Muzica, gen: Gypsy punk, balkan punk

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cred ca una dintre cele mai complete si precise descrieri a genului apartine serbilor de la Kultur Shock, pe al caror site si-au prezentat singuri stilul muzical cam asa: balkan punk rock gypsy metal, muzica de nunta si de scandal.

Cine a inventat stilul si denumirea n-am putea sa spunem cu exactitate, dar i-am pune la loc de frunte printre precursorii genului pe Emir Kusturica si The Non Smoking Orchestra, care inca de pe la mijlocul anilor '80 incepusera sa miste Serbia cu muzica lor - un pic de folk, muzica traditionala de Balcani si un pic de salbaticie poznasa in suflet si in sunet. Alaturi de ei trebuie sa-l asezam, desigur, pe Goran Bregovic, care a compus de altfel muzica din cele mai bune filme ale lui Kusturica (Vremea tiganilor, Arizona Dream, Underground) si care canta astazi cu propria lui trupa, Wedding and Funeral Orchestra.

 .

La sfarsitul anilor '90 genul inca nu avea un nume oficial, cand a aparut in peisaj cei de la Gogol Bordello, care au devenit intre timp reprezentantii cei mai ascultati ai genului. Pe Gogol i-ati vazut si in Romania de vreo 2 ori (concert 2009, concert 2007) si v-am mai povestit si noi detaliat despre ei la vremea respectiva. Ei sunt partial responsabili pentru impamantenirea acestui termen, de cand cu albumul Gypsy Punks, Underdog World Strike din 2005.

Stilul gypsy punk, abraziv, violent, scandalagiu, este caracterizat ca muzicalitate de sonoritatea balcanica si ca instrumentatie de asocierea chitarelor electrice si bateriei cu instrumentele de taraf (alamuri - trompete, tromboane, tube, si coarde - viori, contrabas, tambal, plus tot soiul de tobe). Iar daca adaugi pe fundal niste doine, cantece de jale si balade tiganesti, ai gasit reteta succesului.

 .

Genul se mai numeste balkan punk, si poate acesta ar fi un termen mai potrivit, pentru ca influentele nu vin neaparat din muzica tiganeasca. Daca se intreaba cineva ce trupa din Romania (care e si in Balcani si are si o minoritate serioasa de rromi) s-ar incadra in gen... am avea o mica problema cu raspunsul. Pentru ca noi nu prea avem asa ceva. Nu punk, cel putin. Cei mai apropiati ar fi Zdob si Zdub, cu hardcore-ul lor moldovenesc, iar de la noi tarafurile (Ciocarlia, Mahala Rai Banda, Clejani, 10 Prajini, samd), care-s gypsy si balkan, dar nu-s defel punk, ci folk sau "etno".

Nici cele mai reprezentative trupe ale genului nu-s insa neaparat din zona Balcanilor sau macar a Europei de Est.

Gogol Bordello
au pornit de la initiativa lui Eugene Hutz, care e tigan ucrainean, iar in trupa sunt acum doi rusi, un israelian, un etiopian, o americana si o scotiana.

Kultur Shock, care sunt ceva mai metalici ca sonoritate, vin intr-adevar din Serbia, dar nici ei nu-s rasa pura de Balcani, pentru ca pe langa cei doi bosnieci si un bulgar, mai au in componenta doi americani si un japonez. I-ati vazut poate in club Fire, la Bucuresti, si in Vama, la Stufstock, in 2008.

 .

Balkan Beat Box e o trupa formata din doi israelieni americanizati: un ex-Gogol Bordello (Ori Kaplan) si un muzician de origine romana (Tamir Muskat), care s-au cam indepartat de la stilul "curat" gypsy punk si au trecut putin in zona electro si chiar hip hop, facand insa si tranzitia catre klezmer punk. Acesta este un stil asemanator celui despre care am tot vorbit, plasat geografic tot in Europa de Est, dar etnic in zona muzicii evreiesti, iar numele sau vine de la kley zemer, care in ebraica inseamna instrumente muzicale.

Cand ajungem la trupele ukrainene si rusesti iar schimbam foaia. Balkan punk-ul nu mai e gypsy, dar se pastreaza in zona nomadului si a proscrisului, influentat de traditia etno-culturala a huţulilor, neam de munteni, padureni de prin nordul Romaniei (Maramures, Bucovina) si mai ales Ucraina, al caror nume se speculeaza ca ar veni ori din romanescul hoţ, ori din slavicul кочули / kochuli, nomad.

Perkalba
este spre exemplu una dintre trupele ucrainene care canta etno punk (deja ne-mai putand fi incadrati in Balcani), cu influente ska, ei singuri definindu-si genul: hutzul-etno-ska-punk.

 .

Dar cum ne-am indepartat cam tare de gypsy punk-ul nostru balcanic, o sa revenim la el enumerand cateva dintre trupele care au adoptat acest stil, desi n-au nimic de-a face - geografic vorbind - cu zona de influenta muzicala: The Crooked Fiddle Band din Australia, care au o piesa numita The Butcher of Bessarabia (sic!), DeVotchKa, "domnisoara" nu din Rusia, ci din SUA, trupa care canta bine si sub tot felul de influente etnice, desi destul de indepartati de caracteristicile initiale ale genului.

Mai sunt de mentionat si Opa Cupa (onomatopeic, similar cu hopa ţupa), care nu o trupa in sine, ci mai degraba un proiect muzical, care aduna mai multi artisti din Europa de Est si Centrala si muzicieni din Italia sub bagheta si trompeta lui Cesare Dell' Anna. Nu in ultimul rand trebuie sa amintim si trupa berlineza Budzillus, care combina gypsy punk-ul cu stilul dark cabaret, despre care v-am povestit saptamana trecuta, genuri care de altfel au si ele destul de multe in comun.

 .


1 comentariu

Muzica, gen: Gypsy punk, balkan punk
Petrvs
#1 -

Comentariu nou

În ceea ce priveşte subiectul, huţul s-ar încadra mai bine ca "cel care se leagănă" :) (a te da huţa!) şi "nomad", făcând abstracţie de rădăcini ca "hoţ". Şi parcă, totuşi, genul te îndeamnă la ţopăială şi nu la legănat. :)

Vezi şi articolul "Hutulii din Bucovina" http://s4h.ro/fg2z

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje