Hit with a bang: What a Wonderful World

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
A inceput nostalgia de toamna si odata cu prima zi de septembrie zvacneste si o mica pornire de deprimare. Noi credem ca depresia tomnatica se poate combate prin muzica si ce alegere ar fi mai potrivita pentru o doza de optimism daca nu hit-ul lui Louis Armstrong, "What a Wonderful World"?! 

Hitul inregistrat inca din 1967 are un mesaj simplist si totusi este de o profunzime paliativ pentru orice perioada emo. Bob Thiele si George David Weiss sunt cei care au compus aceasta melodie care a reusit sa se vanda in milioane de exemplare si care a ajuns sa fie cantata in toate formele si pe toate tonalitatile din '67 incoace.

 

Melodia a fost scrisa ca sa propage un mesaj social, o incurajare la fericire si ca sa mai tempereze situatia oarecum incordata din America acelor vremuri. Cu destinatie politica si sociala, "What a wonderful world" a acoperit cu optimismul ei si alte paliere ale vietii.

Pe modelul lucrurilor mici care conteaza, in piesa cerul e albastru, iata ca apare si un curcubeu, oamenii socializeaza frumos, copiii au un viitor, chipurile radiaza de fericire...hm, exact ca peisajul pe care-l admiram zi de zi. Nu, nu e chiar asa, dar atunci cand in oras e haos sau autobuzul e aglomerat parca special cauti cerul ala albastru despre care tot canta maestrul Armstrong ca sa poti sa urli si tu sus si tare va lumea asta este minunata.

Desi piesa a fost cantata in mii de variante si a fost preluata de multi alti artisti, noi nici ca ne-o putem imagina fara vocea calma si linistitoare a lui Louis Armstrong (desi, initial, onoarea ii fusese rezervata lui Tony Bennett, dar acesta a refuzat sa cante piesa).

Acum ne e ciudat sa ne imaginam un alt proprietar de drept pentru a wonderful world chiar daca s-a intamplat sa o auzim si din plamanii unor artisti precum Diana Ross, Eva Cassidy, B.B King, Coldplay, Rod Stewart& Stevie Wonder, Celine Dion si multi, multi altii; pana acum, nimeni si nimic nu a reusit sa depaseasca originalul. 

 

Nu toti au vazut potentialul acestei piese si, cu un ghinion de inceput, "What a wonderful world" era cat pe ce sa nu treaca pe lista pieselor celebre. ABC din America nu a crezut in aceasta melodie si nu a promovat-o, lasand-o de izbeliste in timp ce in Marea Britanie piesa face furori si cerea sprijin de la baza americana. Nu l-a primit, motiv pentru care melodia a spart topurile britanice, pe cand in America se zbatea sa existe.

Tot acest Hit with a bang a venit si cu un record, de data asta pentru interpret: succesul melodiei l-a trimis pe Louis Armstrong la loc de cinste, devenind cel mai batran (66 de ani) cantaret care a ajuns in topuri.

"What a wonderful world" a ajuns si pe Grammy wall of fame in 1999, un premiu special pentru piesele mai vechi de 25 de ani care au reusit sa aiba un impact pe scena muzicala cu tangente in istorie si in preferintele publicului.

Cum era de asteptat, melodia cu optimism la pachet a inveselit si anumite filme si seriale, aducand praf magic in creatii cinematografice precum: "The Hitchhiker's Guide to Galaxy", "Good Morning, Vietnam", "Madagascar", "Bowling for Columbine", "Meet Joe Black", "Finding Forrester" si multe altele. 

 

Si pentru ca de multe ori titlul melodiei poate fi cea mai crunta ironie la adresa realitatii, oamenii de la Clear Channel (companie media) au sesizat acest aspect si au inclus "What a wonderful world" pe lista pieselor care nu aveau voie sa fie difuzate dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.

Istoria ne confirma un fapt pe care il stiam de mult: "What a wonderful world" este un hit cu bang si twist, o melodie in care utopia unei lumi perfecte se compune usor din lucrurile esentiale si pe care am cantat-o cel putin o data in viata.

Asa e?
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje