Coloane sonore: John Williams, 5 ani de Oscar vs. 5 ani de nominalizari

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Azi, 8 februarie, este ziua lui John Williams (1932) unul din cei mai prolifici compozitori de muzica de la Hollywood. Cu 45 de nominalizari la Oscar, din care 5 castigate, Williams este alaturi de compozitorul Alfred Newman, pe locul doi in topul celor mai nominalizate nume, dupa Walt Disney.

Astazi vom face un top atipic, dedicat omului raspunzator pentru coloane sonore celebre precum Falci, Razboiul Stelelor, Superman, Lista lui Schindler, Jurassic Park si Harry Potter.

5 ani de Oscar:

1971: Scripcarul de pe acoperis (Fiddler on the Roof)

.

1975: Falci (Jaws)

.

1977: Razboiul stelelor episodul IV: O noua speranta (Star Wars Episode IV: A New Hope)

.

1982: ET - The Extra Terrestrial

.

1993: Lista lui Schindler (Schindler's List)

.

5 ani de Nominalizari (in cautare de Premiu):

Aceasta lista este cel putin interesanta. In cariera lui Williams exista doar 5 ani in care s-a numarat printre nominalizati cu cate doua filme, in unul din ei reusind sa piarda premiul... in favoarea sa.

1972: Williams este nominalizat cu Images si The Poseidon Adventure si pierde in favoarea sublimei coloane sonore a filmului Limelight, ultimul film american al lui Charlie Chaplin.

.


1977: anul in care John Williams pierde Oscarul in favoarea sa. Desi coloana sonora pe care a compus-o pentru Razboiul Stelelor ii aduce al treilea Oscar al carierei sale (la momentul respectiv avea 35 de ani), compozitorul se afla pe lista de nominalizati si cu Close Encounters of the Third Kind.1984: se afla pe lista cu Indiana Jones and the Temple of Doom si cu The River, dar castiga coloana de la A Passage to India compusa de Maurrice Jarre, tatal aschiei care nu sare departe de trunchi, Jean Michel Jarre.

 

1987: un an in care este nominalizat cu doua filme foarte bune, Empire of the Sun si ecranizarea omonima a romanului lui John Updike, The Witches of Eastwick. Castigatorul insa este The Last Emperor, a carui coloana sonora este compusa de Ryuichi Sakamoto, David Byrne si Cong Su.

.


1989: este ultimul an in care Williams primeste doua nominalizari la categoria Best Score, pentru Born on the Fourth of July si Indiana Jones and the Last Crusade, dar pierde in favoarea animatului marca Walt Disney, The Little Mermaid, coloana sonora compusa de Alan Menken.

.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje