15 cantareti cu voci neobisnuite in opera, pop, blues, folk si desene animate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Lista de astazi este despre voci neobisnuite - subtiri sau groase, voci de barbati feminine sau voci masculine de femei. Am inceput cu ceva mai usor de gasit - falsetto, stilul reprezentat probabil cu cel mai mult succes in istoria pop-ului de fratii Gibb, adica Bee Gees. De la falsetto (o octava mai sus fata de tonul obisnuit al vocii) la castrato (subdezvoltarea laringelui, odinioara in urma castrarii, mai des astazi din cauza unor anomalii hormonale) e doar un pas, si avem exemple si din aceasta categorie: Radu Marian, cantaret de opera din Republica Moldova cu voce de soprana, castrato natural sau endocrinologic.

La polul opus falsetistilor sta Tom Waits, cu o voce unica si imposibil de reprodus, in ciuda incercarilor si chiar a "tutorialelor" tip "cum sa canti precum Tom Waits". Cu o voce natural ragusita (desi se speculeaza ca alcoolul si tigarile au ajutat foarte mult la formarea vocii sale de cimitir, in inregistrarile vechi deja avea acelasi timbru), Tom Waits este de neegalat, desi exista voci care se apropie oarecum de a lui, Nick Cave sau mult mai tanarul Jason Webley, ca sa dam doar doua exemple.

De-ajuns cu vocile barbatesti, sa trecem la doamne. Pana la ele insa, avem un exemplu intre genuri, transsexuala Anna Varney Cantodea, cunoscut(a) mai mult prin celalalt nume de scena, Sopor Aeternus, care pe langa vocea ciudata, cu inflexiuni atat masculine, cat si feminine, are si o aparitie cu totul neobisnuita.

Ii urmeaza inca doua voci si aparitii feminine neconventionale - Diamanda Galas si Meredith Monk, ale caror voci se intind pe arii largi si care ies in evidenta mai ales prin stilul experimental in care fac uz si abuz de coardele vocale.

In opozitie fata de experimentul natural cu vocea apare Fever Ray (The Knife), care spune intr-un interviu "stiu cum suna vocea mea naturala, asa ca mi se pare mai interesant [...] sa o tratez ca pe un instrument, schimbandu-i nu doar tonalitatea, dar si genul. Eu si Olof (fratele ei, cealalta jumatate din The Knife) ne distram schimband rolurile si cateodata nu iti poti da seama daca cel care canta sunt eu sau Olof". Inregistrarile ei solo arata o cu totul alta fateta a vocii suedezei, fata de cum o stiam din The Knife, pastrand totusi, in ciuda manipularilor electronice, acel timbru specific ei si care se asorteaza atat de bine felului jucaus in care Karin isi ascunde tot timpul adevarata fata.

Alte doua cantarete ale caror voci sunt recognoscibile de la o posta, prin subtirime si timbru, sunt surorile CocoRosie, iar exemplul video de mai jos este o colaborare cu Antony Hegarty (Antony And The Johnsons), si el un exemplu de transgeneritate, a carui voce merita inclusa in aceasta lista a timbrelor mai putin obisnuite.

Incheiem lista cu doua cantarete de la inceputul secolului 20. Pe una dintre ele o veti recunoaste cu siguranta, fiind cea care a dat imaginea si vocea lui Betty Boop - Helen Kane. Pe a doua probabil nu ati auzit-o niciodata si apartine sopranei americane Florence Foster Jenkins, care a devenit faimoasa pentru incapacitatea crasa de a canta corect vreo nota. Nu e o voce neobisnuita, de aceea nici nu am pus-o la numaratoare, e o lipsa de voce neobisnuita :)

Lista cantaretilor cu voci neobisnuite de mai jos este:

Max Raabe
Klaus Nomi
Martyn Jacques - The Tiger Lillies
Bee Gees
Radu Marian
Vitas (bonus tracks Niccola Sedda)
Tiny Tim
Yoshikazu Mela
Tom Waits
Sopor Aeternus
Diamanda Galas
Meredith Monk
Fever Ray
CocoRosie + Antony Hegarty
Helen Kane - Betty Boop
Florence Foster Jenkins


O sa ne intrebati unde sunt vocile din hard rock si heavy metal. O sa va raspundem ca lor le-am rezervat o lista separata.

Daca va aduceti aminte si de alte voci ciudate din lumea muzicii, comentariile va asteapta :)

Max Raabe -Tainted Love

Fondatorul si directorul orchestrei germane Palast Orchester, Max Raabe este influentat de stilul muzical  al anilor 20-30, reproducand cu clasa si cu vocea sa subtire zeci de hituri ale ultimelor decenii.

Klaus Nomi -Total Eclipse

Contratenor german, cantaret de disco pop, cu o aparitie cu totul neobisnuita, care i-a facut pe multi sa afirme, cand acesta a murit, in 1983, ca de fapt s-a intors acasa, pe planeta lui.

The Tiger Lillies - Crack of Doom

Solistul Martyn Jacques a invatat sa cante falsetto intr-un bordel din Soho, unde a locuit timp de 7 ani.

Bee Gees, Too Much Heaven


Radu Marian - Lamento del Castrato

Sopranist moldovean, castrato natural.

Vitas - Lie Ciocarlie

Vitaliy Vladasovich Grachyov / Vitas este un cantaret rus, cu o voce subtire care poate urca atat de sus incat in China a primit porecla "printul cu voce de delfin". A concertat si in Romania, cantand Lie Ciocarlie alaturi de Gheorghe Zamfir (la nai).

Mult mai putin cunoscut decat el este italianul Niccola Sedda, a carui voce se poate intinde pe 8,5 octave.

Tiny Tim - Tiptoe Through the Tulips

Cantaret de ukulele, a devenit cunoscut pentru capacitatea sa de a urca in falsetto, piesa de mai sus fiind si cea care i-a adus notorietate in anii '60.

Yoshikazu Mela - Mononoke Hime

Yoshikazu Mela este un contratenor japonez, care, pe langa vocea extrem de subtire si feminina, sufera si de boala genetica "osteogenesis imperfecta", in urma careia oasele sunt foarte fragile si se rup extrem de usor (precum la personajul Mr. Glass din Unbreakable).

Tom Waits - Waltzing Matilda


Sopor Aeternus - Dead Souls


Diamanda Galas - Gloomy Sunday


Meredith Monk


Fever Ray - Concrete Walls


CocoRosie - Beautiful boyz


Helen Kane (Betty Boop) - I Wanna Be Loved By You

Desi poate ati fi jurat ca este piesa lui Marilyn Monroe, I wanna be loved by you a fost cantata prima oara de Helen Kane in 1928.

Florence Jenkins masacrandu-l pe Mozart
5 comentarii

15 cantareti cu voci neobisnuite in opera, pop, blues, folk si desene animate
moni
#1 -

despre voce

intr-adevar am auzit cateva si 2 dntre ele chiar sunt voci najpa rau, ciudate si care nu au ce cauta in muzica mai bn asc la cineva care canta prin casa sau baie!:D aia canta multttt mai frumos!:))
dak tot e vb de voci neobisnuite am si yo una care nu-mi place si e vb de: https://www.youtube.com/watch?v=5T3FXFnoTzE este nina simone.
voi ce parere aveti?

15 cantareti cu voci neobisnuite in opera, pop, blues, folk si desene animate
Diana
#2 -

Hehe

Mă aşteptam să-l găsesc aici şi pe Vitas :)
Vezi Opera 2.
Şi are şi-o variantă la "Lie, ciocârlie" :D

15 cantareti cu voci neobisnuite in opera, pop, blues, folk si desene animate
Diana
#3 -

Retrag celălalt comentariu.

...la naiba, ce chioară sunt. :)))

15 cantareti cu voci neobisnuite in opera, pop, blues, folk si desene animate
crisstonne
#4 -

Comentariu nou

Amanda Lear nu este?!

15 cantareti cu voci neobisnuite in opera, pop, blues, folk si desene animate
Lisa27N
#5 -

Comentariu nou

Lee Hong Ki si Yesung , doua voci superbe si unice :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje