Muzica, gen: Garage rock

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Articol scris de Mihai Preotu

Uitati cliseul cu trupa de pustani de liceu care repetau in garajul parintilor, intr-o suburbie linistita, pentru ca doi-trei ani mai tarziu sa cante pop-punk la MTV si sa-si sfarseasca cariera intr-o furtuna de bani, supermodele si cocaina (numindu-se, eventual, Blink-182). Adevaratul garage rock e ceva mult mai vechi si mai obscur ... atat de vechi si de obscur incat pana si The Stooges sunt considerati de unii drept ulteriori perioadei de inflorire a genului.

La mijlocul anilor '60, cam intre prima aparitie Beatles la show-ul lui Ed Sullivan si primul album al lui Hendrix, muzica rock'n'roll urma o directie foarte particulara - toata lumea era vroia sa compuna cantece cat mai bune (mania solourilor de chitara avea sa fie abia un efect secundar al Are You Experienced?) si mai interesant orchestrate. La comboul clasic de chitara, bas si tobe se adaugau orgi Hammond sau Farfisa, xilofoane, tamburine, muzicute si armonii vocale a la Beach Boys, iar rezultatul era o muzica directa, catchy, energica, si in acelasi timp subtila si interesanta.In mod mai mult sau mai putin previzibil, numele mai tuturor trupelor de gen incepe cu particula 'The', asa ca nu va alarmati daca ce cititi aici o sa inceapa sa semene cu Top 20 la MTV2. Asa erau The Kingsmen, care au avut un hit in 1963 cu Louie Louie, dupa care au disparut din peisaj, producand inca doua sau trei hituri minore. Tot 1963 a fost anul de gratie si pentru The Trashmen, care au dat lovitura cu Surfin' Bird si au impartasit soarta celor de la Kingsmen, disparand dupa inca cateva singleuri. The Seeds, The Remains, The Riviera etc - trupele apareau ca ciupercile dupa ploaie si dispareau la fel de repede, insa de multe ori lasau cateva singleuri bune in urma.

Trupa cu care Iggy Pop (cunoscut, in randul fanilor, si drept 'Dumnezeu') a produs cele mai bune cantece din cariera sa, The Stooges, era bine ancorata in scena de garage rock din Detroit, cantand un amestec de hard rock si garage ce avea sa fie numit mai tarziu punk rock. In extremis, pana si scena art-punk din New Yorkul anilor '70 (The Ramones, The New York Dolls, Talking Heads, Television, Blondie) poate fi considerata o continuare a spiritului si ideilor garage rock, fiind mai degraba influentata de trupele din anii '60 (printre care, la loc de cinste, Velvet Underground) decat de punkul britanic, a la Sex Pistols.Fast forward pana spre sfarsitul anilor '90, cand intr-o America satula de pop fad, a la N'Sync, si de rap-metal stupid gen Limp Bizkit lumea se intoarce catre vremurile mai bune ale anilor '60 si '70 si in lipsa de altceva, se apuca sa reproduca cu constiinciozitate ce se petrecea in urma cu 30 de ani. Fructele muncii lor apar in 2001, odata cu succesul The Strokes si The White Stripes, care trag dupa ei un intreg curent, garage-rock revival.

Daca numele cele mai cunoscute (Strokes, White Stripes, The Vines, BRMC si inca cativa) isi creaza un stil propriu, altii raman la stadiul de imitatori, chiar daca inspirati. Albumele Greenhornes suna de parca ar fi parasutate direct din 1966, insa daca nu va deranjeaza un pic de retro, veti gasi o groaza de cantece excelente.  Kings Of Leon canta un blues-rock ca pe vremuri, undeva intre garage si southern, insa daca suna bine, ce li se poate reprosa? Yeah Yeah Yeahs sunt, probabil, printre cele mai interesante trupe noi, nu in mica masura datorita charismei solistei Karen O, insa nici piesele nu-s de lepadat.

La noi singura trupa in genul acesta sunt Guillotines - putini da' buni, zic eu, poate vi-i amintiti de la Underlondon unde au deschis cu mare clasa festivalul.  In rest, lista merge la nesfarsit, tot ce trebuie sa faceti este sa va inarmati cu rabdare si cu o conexiune buna la internet, pentru ca muzica buna se gaseste din belsug!Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje