Cinci lucruri pe care nu le stiai despre AC/DC

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
De la originea numelui trupei si semnificatia lui, de la motivul pentru care Angus apare si azi, la 55 de ani (sau sa fie 51?) in pantaloni scurti pe scena, la primul solist AC/DC, cearta din culise cu Phil Rudd si cele mai eronat intelese versuri ale trupei - 5 lucruri pe care nu le stiai despre AC/DC. Sau poate le stiai, dar fara detalii.

(1) Numele trupei

Acronimul AC/DC (a carui liniuta este in logo-ul original un fulger) vine, aproape evident, de la prescurtarea curentului alternativ si a celui direct (Alternating Current/Direct Current), idee care le-a venit uitandu-se (in gol, probabil, in timp ce se gandeau cum sa boteze trupa) la eticheta unei masini de cusut.

De-a lungul timpului s-au lansat teorii cum ca AC/DC ar veni de la Anti Christ Devil's Children, de la After Christ Devil Comes sau chiar Angel Child, Devil Child.

Ceea ce insa nu stiau fratii Young era ca asocierea AC/DC insemna in slang-ul britanic "bisexual", analogia fiind ca un aparat cu eticheta AC/DC merge si pe curent direct, si pe alternativ, deci e "bi-valent". Se pare ca din acest motiv a existat o vreme pe la inceputurile trupei cand, din cauza confuziei, multe cluburi gay incercau sa obtina concerte cu ei doar pe acest considerent.


(2) Costumul de scena si varsta lui Angus Young


Apropo de masina de cusut de mai sus, care se pare ca apartinea surorii mai mari a fratilor Young, Margaret, costumul antologic al lui Angus a fost tot ideea lui Margaret.

Uniforma originala era cea pe care o purtase Angus in timpul anilor de liceu la Ashfield Boys High School din Sydney, iar ideea a venit pentru ca Angus, cum se intorcea de la scoala, cum punea mana pe chitara, fara ca macar sa isi mai scoata uniforma. Aceasta consta in mare din pantaloni scurti, sacou, camasa alba si cravata, plus sepcalie si sosete pana la genunchi. Desi este imaginea clasica a oricarui scolar, a devenit atat de cunoscuta, incat se poate cumpara pana si de pe Amazon drept "costum Angus Young de Halloween".

Din cauza aceste uniforme exista si confuzii in legatura cu data de nastere a lui Angus (surse diferite dau anii 1955 si 1959). Casa de discuri cu care semnasera AC/DC, Atlantic Records, a vrut sa dea impresia ca Angus era intr-adevar abia iesit de pe bancile scolii si i-a falsificat data de nastere din 1955 in 1959. Ziua lui este pe 31 martie, daca va intrebati.


(3) Cearta dintre Malcolm Young si Phil Rudd


Rudd a fost tobarul AC/DC din 1975 pana in 1983, iar cariera sa in mijlocul trupei a inceput sa o ia la vale pe o panta neplacuta dupa moartea lui Bon Scott, eveniment care l-a marcat puternic. Malcolm Young nu privea cu ochi buni excesele alcoolice si consumul de droguri ale lui Phil si varianta oficiala spune ca cei doi au avut pe acest subiect o cearta zdravana si un inceput de bataie, dupa care Rudd a fost concediat, primind drept cadou de plecare si un bilet de avion dus inapoi spre Australia.

Varianta neoficiala (sa ii spunem "gura targului") barfeste despre faptul ca Phil ar fi avut o aventura cu sotia lui Malcolm, motiv in plus pentru Young sa nu il aiba la suflet pe Rudd. O alta varianta mai este ca Phil ar fi avut, pe langa logodnica, si o amanta, ceea ce a dus la un scandal intreg, din cauza careia Phil a ajuns sa neglijeze programul trupei, acest lucru ducand la eliminarea lui din... circuit. Pana in 1994, cand s-a reintors.


(4) Solistii AC/DC dinainte de Brian Johnson


Pentru ca la quizul nostru despre AC/DC multa lume s-a incurcat la intrebarea "cum s-a numit primul vocal al trupei?", e cazul sa clarificam chestiunea. Primul a fost Dave Evans (1973-1974), vocea originala din Can I Sit Next to You, Girl. Nu exista nici o legatura intre Dave si Mark Evans, al doilea basist AC/DC ('75-'77).

Trupa (mai mult fratii Young, de fapt) au considerat ca imaginea glam a lui Dave nu era prea potrivita cu ceea ce aveau ei in gand, asa ca George Young (fratele lui Malcolm si Angus si producatorul trupei) l-a adus in 1974 pe Bon Scott.

 .

Bon Scott (scotian, ca si fratii Young) era la acea vreme soferul AC/DC (si incerca sa ii convinga sa il angajeze ca tobar), dar avea in spate si o experienta muzicala care a facut ca in cele din urma sa fie angajat pe post de frontman: batuse la tobe pentru The Spektors, prima lui trupa, apoi cantase (backing vocals) cu trupele The Valentines si Fraternity. A devenit solistul AC/DC in 1974 si a cantat impreuna cu ei pana in 1980, cand, beat fiind dupa o noapte lunga in clubul londonez Music Machine, a fost lasat sa isi revina in masina unui prieten. Nu si-a mai revenit niciodata - a murit in acea noapte, in masina, inecat cu propria voma.

I-a urmat la microfon Brian Johnson (care cantase inainte cu trupa Geordie), solistul AC/DC din 1980 pana azi.

 .

(5) Misheard Lyrics

Din categoria misheard lyrics si mock videos, noua ne place cel mai tare Dirty Deeds Done Dirt Cheap, care nu numai ca are spoof-ul Dirty Deeds Done with Sheep (cu Bob Rivers), dar are si cele mai multe variante de versuri auzite gresit. Cateva exemple mai jos.

Versuri originale: "Dirty deeds and they're done dirt cheap."

Ce se aude: 30 knees and some tongue relief. // 30 thieves and the thunder chief. // Burning bees in a thunder jeep. // Dirt indeed, thunder chief. // Dirty D and the thunder cheese. // Dirty D's and they're thunder cheap. // Dirty Dick and the sun-burnt chick. // Dirty beans for the thunder cheeks. // Dirty jeeps and the dungeon cheese. // Forty chicks and the dungeon shit. // Dirty deeds and a handkerchief. // Dirty deeds and the doctor cheats. // Dirty deeds and the drugs are cheap. // Dirty deeds and the dungeon sheep. // Dirty deeds and then, thunder queens.// Dirty deeds and they're done to sheep.


Dirty deeds, done with sheep! Dirty deeds. Little Bo Peep!


Mai multe misheard lyrics gasesti aici si poti sa ne spui si
tTu ce versuri auzi gresit la AC/DC? :-)


Post scriptum si neoficial (6): Exista si trupe "tribut" AC/DC, probabil mai multe decat am putea enumera aici. O sa mentionam totusi, macar de dragul numelor originale, trupele de fete Hells' Belles, AC/DShe si Whole Lotta Rosies, si trupele de baieti  BC/DC si ... ACCA/DACCA (nume sub care sunt cunoscuti AC/DC la ei acasa, in Australia)


Despre AC/DC te-ar mai putea interesa:

- Detalii despre concert si bilete
- Seara de karaoke AC/DC organizata de metropotam in Club Fire pe 24 aprilie (dam bilete ca premii, vino si tu)
- Concursurile pe care ti le pregatim in curand, fii pe faza


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje