Muzica, gen: Sami Yoik

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Iarna fiind, macar in calendar, azi ne plimbam prin Laponia.

Sami sau saami, numiti in general (desi termenul nu le este pe plac, fiind considerat degradant) laponi, sunt o populatie nordica din zona scandinavica si a peninsulei rusesti Kola.

O forma traditionala de cantec sami este yoik-ul (sau joik), pierdut o vreme ca traditie si chiar izgonit din cultura sami, pana in ultimele decenii, cand diversi artisti au inceput sa il readuca la viata. (vezi mini-interviul cu Mari Boine de mai jos).Yoik-ul suna ca un fel de incantatie, care exercita asupra ascultatorului o impresie puternica de dor de duca, de magie a spiritului nordului, de sfarsit al pamantului, unde poti sa te intinzi cu burta pe iarba uscata si inghetata, si te uiti in jos, la abisul de la capatul lumii.

Lipsiti de capacitatea de a asimila in toata complexitatea lor spirituala intelesurile unui yoik, nu ne ramane decat sa citim despre asta: yoik-ul e de multe ori improvizatie si difera de la subiect la subiect; poate fi spiritual sau "dedicat" unei persoane - exista obiceiul de a "face" yoik-uri special pentru nou-nascuti.

Multi artisti scandinavi (cu sange sami) au inceput sa aduca acest tip traditional de cantec inapoi in cultura muzicala "etno", imbinandu-l sonor cu jazz, cu instrumente acustice (desi traditional este cantat simplu, a capella, eventual acompaniat de o toba, cum face Mari Boine), cu influente folk, pop, rock sau chiar si metal, dand nastere la un struto...ren numit heavyjoik (cantat cu mandrie nationala doar de trupa norvegiana Intrigue):Pe Mari Boine o cunoastem cel mai bine dintre artistii sami care canta yoik, am vazut-o la Sziget, in 2007, si de atunci o tot ascultam cu placere. Daca va place cum suna, va mai recomandam pe Ulla Pirttijärvi, Adjágas si Wimme Saari.Simbolul yoik-ului pe cale de disparitie a fost folosit pentru a atrage atentia asupra unui alt lucru aflat in pericol: padurile tinutului sami, pe care omul contemporan -ca oriunde i se permite- le taie. Povestea despaduririi din tundra lapona a fost spusa intr-un documentar numit Ultimul yoik din padurile sami (2006), pe care il puteti vedea pe fragmente aici; mai jos - prima parte.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje