Jean Michel Jarre si hiperbolizarea concertelor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pana cand nu vom vedea Casa Poporului acoperita cu panza pe care sa se poata proiecta lasere si lumini, nu vom putea spune ca am fost gazde bune pentru Jean Michel Jarre. In asteptatea concertului JMJ din 3 iunie, ne-am cladit ochii si ne-am amagit apetitul de spectator la concerte cu unele dintre cele mai frumoase show-uri realizate vreodata, spectacolele grandioase ale artistului francez.

Pe pionierul muzicii electronice l-am mai primit in tara noastra si i-am pus la dispozitie Sala Polivalenta; aici, artistul s-a desfasurat cum a putut, dar spectacolul dintr-o sala mica nici ca-si gaseste locul in palmaresul show-urilor monstru pe care Jean Michel Jarre le-a avut de-a lungul carierei sale.


Sursa foto

Maestrul butoanelor nu s-a rezumat niciodata la un spectacol ingradit intr-o sala in care oamenii sa stea si sa asculte/sa priveasca. El a luat intregul oras si l-a cosmetizat intr-o mare scena. Cu astfel de transformari, nici nu ne mai miram ca Jarre detine recordul, in 2 randuri, pentru cele mai numeroase publicuri stranse vreodata la un concert.

Pentru inceput, avem concertul din 1990 din Paris, unde JMJ a adunat 2,5 milioane de oameni. Pentru show-ul din La Defenese- Une ville en concert, artistul a fost invitat  de compatriotii sai sa omagieze cum se cuvine 200 de ani de la Revolutia Franceza. Pentru o astfel de invitatie, artistul a rezervat centrul Parisului si toata muzica a fost insotita in sincron perfect de iluminari de la cele 65 de tone de artificii. 


sursa foto 1 si 2

Trei ani mai tarziu, in 1997, Jean Michel Jarre a fost invitat de primarul Moscovei sa ofere un spectacol prin care sa sarbatoreasca aniversarea de 850 de ani a orasului. Aici s-au strans 3,5 milioane de spectatori. La show, JMJ i-a surprins pe rusi prin conectarea directa la statia spatiala ruseasca Mir, prin care a oferit un mic moment live direct din spatiu. 


sursa foto 1 si 2

Tot in Paris, la celebrarea a 50 de ani de existenta a Natiunilor Unite, JMJ a folosit Turnul Eiffel pe post de scena pe care l-a impodobit cu lumini care vibrau pe tonurile muzicii futuriste a artistului. Din 1995, de cand Jarre a iluminat Turnul, Guvernul francez s-a gandit sa pastreze noua imagine a emblemei Parisului si, de atunci, Eiffel staluceste in fiecare noapte. 


sursa foto 1 si 2

The sky is the limit? Pentru JMJ nu; a demonstrat asta in Houston in 1986 cand a tinut din nou un concert-ceremonie, de data asta pentru a sarbatori aniversarea de 150 de ani a orasului si 25 de ani de NASA. Concertul a avut de asemenea si incarcaturi sentimentale, fiind un moment omagial pentru cei 7 astronauti care au murit in misiune pe nava Challenger


sursa foto 1 si 2

Scena s-a mutat in aer unde JMJ s-a jucat cu laserele pe cer, ajutat de zgarie-norii acoperiti cu panza pe post de ecrane. Inca o data luminile artificiale si artificiile au dansat asa cum a dictat artistul si sincronizarea muzica-lumini nu a iesit de sub cuvantul maestrului. Nici aici publicul nu a dezamgit grandoarea spectacolului, prezentandu-se 1, 3 milioane de gura-casca si priviri curioase.

Jean Michel Jarre a adus noi standarde in conceptul de spectacol, performanta la care putini artisti au reusit sa ajunga. Pana sa vedem Bucurestiul intreg sub bagheta unui geniu in ale spectacolelor, ne vom multumi cu un show grandios pentru noi, dar simplu pentru artist.

Asadar, daca vrei sa-ti amagesti privirea si cunostintele cu opere ale lui JMJ in teoria spectacolului, poti sa te uiti aici. Iar pentru un show mai cuminte, dar savuros pentru gustul nostru, te asteptam la concert pe 3 iunie la Sala Polivalenta.

 


1 comentariu

Jean Michel Jarre si hiperbolizarea concertelor
Biscu
#1 -

am cu ce ma, am cu ce :D

heheeee, ce bine ca am cu ce (bilet)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje