Muzica, gen: Neue Deutsche Härte

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cine a inventat termenul de Neue Deutsche Härte, adica noua "duritate" sau "rigoare" nemteasca, nu se mai stie, dar aparent notiunea a aparut pe la jumatatea anilor '90, dupa lansarea primului album Rammstein, Herzeleid, iar in timp a ajuns sa fie definitorie pentru industrial metal-ul german, cateodata numit si tanz metal, dar cu care nu este sinonim absolut, acesta din urma nefiind caracterizat prin coordonata geografica a Germaniei.

Desi Rammstein, care nu au nevoie de prea multe fasoane de introducere, sunt considerati etalonul si trupa cea mai reprezentativa a genului (fiind cei mai comerciali si cei mai populari), Neue Deutsche Härte sau NDH a inceput, chiar si fara nume, mai inainte, pe la sfarsitul anilor '80, definind un gen de industrial metal cu influente de heavy metal si techno, cu sintetizatoare, cu riffuri, bass si percutie puternica, si cu voce (intotdeauna masculina) profunda si clara (fara grunturi si growluri). Cei mai vechi in domeniu sunt Oomph!, Megaherz si Stahlhammer. Cei mai cunoscuti sunt insa Rammstein.

 

Daca iei "the oomph" (adica energia si elementul sexualitatii) din Rammstein ramai, ironic, tot cu Oomph!, o trupa pe care multi o aseamana depreciativ cu rammsteinii, fara sa stie poate ca de fapt Oomph! sunt una dintre cele mai vechi trupe germane de NDH, care i-au influentat la inceputuri pe Rammstein, si nu invers, cum se crede.

Dar la Rammstein ingredientele succesului au fost factorul wow pe scena, impreuna cu imaginea lor comerciala care si-a propus si a reusit sa violenteze privirea si bunul simt, videoclipurile scandaloase si subiectele pieselor, care incing opinia publica. Oomph! in schimb sunt mai "potoliti". Cu o imagine mai spilcuita si mai degraba spre gothic decat industrial, au lansat in 2008 al 10-lea album din cariera, Monster, cu un nou.... "oomph". Schimbarea se aude si se si vede in videclipuri cum este controversatul (si cenzuratul) Beim ersten Mal tut's immer weh, fata de mai blanda abordare din Augen auf (2006), un fel de "cine nu-i gata il iau cu lopata", varianta horror:Alta trupe care respecta aceeasi reteta clasica: industrial + melodic + metal sunt Megaherz, formati in 1993 din initiativa lui Alexx Wesselsky (care a plecat intre timp si e azi vocalul Eisbrecher) si care anunta in 2010 al saptelea album. Nu este de ignorat nici Emigrate, trupa lui Richard Kruspe, chitaristul de la Rammstein, care, usor nemultumit ca restul trupei nu accepta anumite creatii muzicale, a inceput un nou proiect... lasat insa un pic in paragina de cand Rammstein s-au readunat ca sa lucreze in 2008 la albumul LIFAD.

 

Cam aici se termina ceea ce eu as numi NDH pur. Restul catalogului se prezinta cu diverse influente: Stahlhammer sunt un pic gotici, sumbri si metalici, buni de headbanging; Eisbrecher sunt si ei tot pe acolo, dar mai electronici decat "standardul", mai degraba spre electro-industrial metal, cu o voce cavernoasa ca a "Contelui" Der Graf de la Unheilig, care la randul lui e cand gotic, cand darkwave, cand electro.

 

Exista o tendinta de a incadra toate trupele germane de metal in NDH, si sincer nu imi pot da seama daca este un trend care vine de la ei de acasa sau mai degraba rezultatul necunoasterii prea profunde a genului de catre "ausländeri", ceea ce ar explica de ce e mai usor sa ii pui pe toti in aceeasi oala: daca e metal si e in germana, Neue Deutsche Härte sa fie.

Spre exemplu, intorcandu-ne la NDH-ul cu influente, am putea face cu ceva greutate urmatoarea categorisire, cu precizarea ca ce are * nu se incadreaza aproape deloc, dupa parerea noastra de... "puristi", in NDH, dar multe surse nemtesti par sa nu aiba nici o problema in a le pune aceeasi eticheta:

- gothic metal: Eisheilig, Eisbrecher, Leichenwetter, Weissglut
[ darkwave*: ASP, Joachim Witt, Stendal Blast ]
- folk: Tanzwut, Letzte Instanz - cu indulgenta, mai degraba folk metal si atat
- electro metal: Treibhaus, Unheilig, Seelenzorn
[ hard rock*: Böhse Onkelz ]
- nu metal: Hämatom, Fleischmann
Ce trupe crezi ca se mai incadreaza in genul NDH? Spre exemplu, i-ai plasa aici si pe Die Krupps si KMFDM, ca sa mentionam doar doua dintre cele mai vechi si marcante trupe ale scenei metalului german ( fondate in 1980, respectiv 1984)? (Parerile sunt impartite, noi am spune nu, dar suntem curiosi ce parere are publicul)1 comentariu

Muzica, gen: Neue Deutsche Härte
Revo
#1 -

Ok

Destul de tare articolul, keep up the good work, ar mai fi si ... Hanzel und Gretyl

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje