Muzica, gen: IDM - Intelligent Dance Music

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Articol scris de Mihai Preotu

Muzica electronica este in mod traditional impartita in doua scoli: muzica de 'ascultat' si muzica de 'dansat'. Daca muzica de 'ascultat' are o istorie lunga, mandra si bine fundamentata intelectual, trecand de la Karlheinz Stockhausen la Brian Eno, cea pentru dans are origini mai modeste (cluburi, in loc de universitati) si reprezentanti mai putin articulati, insa o popularitate incomparabil mai mare.

Ce se intampla, insa, atunci cand spiritul progresist si pretentiile intelectualiste ale muzicii de ascultat se intalnesc cu energia primara a muzicii de dans? Hibridul nascut din aceasta 'monstruoasa coalitie' poarta numele de IDM, si este un gen muzical dedicat, spun cunoscatorii, explorarii posibilitatilor nelimitate in materie de ritm si sunet pe care le ofera tehnologia.

Luandu-si numele dupa un mailing list de la inceputul anilor '90 dedicat discutarii artistilor de pe compilatia Artificial Intelligence scoasa de Warp Records in 1992, IDM vine de la Intelligent Dance Music. Pompozitatea absurda a numelui i-a facut pe multi dintre cei asociati initial cu miscarea sa se disocieze de acest termen, insa vrand-nevrand au ramas legati, in constiinta publica, de un curent cu intentii in fond onorabile: sa duca muzica electronica de dans cu un pas mai departe.

Compilatia Artificial Intelligence este de doua ori importanta: o data pentru ca aici isi are originea genul IDM, si pentru ca pe ea au aparut mai toti artistii reprezentativi, de la Autechre, Aphex Twin si The Orb, la B12 si The Black Dog. Mai toti s-au dezvoltat, intre timp, in directii noi ce depasesc sfera stricta a IDM, insa ei raman fondatorii, initiatorii genului. Spre sfarsitul anilor '90 li s-a alaturat o noua generatie de muzicieni, dintre care cel mai important este Venetian Snares, aparut la suprafata in buna parte datorita programului de file-sharing Soulseek (aparut initial pentru a servi nevoile comunitatii IDM).Muzical vorbind, majoritatea pieselor IDM se bazeaza pe ritmuri foarte rapide si complexe de tobe, de obicei punand accentul pe fill-uri rapide de premier, totul la un tempo care i-ar provoca infarct unui tobar in carne si oase. Dificil de ascultat la inceput pentru urechea nefamiliarizata, este o muzica care se 'deschide' cu ascultarile repetate, si creaza tensiune alternand sau suprapunand partile dinamice si cele melodice sau de atmosfera. Intr-adevar, segmentele ambientale sunt esentiale, ca mecanism de contrast, in IDM, multi artisti avand chiar albume numai cu muzica ambientala (vezi Richard D. James, aka Aphex Twin).Asa cum era de asteptat, din punct de vedere vizual videoclipurile si materialele promotionale ale artistilor IDM mizeaza pe cartea tehnologica si multe au insemnat chiar etape importante in evolutia graficii digitale (vezi celebrul videoclip al piesei Gantz Graf de la Autechre, in care un obiect abstract se modifica, raspunzand fiecarei note si fiecarui ritm din piesa). Exceptie face, din nou, domnul Richard D. James, artistul care a evoluat cel mai departe in afara genului, atat muzical cat si vizual, si ale carui videoclipuri ce exploreaza un fel de horror urban au ajuns la rangul de fenomene internet.


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje