Muzica, gen: Shoegazing

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol scris de Ioana Epure


Da, sunt convinsa cu toata lumea a auzit de The Verve, baietii aia tunsi dragut (cam in viitorul spirit indie care la vremea aia abia scancea si facea la olita) si de videoclipul cu ei patru se plimbandu-se calm pe strada, pasind pe ritmul de la Bitter Sweet Symphony. Dar de My Bloody Valentine ori de Chapterhouse ati auzit? Sunt convinsa.

Intrebare: ce au toate trupele astea in comun? O sa va scutesc de incercarea de a da un raspuns la intrebarea asta, pentru ca oricum stiu ca de obicei nu prea va faceti temele :P

Candva, pe la sfarsitul anilor `80, deci pe la interferenta dintre speed-metal, glam-metal, hair-metal & co. si grunge (erau primele urlete ale generatiei Seattle), o trupa proaspat formata pe numele ei Moose dadea un concert in care vocalul – fara prea multa tinere de minte, se pare – citea versurile direct de pe niste foi pe care le tinea la picioare. Cei patru membri de atunci ai trupei nu se agitau foarte tare pe scena, ba dimpotriva, cantau in legea lor, fara sa stie ca aceasta atitudine avea sa produca denumirea unui subgen al supei alternative ce va scoate nitel de tot (adica vreo 7-8 ani) capul din cratita: shoegazing.

In traducere aproximativa: a-ti privi visator pantofii; dupa spusele unora: „the scene that celebrates itself”, care se refera la faptul ca formatiile de gen faceau in general galerie altor formatii asemanatoare, sustinandu-se reciproc si formand un fel de cerc artistic al admiratorilor de incaltari.

Chapterhouse Curve

My Bloody Valentine existau dinainte de Moose, insa ei erau la vremea respectiva solitari in peisaj, poate cu ceva influente de la Cocteau Twins (inceputul anilor `80). In acea perioada, insa, genul a inceput sa ia amploare, mai ales datorita ermetismului pieselor, care aduceau pe undeva a muzica ambientala, dar care in acelasi timp, pentru cine nu voia sa-si tradeze totusi radacinile rock, erau produse de trupe care cantau live. Alte exemple reprezentative de trupe: Swervedriver, Curve ori Boo Radleys.Marcile distinctive: vocile calde ale solistilor sau solistelor, ritmurile fluide, riffurile dublate care produceau efectul de „perete de sunete” sau, pentru o descriere mai exacta, de "cilindru de sunete" care plaseaza ascultatorul direct in centru.


In plus, incepuse sa se renunte la tactica „metri/secunda grif”, iar chitaristii isi reduceau prestatiile la un modest strumming, ceea ce producea un sound mult mai putin agresiv decat cel din rock-ul anilor `80. In plus, piesele unor trupe precum Lush sau My Bloody Valentine creau o atmosfera dreamy, numai buna pentru adolescentii crescuti cu Lemmy si Ace of Spades, care voiau si ei sa mai traga un pui de somn intre doua nopti de headbanging.

The Verve Swervedriver

In mod paradoxal, una dintre trupele cele mai cunoscute ale genului, The Verve, a aparut tocmai pe la sfarsitul perioadei, cand deja se producea tranzitia catre brit-pop-ul celor de la Oasis sau Blur.

Bitter Sweet Symphony este considerat in genral un one-hit wonder si a produs in final despartirea grupului datorita faptului ca tema principala a melodiei a fost preluata de la Rolling Stones, mai exact de la The Last Time, o piesa nu foarte cunoscuta din anii `50. Mick, insa, calcat pe codita lui sexy, nu s-a lasat cu una cu doua si a dat in judecata trupa The Verve, care a pierdut in final procesul, fiind lipsita de orice drepturi de autor asupra piesei. Gurile rele spun ca membrii trupei nu au vazut nici un ban de pe urma cantecului, considerat o marca a shoegazing-ului tarziu.


Oricum, genul a murit destul de tanar. De ce, nu se poate spune exact. Pe de-o parte pentru ca oamenii si-au pierdut repede interesul, mai ales ca nu este extrem prin nimic, ci are drept marca distinctiva tocmai jumatatea de masura, un sound temperat, cu toate influentele lui psihedelice. Pe de alta parte, nici trupele nu au supravietuit sfarsitului anilor `90 (iar cele care au ajuns pana acolo sunt deja niste dinozauri) si, dupa cum bine stim, gen muzical fara trupe poate abia prin secolul XXI s-o inventa.

Cu asta, va parasesc. Ma duc sa-mi iau niste pantofi noi ca astia ai mei, de atata uitat la ei, s-au tocit saracii.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje