16 cantece de la Revolutie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Nu stim cati dintre cititorii Metropotamului isi amintesc ziua de 21 decembrie de acum 22 de ani, adica de Revolutie. Probabil majoritatea o percep si o accepta prin perspectiva indirecta a unor povestiri, a unor imagini de arhiva sau inregistrari video. Poate sunt si unii care erau atunci suficient de in varsta cat sa iasa in strada si sa ia parte la Revolutia din decembrie si mai apoi la Golaniada din primavara anului urmator. 

Nu vrem sa alunecam in dramatic ori patetic si nici nu vrem sa ne apropiem macar de fenomenul politic. Tot ce vrem e sa facem o colectie de cantece de la Revolutie, care nu au aparut totusi chiar in zilele de 16 si 17 la Timisoara sau 21 si 22 decembrie la Bucuresti, cand oamenilor nu le ardea chiar de cantat, ci se organizau fronturi de salvare nationala si se tineau discursuri din balcoane, altele, dupa atatia ani de unic vorbitor. Cantecul care s-a auzit totusi in acele zile, devenind antologic si reprezentativ pentru acele zile, a fost Nopti, al lui Sterian.

Cantecele Revolutiei au aparut putin mai tarziu, cand emotia zilelor din decembrie a trecut. Cele mai multe si cele mai populare au fost compuse in timpul Golaniadei, un fel de revolutie post revolutie din aprilie '90, si au aparut pe discul Din cantecele golanilor, cu piesele lui Cristian Paturca, Laura Botolan si Dr. Barbi.

Altele au fost scrise in acelasi an '90 la Bucuresti, Timisoara, Chisinau sau in strainatate, de artistii plecati, altele erau deja scrise, ca in cazul Noptilor lui Vali Sterian, piesa compusa in '73 si cenzurata inca de pe atunci, sau Libertatii lui Victor Socaciu, compusa in primavara lui '89 si cantata la festivalul de la Mamaia, chiar sub nasul cenzurii, care nu a sesizat mesajul. Din pacate nu am reusit sa gasim pe nicaieri (online) o inregistrare a acestei piese a lui Socaciu, daca dati voi de ea, lasati-ne un link si noua.

Fara sa mai lungim introducerea, aveti mai jos lista cantecelor de la Revolutie in format video, la care puteti adauga, pentru imaginea completa, si pe cele ne-gasite decat in format audio: Moni Bordeianu si Erlend Krauser - Pasari albe, Ion si Doina Aldea Teodorovici (cu Dida Dragan) - Cantec pentru libertate, putin ciuntit, din pacate, Vasile Seicaru - Vineri 22 si Pro Musica - 16 decembrie.

 • Vali Sterian, Nopti    
 • Vali Sterian, Exercitiu
 • Rosu si Negru, Craciun insangerat    
 • Phoenix, Timisoara    
 • Tudor Gheorghe, Ruga la Timisoara
 • Pro Musica, Timisoara    
 • Cargo, 1989    
 • Cristian Paturca, Imnul Golanilor
 • Cristian Paturca, Nu plecam acasa
 • Cristian Paturca, La aniversara
 • Locatarii, Cimitirul Eroilor    
 • Doru Caplescu, 22

O penultima precizare - multe dintre aceste cantece au aparut pe compilatia Orele Revolutiei (Sterian, Socaciu, Pro Musica, Rosu si Negru, Caplescu, Phoenix - dar nu cu Timisoara, ci cu Invocatie, Seicaru, Tudor Gheorghe si multi altii).

Ultimul paragraf vrea doar sa ii mentioneze pe toti autorii cantecelor de mai sus care nu mai exista astazi: sotii Aldea Teodorovici, m. 1992, accident de masina, Valeriu Sterian, m. 2000, cancer, Doru Caplescu, m. 2003, infarct, Liviu Tudan (Rosu si negru), m. 2005, ciroza, Cristi Paturca, m. 2011, tuberculoza.

Vali Sterian, Nopti


Vali Sterian, Exercitiu


Rosu si Negru, Craciun insangerat


Phoenix, Timisoara

Desi sunt printre putinii care se refera (inca) la Revolutie cu mandrie si la orasul lor natal cu apreciere aproape filiala, Phoenix refuza din pacate, cu afectare, sa cante piesa Timisoara in alte orase.

"Timisoara se canta doar la Timisoara", argumenteaza autoritar Nicu Covaci.

Tudor Gheorghe, Ruga la Timisoara


Pro Musica, Timisoara

Pro Musica a fost o trupa timisoreana formata in anii '70, care a cantat in deschiderea unor concerte Phoenix. Cativa dintre membrii sai chiar au "migrat" la Phoenix pentru diverse perioade de timp - Liviu Butoi, Dietrich si Erlend Krauser (care a scris alaturi de Moni Bordeianu alt cantec pentru revolutie, Pasari albe).

Cargo, 1989


Cristian Paturca, Imnul Golanilor


Cristian Paturca, Nu plecam acasa

Autorul textului este Stelian Maria si pe blogul sau puteti citi mai multe decat am putea noi sa va spunem despre acest cantec al Golanilor.

Cristian Paturca, La aniversara

Purtand titlul unei naratiuni de Eminescu, piesa lui Paturca poarta binecunoscutul refren "Cine-a tras in noi 16-22?"

Locatarii, Cimitirul Eroilor

Locatarii este o trupa timisoreana formata in jurul lui Tavi Iepan (fost chitarist Cargo), care este si compozitorul piesei de mai sus.

Doru Caplescu, 22

Muzica - Doru Caplescu
Versuri - Alexandru Andries si Ioan Luchian MihaleaNici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

La ce festival de muzica mergi in vara lui 2017?
|Rezultate|Alte sondaje