Muzica, gen: Celtic punk/Irish punk

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Zgomotos si agitat, punk-ul celtic este un subgen al muzicii punk cu influente din muzica folk irlandeza. Ai parte de doua lumi in una singura, una energica, antrenanta si foarte expresiva, pe de alte parte se aud fluiere, cimpoaie, mandoline si se tot canta despre whiskey.

Celtic punk are influente din muzica traditionala irlandeza, multe referire la comunitatea irlandeza, irish pride, baut si clasa muncitoare. Promotorii genului sunt considerati cei de la The Pogues, o trupa londoneza activa in anii '80, ale caror versuri aveau multe referinte politice (in special legate de statusul irlandezilor in lume si in istorie).Initial trupa se numea Pogue Mahone (adica kiss my ass in galeza) dar si-au schimbat numele in The Pogues la protestele comunitatii galeze si pentru ca erau cenzurati de BBC. Au ajuns in atentia publicului in 1984, cand au cantat in deschidere pentru The Clash. In acelasi an au lansat si primul album, Red Roses for Me.Totusi, celtic punk-ul incepea sa se contureze de prin anii '60-'70 cand britanii experimentau cu eletric folk si irlandezii cu celtic rock si trupe precum The Dubliners cantau prin puburile din Dublin. La inceput cantecele de celtic punk erau reinterpretari ale melodiilor folk traditionale dar multe trupe au inceput sa-si scrie singure cantecele, abordand tematica clasei muncitoare si pasiunea irlandezilor pentru bautura.

Definitorii pentru celtic punk, pe langa influentele muzicale folk, sunt instrumentele folosite, cimpoaie, tipuri diferite de fluiere, banjo sau mandoline, bodhran - toba irlandeza.

bodhrantin whistles
Bodhran si fluiere metalice

Genul a evoluat si subiectele s-au schimbat, Dropkick Murphys din State prefera sa cante despre puterea sindicatelor muncitoresti si echipele de fotbal american din Boston, pastrand insa influentele celtice, nu doar accentul. Dupa 14 de activitate, Dropkick Murphys si-au cladit un nume pe scena muzicala si au facut din Saint Patrick's Day o sarbatoare a muzicii punk in Boston.Cantecul lor Shipping Up to Boston a fost inclus in coloana sonora a filmului The Departed, in regia lui Martin Scorsese si a ajuns pe locul 36 in topul celor mai descarcate cantece de pe iTunes in 2006.

Daca ai nevoie de un pick me up, ceva care sa te scoata din rutina si care sa te motiveze, chit ca nu esti irlandez si poate referirile la trifoiul cu patru foi nu iti spun mare lucru, atunci o cura de celtic punk este binevenita. Mai ales daca iti plac cantecele care imbina chitarile electrica si instrumentele traditionale si nu te socheaza sa auzi un acordeon dupa un drum roll hardcore.

Alte trupe de celtic punk sunt Flogging Molly, Flatfoot 56, Blood and Whiskey, Whiskey Rebels, The Mahones si The Bloody Irish Boys.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje