Muzica, gen: Art rock

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Articol scris de Andrei Spiridon

Conflictul... sau mai mult, diversitatea generatiilor, exista in mai multe domenii, cu atat mai mult in muzica. Am putea discuta si despre conflictul dintre generatii in sensul in care ne certam cu parintii, dar am umple mai multe pagini. Ramanand la muzica, la o analiza mai atenta, putem observa ca unele curente muzicale predominante intr-o anumita perioada, poarta acelasi nume in prezent, totusi sound-ul a capatat o forma mai mult sau mai putin diferita.

kit2

Analizam astazi stilul Art rock. In primul rand, art rock nu e un gen de muzica izolat, ci mai de graba o categorie, o familie, unde intra mai multe genuri ca progressive, psychedelic rock, post punk si multe altele. Inca din anii 60, unele formatii ca The Beatles, The Who, Emerson, Lake & Palmer sau Pink Floyd au fost asociate cu acest concept. Asta datorita tendintei de a experimenta si de a imbina genuri ca blues, rock n roll sau chiar jazz.

Britanicii de la Pink Floyd au avut un rol extrem de important in formarea curentului progressive. Multe formatii-legende care inca sunt active in ziua de azi ca Dream Theater, Anathema, Pain Of Salvation sau Opeth, citeaza Pink Floyd ca influenta majora in muzica lor.

Curentul Art rock a evoluat pe baza ideii de experiment. In general exista si figuri legendare din istoria muzicii care au creat noi metode, tendinte sau chiar noi instrumente. Dintre cei mai importanti am putea aminti: David Gilmore, Frank Zappa, David Bowie sau Robby Steinhardt.

Suntem in era unui nou val care poarta cu mandrie numele Art rock, dar care si-a schimbat aproape in intregime sound-ul. De fapt singurul lucru clar care a ramas valabil atat pentru pionierii curentului cat si pentru reprezentantii din ziua de azi, este tendinta de a experimenta, de a patrunde teritorii muzicale noi, de avant-garde.Ayreon este un proiect german condus de compozitorul Arjen Anthony Lucassen, care imbina muzica rock traditionala cu elemente clasice, electronice, folk si psihedelice, pentru a crea un sound cu totul nou, care nu poate fi incadrat decat in curentul art rock.

The Gathering, o trupa olandeza, initial un proiect doom metal, a inceput sa experimenteze cu fiecare album, luand cate ceva din mai multe stiluri muzicale, la fel ca Anathema sau Porcupine Tree potrivindu-se cel mai bine curentului nostru.

Nascuti dintr-o alta sfera muzicala, si anume hardcore/punk cu influente latine, americanii de la The Mars Volta au dezvoltat un stil cu totul diferit si greu de categorisit, exact ceea ce imbratiseaza art rock-ul.Experimentul si originalitatea in muzica au adus mereu ceva interesant de urmarit. Cu atat mai mult cu cat noile sound-uri au fost intotdeauna incadrate de catre critici in diverse subgenuri. Poate peste inca un deceniu sau doi, curentul Art Rock va imbraca o haina cu totul diferita. Noi, consumatorii, nu avem decat de castigat.


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje