese ce vorbeau de amoruri neimplinite, doar pentru ca era varsta. Ei bine, toate acestea + faptul ca nu pot fi negate ca fiind melodii pe care candva suspinam in gasca, ne-au adus la Papa Junior si Monik cu Ploaia si la Talisman cu Singur.Si pentru ca nu exista niciun top romanesc fara Dida Dragan, in 1990 Mihai Pocorschi a compus pentru poate cea mai buna voce feminina de la noi (nu vreau sa aud polemici) superba piesa Sa ma iubesti.

La capitolul forta si voci feminine, trebuie adaugate aici Madalina Manole, cu piesa Tu n-ai avut curaj, compusa de Serban Georgescu, si Laura Stoica cu Un actor grabit si Mai frumoasa.
Si ajungem si la finalul lungei noastre incursiuni, nu pentru ca nu am mai gasi piese de dragoste demne de amintit, dar pentru ca deja vrem sa va lasam si pe voi sa mai adaugati cate ceva la lista noastra.

Iar pentru ca astazi este 9 martie, ziua barbatilor, le uram un la multi ani diabetic si va lasam in melancolia lui Florin Chilian si a sa superba piesa Zece si (cum sa uitam?) a melodiei Vama Veche.Cine isi mai aduce aminte si de alte cantece de dragoste ale ultimilor 20 de ani?
1 comentariu

Slagare romanesti de dragoste dupa '89
Grenia
#1 -

Comentariu nou

Foarte frumos articol! :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje