Muzica, gen: Dark cabaret

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Clovni bizari, Pierrot-i tristi, creaturi monstruoase, femei fatale nu prin frumusete, ci printr-un je ne sais quoi magnetic, Columbine dragalase cu voci profunde, artisti de circ, imagini tremurate ca un film horror mut din anii '20, umbre adanci, personaje grotesti in dantele vechi si cu fetele pudrate se perinda intr-un dans macabru. Cam asta e imaginea pe care o trage dupa el cu scartait de picior de lemn genul dark cabaret.

Cu radacini muzicale in gothic, punk, post punk si deathrock, genul dark cabaret s-ar mai putea numi si vodevil noir, pentru ca toata imagistica sa impusa intra in clar-obscurul spectacolului de cabaret si circului grotesc. Versurile nu-s nici ele prea duse la biserica - circumstante promiscue, viata decadenta, personaje pacatoase cu trasaturi burlesti, povesti depravate cantate de voci feminine in contralto sau masculine in falsetto, in aparitii inspirate din opereta si opera bufa.

Instrumentele folosite cu predilectie, care dau sonoritatea caracteristica genului, sunt vioara, violoncelul, pianul, cateodata clavecinul, alamurile (trompete si tromboane), acordeonul. Adesea se aud si multe instrumente neconventionale care produc acele sunete specifice ale jucariilor muzicale pentru copii.

Printre cei mai reprezentativi artisti ai genului ii amintim pe The Tiger Lillies, despre care v-am mai povestit noi pe larg acum cateva luni, care intruchipeaza perfect imaginea clovnului trist si decadent care isi canta pitigaiat aleanul intr-o taverna obscura din port, printre curve si betivi.

 .

O alta trupa cu o imagine puternica si extrem de simpatica sunt surorile Kim si Zoe Boekbinder de la Vermillion Lies, hilar de morbide, dar cu o dispozitie mereu vesela. In 2009 au anuntat ca se despart, urmand fiecare o cariera solo.

Dresden Dolls (cu vocea Amandei Palmer) sunt probabil trupa cea mai mainstream a genului (care inevitabil pierde astfel aura misterioasa underground), trupa care si-a apropriat definitia de "Brechtian punk cabaret" pentru a nu le fi catalogata muzica drept orice "gothic".

 .

Daca va place genul va mai recomandam sa ascultati Reverend Glasseye, Katzenjammer Kabarett, Beat Circus, The Peculiar Pretzelmen, The Deadfly Ensemble, Voltaire, Clare Fader, Salon Betty si Nora Keyes. In acelasi stil, dar putin mai curat de burlesc, canta si Marianne Faithfull si Jill Tracy.

Daca sunteti curiosi care au fost precursorii genului si vreti sa ii dezgropati originile, puteti sa incepeti cu Nick Cave, Tom Waits, Rozz Williams, sa continuati cu Klaus Nomi, sa treceti apoi in zona ultra-experimentala cu Diamanda Galas si Lydia Lunch... sau sa mergeti pe filiera cealalta, a cabaretului clasic, inapoi in timp prin Nina Hagen, Liza Minnelli, Dagmar Krause, Ute Lemper si Marlene Dietrich.

 .
 .2 comentarii

Muzica, gen: Dark cabaret
Dan
#1 -

Comentariu nou

Thanks Cristina !
Dan (Omsc7)

Muzica, gen: Dark cabaret
G Andrei
#2 -

Comentariu nou

Incercati si <a href="http://www.youtube.com/watch?v=osTu38yuuHo">Diablo Swing Orchestra</a>

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje